Μελέτη: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να φέρει μια νέα παγκόσμια κούρσα απόκτησης γης

Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ερευνητές Maria Cristina Rulli του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, Jampel Dell’Angelo του Πανεπιστημίου Vrije του Άμστερνταμ και Paul D’Odorico του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, δημοσίευσαν στο περιοδικό Science τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στη γεωργία και στα μέσα διαβίωσης της υπαίθρου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι συγγραφείς προχωρούν σε μια λεπτομερή ανάλυση των παραγόντων που έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες ή προάγγελοι των οργανωμένων «αγώνων δρόμου για την απόκτηση γης» που έλαβαν χώρα νωρίτερα τον 21ο αιώνα, προσδιορίζοντας ως τέτοιους την κρίση στον εφοδιασμό τροφίμων σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, τη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάγκη διαφοροποίησης των χρηματοοικονομικών επενδύσεων. Οι ανωτέρω παράγοντες εντοπίζονται στις τρέχουσες συνθήκες, τις οποίες έχει διαμορφώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Μετά το 2008, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και επισιτιστικής κρίσης, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση σε τέτοιες επενδύσεις με μεγάλης κλίμακας αγοραπωλησίες γης (LSLA)» εξηγεί η καθηγήτρια Υδρολογίας Maria Cristina Rulli.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έναρξη μιας νέας παγκόσμιας κούρσας για την απόκτηση γης, η οποία μπορεί να επηρεάσει το παγκόσμιο αγροτικό σύστημα. Οι προηγούμενες μελέτες μας σχετικά με αυτό το θέμα έχουν δείξει ότι οι LSLA στοχεύουν συχνά σε δασικές εκτάσεις που στη συνέχεια εκκαθαρίζονται μέσω της υλοτομίας, οδηγώντας σε καταστροφή οικοτόπων, αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απώλεια πρόσβασης στην πατρογονική γη των ντόπιων, οι οποίοι ιστορικά βασίζονταν σε αυτά τα δάση για καυσόξυλα, τροφή ή καταφύγιο».

Ο Paolo D’Odorico προσδιορίζει τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης στο παγκόσμιο γεωργικό σύστημα: «Μπορεί να έχουμε επέκταση της γεωργικής παραγωγής προς την ακαλλιέργητη γη, εις βάρος των προγραμμάτων διατήρησης του εδάφους ή/και των προστατευµενων περιοχών. Επιπλέον, εντατικοποίηση της γεωργίας σε γαίες που αποκτήθηκαν από επενδυτές μετά το 2008, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει τη λειψυδρία και την υποβάθμιση της γης, μαζί με ένα νέο κύμα επενδύσεων στη γη».