Μελέτη προειδοποιεί εναντίον υποκατάστατου της δισφαινόλης Α στις συσκευασίες τροφίμων

Από τον Νίκο Τράγγαλο

Καθώς οι ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τη δισφαινόλη Α αυξήθηκαν το 2012, η BPS άρχισε να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο χαρτιού θερμικής απόδειξης ή πλαστικού, μεταξύ άλλων υλικών.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η χημική ουσία δισφαινόλη S (BPS), που χρησιμοποιείται, ως επί το πλείστoν, στις συσκευασίες των τροφίμων ως αντικατάσταση της δισφαινόλης Α (BPA), απορροφάται ευκολότερα από το σώμα και παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την τελευταία.

Η δισφαινόλη S (BPS) παραμένει στο σώμα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από τη δισφαινόλη Α (BPA), σύμφωνα με τη μελέτη «Στοματική συστηματική βιοδιαθεσιμότητα της δισφαινόλης Α και της δισφαινόλης S στους χοίρους», που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Τουλούζη και των πανεπιστημίων του Λονδίνου και του Μόντρεαλ και δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου.

Σημειώθηκε, επίσης, ότι το BPS απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό, ενώ η BPA απορροφάται εν μέρει. Εν τω μεταξύ, η BPS διαρκεί 3,5 φορές περισσότερο από την BPA, ώστε να μην είναι πλέον ανιχνεύσιμη στο αίμα.

Η μελέτη έγινε στα χοιρίδια που τράφηκαν τόσο με ΒΡΑ όσο και με BPS σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από την αποδεκτή ημερήσια δόση πρόσληψης. «Δεδομένων των παρόμοιων πεπτικών οδών των χοίρων και των ανθρώπων, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η αντικατάσταση της BPA με BPS θα οδηγήσει πιθανώς σε αυξημένη εσωτερική έκθεση σε μια δραστική ουσία με ενδοκρινικό τρόπο που θα προκαλούσε ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία», κατέληξε η μελέτη.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγκάστηκε να αναστείλει τη χρήση της BPA σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2012. Έκτοτε, οι παραγωγοί συσκευασίας τροφίμων, ιδίως οι παραγωγοί μπιμπερό, άλλαξαν χρησιμοποιώντας πλέον τη BPS, όμοιων τεχνικών χαρακτηριστικών με την BPA.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Κομισιόν ενίσχυσε τα μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης σε ΒΡΑ των πλαστικών υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ειδικά για αυτά που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά, και την επέκτασή της σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα και ποτά. Τότε, η Κομισιόν δήλωνε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για ουσίες αντικατάστασης και χρειάζεται περισσότερη αξιολόγηση σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα για την πλήρη αντικατάσταση της BPA.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διεξάγει έρευνες για την καταλληλότητα της χημικής ουσίας και αναμένεται η γνωμοδότησή της τον επόμενο χρόνο. Ορισμένοι επιστήμονες ζητούν, ήδη, την αυστηρότερη ρύθμιση και σε ορισμένες περιπτώσεις την απαγόρευση της BPS.