Μέλισσες εξοπλισμένες με αισθητήρες, εποπτεύουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (video)

melies-entoma-me-aisthitires

Η ομάδα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον «μετατρέπει» τις μέλισσες σε επιτηρητές των αγροτικών εκτάσεων, καθώς τοποθετεί σε αυτές μικροσκοπικά αφαιρούμενα «σακίδια», τα οποία περιλαμβάνουν αισθητήρες. Οι αισθητήρες αυτοί παρακολουθούν τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ένταση του φωτός, καθώς και τη θέση των μελισσών, ενώ ζυγίζουν περίπου όσο επτά κόκκοι άψητου ρυζιού.

Οι αισθητήρες τροφοδοτούνται από μια μικρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί επτά ώρες και φορτίζεται ασύρματα, την ώρα που οι μέλισσες βρίσκονται στη συγκομιδή τους τη νύχτα. Το σακίδιο μπορεί να φορτώσει τα δεδομένα του χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται backscatter, η οποία επιτρέπει στις συσκευές να μοιράζονται πληροφορίες, αντανακλώντας τα ραδιοκύματα που μεταδίδονται από μια κοντινή κεραία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι εκτός από τη συγκέντρωση των περιβαλλοντικών στοιχείων, η πρακτική αυτή θα μπορούσε, επίσης, «να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τις ίδιες τις μέλισσες, ως μέρος των προσπαθειών για την ανατροπή της παγκόσμιας παρακμής τους».