Μελισσοκομία: Κερδισμένοι οι μετακινούμενοι φέτος

Μικρές οι αυξήσεις στην τιμή παραγωγού, μεγαλύτερο το κόστος

Στην κορύφωση της μελισσοκομικής περιόδου βρίσκονται αυτή την περίοδο οι μελισσοκόμοι της χώρας. Οι μετακινούμενοι, λόγω της δυνατότητας επιλογής περιοχών με πλούσια ανθοφορία, φαίνεται ότι έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με εκείνους που κράτησαν τα μελίσσια τους σε μόνιμες θέσεις, αναμένοντας την παραγωγή, με μικρότερα όμως αποτελέσματα.

Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την παρουσία των μελισσών στις ανθοφόρες περιοχές, ενώ οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις κράτησαν μεγάλο αριθμό μελισσών μέσα στις κυψέλες, με αποτέλεσμα να τρέφονται από το μέλι που δημιούργησαν οι ίδιες.

Μπορεί η παραγωγή να δείχνει μια καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με πέρυσι, δυστυχώς όμως οι τιμές παρουσιάζουν στασιμότητα, με μικρά ποσοστά αύξησης, τα οποία δεν αντανακλώνται στο κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Τάσο Ποντίκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο κύκλος, διότι «υπάρχουν μελισσοκόμοι σε ορεινές περιοχές που συλλέγουν ανθόμελο. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συνολική διαχείριση των μελισσών και αυτό θα το έχουμε προς τα τέλη Οκτωβρίου», υποστηρίζει ο κ. Ποντίκης.

Καλύτερη η παραγωγή στο έλατο

Για μια καλή χρονιά κάνει λόγο ο Νίκος Μπακανδρίτσος, μελισσοκόμος από την Αττική. Ο ίδιος μετακινεί τις μέλισσές του σε πολλές περιοχές της χώρας και υποστηρίζει ότι η χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι είναι καλύτερη. «Ανάλογα με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε, αποκομίσαμε και τα αντίστοιχα οφέλη ή τις απώλειες που είχαμε. Αυτή την περίοδο, βρίσκομαι στην Πελοπόννησο, αξιοποιώντας έλατο και βανίλια.

Στη συνέχεια, θα στραφώ στη βελανιδιά και στο θυμάρι, ώστε να εμπλουτίσω περισσότερο το μέλι που παράγω». Δίνοντας μία πρώτη εικόνα για τις τιμές παραγωγού, ο κ. Μπακανδρίτσος αναφέρεται στα ανοιξιάτικα πεύκα όπου η τιμή κυμαίνεται στα 4,2 ευρώ. «Είναι περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με μεγαλύτερο όμως κόστος στην τρέχουσα περίοδο», τονίζει.

Άνθισαν τα καμένα στη Βόρεια Εύβοια

Για καλύτερη ανθοφορία την τρέχουσα περίοδο μιλά και ο Λάμπρος Βίλλας, μελισσοκόμος από την Καλλιθέα Ευβοίας. Λόγω της περσινής πυρκαγιάς, μετακίνησε τα μελίσσια του στη Θάσο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους σε τροφή.

Επίσης, ο ίδιος μας αναφέρει ότι στις καμένες εκτάσεις της Βόρειας Εύβοιας υπήρχαν λουλούδια που έδωσαν μέλι. «Το γεγονός ότι σε έναν γκρίζο τόπο αρχίζει πάλι η ζωή δίνει στους μελισσοκόμους μια νότα αισιοδοξίας για το επόμενο διάστημα». Παράλληλα, ο κ. Βίλλας προβληματίζεται για το κόστος παραγωγής, «το οποίο δεν συμβαδίζει, με μία μικρή αύξηση στην τιμή του μελιού» και ζητά έναν νέο σχεδιασμό μέσα από τον συμμετοχικό ρόλο των μελισσοκόμων. «Με αυτά τα προβλήματα που έχουμε στον κλάδο μας, δεν γίνεται να πορευόμαστε μόνοι μας.

Πρέπει να συνεργαστούμε μεταξύ μας μέσω της δημιουργίας σύγχρονου συνεταιρισμού, ώστε να ταυτοποιήσουμε το προϊόν μας και να του δώσουμε προστιθέμενη αξία», τονίζει εμφαντικά ο κ. Βίλλας.

Κέρδισαν οι μελισσοκόμοι που μετακινήθηκαν

Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο και ο Γιώργος Παπιώτης, παραγωγός μελιού από τη Λιβαδειά. Υποστήριξε ότι οι μελισσοκόμοι που μετακινήθηκαν σε διάφορες περιοχές είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν περισσότερο μέλι. «Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τα μελίσσια, ώστε να αποδώσουν ακόμη πιο πολύ».

Περιγράφοντας την εικόνα της παραγωγής, υποστηρίζει ότι από το έλατο είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. «Ποσότητα σαν αυτή που πήραμε είχαμε να τη δούμε από το 2015. Κινήθηκα στην περιοχή του Ελικώνα του Παρνασσού και του Καλλίδρομου για να μπορέσω να έχω αυτά τα αποτελέσματα». Επίσης, ο ίδιος μας εξηγεί ότι και η βελανιδιά έχει ξεκινήσει με καλές προϋποθέσεις και περιμένει την έκκριση του βελανιδιού, ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αυτή την περίοδο να έχουν γίνει εμπορικές πράξεις και προβληματίζεται για το επόμενο διάστημα στο θέμα των τιμών, που «σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής δημιουργεί προβλήματα στους μελισσοκόμους».

Στην τελική ευθεία η απόφαση για το ωράριο εργασίας των μελισσοκόμων στο δάσος

Εντός των ημερών αναμένεται η νέα απόφαση για την παρουσία των μελισσοκόμων μέσα στο δάσος κατά τη θερινή περίοδο. Μετά από δημόσια διαβούλευση με στελέχη της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, αναμένεται απόφαση εντός των ημερών. Αυτή η απόφαση, θα ορίζει τον τρόπο παρουσίας των εργαζομένων του τομέα της μελισσοκομίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μέσα στο δάσος.

Όπως είναι γνωστό, η περσινή απαγόρευση των μελισσοκόμων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στον προγραμματισμό και στη διαχείριση των μελισσών. Με τα νέα δεδομένα προβλέπεται αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου προς όφελος των μελισσοκόμων, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιές. Δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στους μελισσοκόμους σε όλες τις περιοχές. Με δείκτη επικινδυνότητας 1 και 2, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το συμβατικό καπνιστήρι μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, δηλαδή στο καθεστώς που ίσχυε εδώ και 20 χρόνια. Με δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5, θα υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης στους χώρους εργασίας χωρίς όμως τη χρήση καπνισμού.

Με δείκτη επικινδυνότητας 1, 2 και 3 και για όλο το εικοσιτετράωρο, οι μελισσοκόμοι θα μπορούν να δουλέψουν ακόμη και με ηλεκτρικό καπνιστήρι ατμού αντί του συμβατικού. Τέλος, η ομοσπονδία απευθύνει έκκληση προς όλους τους μελισσοκόμους να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους και να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να μη δημιουργήσουν προβλήματα ανάφλεξης εστιών και «σε κάθε περίπτωση πυρκαγιών, καθώς κάτι τέτοιο θα στιγματίσει τον κλάδο της μελισσοκομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.