Μελισσοκομία: Η ξηρασία προκάλεσε κενά στην ανθοφορία

Για μια δύσκολη περίοδο κάνουν λόγο οι παραγωγοί,oι καιρικές συνθήκες θα κρίνουν το μέλλον

Μπορεί ο χειμώνας για τη μελισσοκομία να ήταν ήπιος, όμως η άνοιξη επεφύλασσε εκπλήξεις. Σε ό,τι αφορά τις ανθοφορίες, αυτές κράτησαν λίγο, λόγω της ξηρασίας. Ωστόσο, οι ανεβασμένες θερμοκρασίες συνέβαλαν στην ανανέωση των μελισσοσμηνών.

Τα χιόνια και οι βροχές του χειμώνα, που συνεργούν σημαντικά στην αναγέννηση της φύσης και κατ’ επέκταση της ανθοφορίας, ήταν αμυδρά για τις απαιτήσεις των φυτών. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, σε πολλές περιοχές τα φυτά άνθισαν πρώιμα, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια, να δημιουργηθούν κενά στην ανθοφορία.

Οι νοτιάδες επενεργήσαν αρνητικά κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, με αποτέλεσμα τα φυτά να παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τη λασποβροχή, σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη, η εικόνα για τη μελισσοκομία αυτή την περίοδο τείνει περισσότερο προς το γκρίζο και λιγότερο στα χρώματα της άνοιξης.

Σε δήλωσή του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Κωνσταντίνος Λεονταράκης, κάνει λόγο για μία δύσκολη περίοδο, άνυδρη και με δυνατούς ανέμους για τη Νότια Ελλάδα και κυρίως για τα νησιωτικά συμπλέγματα. «Όλο αυτόν τον καιρό, ένα μεγάλο ποσοστό των μελισσών δεν έβρισκε νομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξή τους, αλλά και την παραγωγή μελιού. Για το επόμενο διάστημα, θα δούμε πώς μεταβάλλονται οι καιρικές συνθήκες, ώστε το σύνολο των μελισσοκόμων να καλύψει τις ανάγκες του από φυτά που μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες», σημειώνει.

Ο κ. Λεονταράκης δείχνει προβληματισμένος αναφορικά με την εξέλιξη του επαγγέλματος και ζητά στήριξη από την πολιτεία. «Από τη μία πλευρά, έχουμε δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες δεν δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για εξεύρεση τροφής, άρα οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή. Από την άλλη, έχουμε μια δύσκολη αγορά, η οποία πιέζεται σημαντικά από τις αθέμιτες πρακτικές εισαγόμενου μελιού. Αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς ώστε να προστατεύσουμε το προϊόν που παράγουμε, η μελισσοκομία θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο», προσθέτει.

Κλείνοντας, αναφέρεται στα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε η ελληνική μελισσοκομία να είναι περισσότερο αποτελεσματική. «Η τυποποίηση του ελληνικού μελιού αποτελεί αναγκαιότητα, για να προστατεύσουμε το προϊόν μας. Σημαντικό ρόλο πιστεύω ότι έρχεται να παίξει η Διεπαγγελματική Μελιού, με κύριο φορέα την πολιτεία, ώστε να προστατευτεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή».

Αφήνουν το ανθόμελο για τις μέλισσες

Προβληματισμένοι δείχνουν να είναι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, σε ό,τι αφορά τον τρύγο του ανθόμελου που έχουν συλλέξει μέχρι σήμερα. Όπως μας ενημερώνει η Κατερίνα Γερονίκου, μελισσοκόμος από το Καρπενήσι, η ανθοφορία της άνοιξης ήταν ελάχιστη και έγινε με γρήγορους ρυθμούς. Εμείς θα κρατήσουμε όσο μπορούμε το ανθόμελο στις κυψέλες, ώστε να ενισχύσουμε τα μελισσοσμήνη και, στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε νομή από τα έλατα της βελανιδιάς και της καστανιάς.

Την ίδια σκέψη κάνει και ο Γιώργος Παπιώτης, μελισσοκόμος από τη Λιβαδειά και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων Ελλάδας. Υποστηρίζει ότι «η ανθοφορία ήταν πρώιμη, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να βρισκόμαστε σε ένα κενό τροφοδοσίας των μελισσοσμηνών, μέχρι να ανοίξει ο έλατος και άλλα δασικά είδη». Δηλώνει, ακόμη, ότι δεν θα προχωρήσει σε τρύγο του ανθόμελου, αλλά θα το αφήσει στις κυψέλες για τις μέλισσες.

Αναφέρεται, επίσης, και στο θέμα της λασποβροχής, που για τον ίδιο επηρέασε αρνητικά τις πτήσεις των εντόμων, αλλά και τη συλλογή της γύρης. «Αυτό που εισπράττουμε μέχρι σήμερα από τις καιρικές συνθήκες δεν είναι και το καλύτερο, αναμένουμε όμως την ανθοφορία δασικών ειδών, ώστε να μετακινήσουμε τις κυψέλες προς αυτές τις περιοχές», αναφέρει.

Οι βροχοπτώσεις έδωσαν νομή στην Πιερία

Στον αντίποδα, η Ιωάννα Ντάνα, μελισσοκόμος από τον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μελισσοκομικά είδη φυτών, όπως η κουτσουπιά, η λυγαριά, το κρινάκι και άλλα, που έδωσαν καλή ανθοφορία στις μέλισσες, αυξάνοντας τη συλλογή μελιού στις κυψέλες.

«Υπολογίζω ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσω τη διαδικασία του τρύγου, γιατί βλέπω να υπάρχουν περιθώρια κάλυψης της διατροφής των μελισσών μου από την ανθοφορία της περιοχής», σημειώνει. Η κα Ντάνα δηλώνει, ακόμα, ότι η διαχείριση των παραφυάδων έγινε έναν μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

«Οι καιρικές συνθήκες, έτσι όπως διαμορφώθηκαν προς τα τέλη του χειμώνα και στις αρχές τις άνοιξης, βοήθησαν στην ανάπτυξη του πληθυσμού με καλό γόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προχωρήσουμε έναν μήνα νωρίτερα στη διαχείριση των παραφυάδων και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει σημαντικά στην ανανέωση».

Κλείνοντας, υπολογίζει ότι στις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσει η ανθοφορία της καστανιάς στα Πιέρια Όρη και θα μεταφέρει τις κυψέλες της εκεί, ώστε να αξιοποιήσει το εν λόγω φυτό, καθώς και άλλα που ενδημούν στην περιοχή.

Στα μέσα Ιουνίου η άνθιση του θυμαριού στη Δεσφίνα

Προβληματισμένος για την ξηρασία στην περιοχή του δείχνει να είναι ο Νίκος Πανάγου, παραγωγός από τη Λιλαία Φωκίδας. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι βροχοπτώσεις δεν κάλυψαν τις απαιτήσεις των μελισσοδοτικών φυτών σε νερό, με αποτέλεσμα οι νομές να είναι μειωμένες. «Αν δεν βρέξει το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των μελισσών. Υπολογίζουμε ότι το θυμάρι στην περιοχή της Δεσφίνας Βοιωτίας θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες».