Η μελισσοκομία ως τουριστικό προϊόν

Γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών μέσα από διαφορετική και ταυτόχρονα ποιοτική ματιά έδωσε το project εναλλακτικού (αγρο)τουρισμού κοινοτήτων Alterego, το οποίο σκοπεύει στην προσέλκυση ξένων, αλλά και Ελλήνων τουριστών 12 μήνες τον χρόνο. Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν θεωρητικά, αλλά και βιωματικά όλες τις πτυχές της μελισσοκομίας στις Καβουρότρυπες στη Σιθωνία Χαλκιδικής αντλώντας γνώση από τον Χαλκιδικιώτη μελισσοκόμο Θεοφάνη Βαράτη.

Όπως τονίζει ο διοργανωτής του σεμιναρίου και υπεύθυνος του προγράμματος, ο δικηγόρος Γεώργιος Κόκκας, ως αντίδοτο στον μαζικό τουρισμό το μηνιαίο πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού, το οποίο, όπως λέει, προωθείται μέσω του ΕΟΤ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αφιερωμένο στους 12 θεούς του Ολύμπου, προβάλλοντας, έτσι, τον μύθο και την ιστορία της χώρας μας προς τους ξένους τουρίστες. «Σε ό,τι αφορά τον αγροτουρισμό, ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα και οι εκδηλώσεις του επόμενου μήνα σχετίζονται με τα Ελευσίνια και Καβείρια Μυστήρια, ενώ ο Απρίλιος στη θεά Άρτεμη, με θέματα από τη φύση και την οικολογία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων και θεωρήσαμε ότι η μελισσοκομία ήταν ένα από τα θέματα αυτά», σημειώνει ο κ. Κόκκας.

Το σεμινάριο μελισσοκομίας σχεδιάζεται να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, στη Σιθωνία και στα κτήματα των μελών του οικολογικού-πολιτιστικού συλλόγου «Ανατολή».