Mella Frewen, γενικη διευθύντρια FoodDrinkEurope: «Έμφαση στην οικονομική βιωσιμότητα ζητά η βιομηχανία τροφίμων και ποτών από την ευρωπαϊκή πολιτική»

Τα «θέλω» της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών από τη στρατηγική ΕΕ για την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού αναλύει η γενική διευθύντρια της FoodDrinkEurope, Mella Frewen, σε συνέντευξή της στο IEG Policy. Σε αυτά, πρωτεύουσα θέση κατέχει η διασφάλιση της οικονοµικής βιωσιµότητας της αλυσίδας αξίας που διέπει τον κλάδο, που σύμφωνα με την κα Frewen θα πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο της ειδικής στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F).

Μολονότι καθυστέρησε λόγω COVID-19, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» αργότερα μέσα στην άνοιξη. Η FoodDrinkEurope, αντιπροσωπεύοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων, έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις της, ζητώντας μια ολιστική πολιτική για τα τρόφιμα. «Ο κορωνοϊός τεστάρει την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων διατροφής, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν λειτουργήσει και ανταποκριθεί αρκετά καλά. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική βιωσιμότητα της αλυσίδας αξίας των τροφίμων, η οποία, όπως φαίνεται σήμερα, είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας για τη βασική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών» αναφέρει η κα Frewen.

Οι απαιτήσεις επισήμανσης της προέλευσης των τροφίμων αναμένεται να ενισχυθούν μέσω της στρατηγικής F2F, κάτι που βρίσκει επιφυλακτική την επικεφαλής της FoodDrinkEurope. «Η επισήμανση της προέλευσης μπορεί να καταστεί προβληματική εφόσον καθιερωθεί σε υποχρεωτική βάση και σε εθνικό επίπεδο, καθώς θα οδηγήσει στην επανεθνικοποίηση της παραγωγής. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ελλείψεις και σπατάλες τροφίμων, καθώς και πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις, το οποίο τελικά θα γίνει αισθητό και από τους καταναλωτές» προειδοποιεί η Frewen.

Στο μέτωπο του Brexit, το οποίο μαζί με την υγειονομική κρίση είναι οι μεγάλες ανησυχίες των βιομηχάνων του αγροτικού τομέα, η γενική διευθύντρια της FoodDrinkEurope τόνισε ότι βασική προτεραιότητα του οργάνου είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, επιτρέποντας στον κλάδο των τροφίμων και ποτών να συνεχίσει να είναι η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράλληλα, προειδοποίησε για τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου Brexit χωρίς συμφωνία. «Καλούμε τους διαπραγματευτές να εργαστούν για μια εμπορική συμφωνία χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις, τελωνειακά τέλη ή επιβαρύνσεις.

Οι διαπραγματευτές πρέπει επίσης να δώσουν προτεραιότητα στην εναρμόνιση, στο μέτρο του δυνατού, σε σχέση με τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα και τα τεχνικά εμπόδια για το εμπόριο. Λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία του COVID-19 και τον τεράστιο αντίκτυπο που αναμένεται να έχει στην οικονομία της ΕΕ, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μεταβατικά μέτρα μέχρι να τεθεί σε ισχύ η μελλοντική εμπορική σχέση. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και χωρίς μεταβατικά μέτρα, είναι πιθανό να δούμε σημαντική πτώση των εξαγωγών τροφίμων και ποτών και επιζήμιες συνέπειες για τη βιομηχανία και τους εργαζόμενους».