Το μέλλον της ελληνικής μεταποίησης, στο επίκεντρο ημερίδας του υπουργείου Οικονομίας

Το μέλλον της ελληνικής μεταποίησης, στο επίκεντρο ημερίδας του υπουργείου Οικονομίας

Σε συστράτευση για τη διαμόρφωση μιας κοινής βιομηχανικής πολιτικής κάλεσε σήμερα την πολιτεία και τους παραγωγικούς φορείς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας με τίτλο «Ελληνική Βιομηχανία και Τρέχουσες Εξελίξεις στην ΕΕ».

«Είμαστε σε μια στιγμή που συμβαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα για τη βιομηχανία και μια στιγμή που βγαίνουμε από τα μνημόνια οφείλουμε να διαμορφώσουμε την αναπτυξιακή μας στρατηγική, κορμός της  οποίας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου  με καρδιά τη μεταποίηση και τη βιομηχανία», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας απευθυνόμενος στους θεσμικούς εκπροσώπους της βιομηχανίας, τους συναρμόδιους υπουργούς και τα στελέχη της διοίκησης που εμπλέκονται  με τον τομέα της μεταποίησης.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός  αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για τη διαμόρφωση τη νέας βιομηχανικής πολιτικής, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019. Σ’ αυτόν τον διάλογο θα πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς και για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε και να καταθέσουμε τις δικές  μας θέσεις.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι ο χάρτης των Περιφερειακών Ενισχύσεων διαμορφώνεται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά Περιφέρεια. Η Ελλάδα έχει τεράστιο μέρος της βιομηχανίας της στην Αττική, όμως λόγω αυτού του κριτηρίου δεν μπορούμε να την ενισχύσουμε. Εκεί εμείς θα θέλαμε κάποια αλλαγή, σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Στο διάλογο αυτό, πρέπει να παρέμβουμε, συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας, λέγοντας ότι μεταξύ άλλων, έχουμε και τεράστιο ενδιαφέρον να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων και του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων. Όπως ανέφερε,  ο χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων διαμορφώνεται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά Περιφέρεια. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο μέρος της βιομηχανίας της στην Αττική, όμως λόγω αυτού του κριτηρίου δεν μπορούμε να την ενισχύσουμε» σημείωσε.

 Η νέα ενεργειακή αγορά που θα λειτουργεί σύμφωνα με το Target Model και η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ηλεκτρισμού, είναι σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.

Όπως είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σταθάκης, σήμερα το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας εξαρτάται από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, η απελευθέρωση της αγοράς σε συνδυασμό με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην λιγνιτική παραγωγή, λόγω της πώλησης των μονάδων της θα δημιουργήσουν νέα δυναμική στην αγορά.

Ο κ. Σταθάκης, σημείωσε ότι ο ρόλος της ΔΕΗ στη νέα αγορά θα είναι ειδικός και το ζητούμενο είναι να υπάρχουν στην αγορά ενσωματωμένοι θεσμοί που θα στηρίξουν τη βιομηχανία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μείωση της δεσπόζουσας θέσης στο λιγνίτη από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά θα έχει θετική επίδραση  στις τιμές καθώς  θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Το χρηματιστήριο ενέργειας θα λειτουργήσει  έως το τέλος που 2019, ενώ πρόσθεσε ότι προωθούνται με ταχείς διαδικασίες και οι ενεργειακές διασυνδέσεις, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο αγορών στο πλαίσιο του target model, όσο και στο εσωτερικό (διασύνδεση νησιών, Κρήτης κ.οκ).

Πρέπει να σταματήσει η δαιμονοποίηση του δημοσίου τομέα από τον ιδιωτικό και αντίστροφα και να ενσωματωθούν σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής οι νέες τεχνολογίες, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παπάς.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να συμβάλει με το εκτόπισμά του για τις τεράστιες υποδομές που απαιτούνται ώστε να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο «και να καβαλήσει η χώρα το κύμα των νέων τεχνολογιών» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος είναι, γρήγορα και με ισόρροπο τρόπο να περάσουν οι νέες τεχνολογίες σε όλο το φάσμα της οικονομίας, είπε ο κ. Παπάς και συμπλήρωσε ότι δεν θα μπορούσε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά ως παράδειγμα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής πολλά έργα του δημοσίου που δεν είναι συμβατά με αυτή τη στρατηγική δεν προχωρούν καθώς οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται στην καρδιά της νέας ανάπτυξης που η χώρα μας οφείλει να αναζητά, αλλά και του ρόλου που διεκδικεί.

Συμπλήρωσε, επίσης: «Υλοποιούμε ψηφιακά έργα μεγάλης κλίμακας και στο πλαίσιο του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου έχουμε επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, έως το 2022. Έχουμε ωριμάσει μεγάλα ψηφιακά έργα τα οποία θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, η επιχειρηματικότητα και η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για την εισαγωγή δομικών στοιχείων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και ως παράδειγμα ανέφερε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα. «Με την υλοποίηση του έργου, 6.500 επίγειοι σταθμοί θα “παρακολουθούν” καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματα, θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό, τα οποία στη συνέχεια θα αξιοποιούμε, ώστε να δίνονται συμβουλές “κομμένες και ραμμένες” στα μέτρα κάθε χωραφιού. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μείωση κόστους ως 30% για τους αγρότες».

Επίσης, σχετικά με το έργο της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων στο δημόσιο ο υπουργός είπε ότι αναμένεται η απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με τη μεταρρύθμιση αυτή διασυνδέονται 21.000 φορείς, εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι αποκτούν ψηφιακή υπογραφή και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων προχωράει και το έργο για το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, παρέχοντας δωρεάν ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις, και όπως είπε με  την ολοκλήρωση του συστήματος δεν θα ζητάει καμμία υπηρεσία έγγραφο από πολίτη που μπορεί να βρεθεί σε άλλο φορέα. Τέλος ανέφερε ότι θα ενισχυθούν 270 επιλεγμένες βιομηχανίες για να ενσωματώσουν εφαρμογές στο πλαίσιο της στην 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Τους άξονες πολιτικής για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας ανέπτυξε στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας της γνώσης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό παρότι  το 57% των ελληνικών καινοτομούν, διαπιστώνονται προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά τους και σημείωσε ότι το υπουργείο υλοποιηθεί ή βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο για την τεχνολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων, όσο και του ερευνητικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

«Η βιομηχανία οφείλει αλλά και επιθυμεί να είναι ο βραχίονας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η βιομηχανία οφείλει αλλά και επιθυμεί να συμβάλει στον σχεδιασμό μίας ακόμα σημαντικότατης μεταρρύθμισης: Αυτής της ενιαίας βιομηχανικής πολιτικής». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος ΑΕ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, συμπληρώνοντας πως «όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, έτσι και αυτή, χρειάζεται όραμα, ιδέες, συναίνεση και συμπράξεις. Χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προοπτική. Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό πλαίσιο που θέλω να πιστεύω ότι όλοι είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε για την ανάπτυξη που θέλουμε. Αυτή που θα επιτρέψει στην οικονομία να ανασάνει, που θα φέρει πίσω τους νέους μας επιστήμονες, που θα επιτρέψει στην βιομηχανία να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο».

«Η Ευρώπη», σημείωσε, «κινείται στην εποχή του Industry 4.0 και εμείς ακόμα και σήμερα δεν έχουμε λύσει βασικά θέματα, όπως το ενεργειακό κόστος. Ο ΣΕΒ έχει ήδη εκθέσει τις προτάσεις του στο πλαίσιο της Επιτροπής Βιομηχανίας του Business Europe, οι οποίες και αφορούν ένα σχέδιο βιομηχανικής αναγέννησης της χώρας που εναρμονίζεται με τη στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιομηχανική πολιτική και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της».

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «η βιομηχανία μπορεί να μπει στην πρώτη γραμμή και να συμβάλει καθοριστικά στο κτίσιμο της μετά – κρίσης Ελλάδας. Με την αρωγή όλων των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και της Πολιτείας, το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να φθάσει ακόμα και το 12%, σε λίγο χρόνο και να συμπαρασύρει την οικονομία σε ανοδική τροχιά. Με συγκεκριμένες προτάσεις που κατευθύνονται τόσο στο παραγωγικό δυναμικό, όσο και στις συνδεδεμένες υπηρεσίες. Η εξίσωση φαίνεται απλή αλλά χρειάζεται εθνική συνεννόηση, διάλογο, τόλμη: Απλούστερο νομοθετικό πλαίσιο, κίνητρα, επενδύσεις. Και άρα περισσότερα έσοδα για το κράτος, περισσότερη εξωστρέφεια».

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας Αθανάσιος Σαββάκης ζήτησε μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη στήριξη της βιομηχανίας. Οι άξονες στους οποίους πρέπει να εδράζεται το σχέδιο για το μέλλον της ελληνικής μεταποίησης, σύμφωνα με τον ΣΒΕ, είναι: παραγωγικές επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καινοτομία, διεθνοποίηση – εξωστρέφεια.

Επίσης, προέταξε τη συνεργασία μεταξύ διοίκησης και επιχειρηματικής κοινότητας, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να έχει μία ξεκάθαρη βιομηχανική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας.