Μενού με τοπικές παραδοσιακές συνταγές ετοιμάζει ο Δήμος Βέροιας

Oλη τη… γεύση της Βέροιας με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της και τα αυθεντικά εδέσματα και αρώματα των ντόπιων πιάτων της φιλοδοξεί να βγάλει ο Δήμος Βέροιας προωθώντας και αναδεικνύοντας τη λεγόμενη διπλωματία της γαστρονομίας με την καταγραφή τοπικών προϊόντων και συνταγών ταυτότητας.

Στην Ευρώπη, οι περισσότεροι δήμοι συνδυάζουν και εφαρμόζουν τον γαστρονομικό πολιτισμό μαζί με τον τουρισμό, όπου κάποιος βλέπει σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα και, παράλληλα, γεύεται και τη γαστρονομία της κάθε περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Βέροιας σκοπεύει να δημιουργήσει το γαστρονομικό μενού της βασισμένο στην έρευνα και στη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Καταγραφή

Σκοπός είναι να καταγραφούν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και μετέπειτα οι γαστρονομικές παραδόσεις που υπάρχουν από τους Βεροιώτες πριν από την απελευθέρωση του 1912 και μετά από αυτήν, καθώς ο πληθυσμός του νομού αποτελείται από ντόπιους, αλλά και πρόσφυγες. «Θα καταγράψουμε τα πιάτα που υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθεί το μενού της Βέροιας το οποίο σε πρώτη φάση ο δήμος, όταν θα συμμετέχει σε διεθνείς, αλλά και εσωτερικές εκθέσεις ή όταν έχει καλεσμένους, να τους το παρουσιάζει και να τους προσφέρει, αντίστοιχα, το μενού με τα τοπικά προϊόντα του, αναδεικνύοντας την πληθώρα που έχουμε στη γαστρονομία μας», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας, Λάζαρος Ασλανίδης.

Πρωτογενής τομέας και μεταποίηση στο μενού

Με αυτήν τη φιλοσοφία πρόκειται να αναδειχθούν από τον πρωτογενή τομέα τα οπωρολαχανικά του Αγίου Γεωργίου, όπως οι φημισμένες πιπεριές του, η ντομάτα Ριζωμάτων, τα ροδάκινα που συναντώνται σε όλη την Ημαθία, το σταφύλι με το τσίπουρο και το κρασί από τα αναγνωρισμένα οινοποιεία του νομού. «Παράλληλα, θα αναδείξουμε και γνωστά σε όλη την Ελλάδα προϊόντα, όπως το ρεβανί Βεροίας, αλλά και το μοσχαράκι Βεροίας που έχουμε την πάχυνσή του και δίνουμε έξω, κατέχοντας το 72% της εγχώριας αγοράς ενώ μπορεί να δημιουργούμε και γεύσεις, όπως κοκτέιλ, που θα έχουν ως βάση το ροδάκινο», σημειώνει ο κ. Ασλανίδης.

Την ίδια ώρα, σκοπός του δήμου είναι να μπορέσει να πείσει τους επαγγελματίες της πόλης να διαθέτουν και να προωθούν τα τοπικά προϊόντα και τα πιάτα, ώστε να αναδειχθεί η γαστροδιπλωματία της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε η πρώτη διαβούλευση με τους επαγγελματίες της περιοχής και τους μεταποιητές. «Διάθεση και πρόθεση υπάρχει από όλους τους κλάδους, είτε της μεταποίησης, είτε του πρωτογενούς τομέα, αλλά το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα εφαρμοστεί από τους ίδιους.

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες παλαιότερα, αλλά δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση, αφού εφαρμόστηκε από μεμονωμένα μαγαζιά. Είναι δύσκολο να πείσεις τους επιχειρηματίες να βάλουν ένα κομμάτι του μενού της Βέροιας, αλλά πιστεύω ότι η αγορά από μόνη της θα το φέρει αυτό, όταν θα αρχίσει και ο κόσμος να τα ζητάει», επισημαίνει ο κ. Ασλανίδης.

Σε εξέλιξη

Η μελέτη του όλου έργου για την καταγραφή της τοπικής γαστρονομίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και υπό επεξεργασία από σεφ και ανθρώπους του τουρισμού, με επιδίωξη το τουριστικό φυλλάδιο της Βέροιας να «συντροφεύεται» και από το γαστρονομικό. «Όλοι ξέρουμε ότι οι τουρίστες γνωρίζουν κάποια πιάτα για τα οποία έγινε γνωστή η Ελλάδα, όμως και η ενδοχώρα έχει διάφορες γαστρονομικές κουλτούρες που αξίζει να τις γνωρίσει κάποιος.

Εμείς προσπαθούμε σήμερα να προωθήσουμε τη δική μας γαστρονομία, την οποία πρέπει πρώτα να καταγράψουμε», υπογραμμίζει ο κ. Ασλανίδης. Οι σεφ πρόκειται να βγάλουν ένα μενού περίπου 30 πιάτων για όλη την ημέρα, το οποίο θα συνοδεύεται από κρασιά της περιοχής, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι οι γεύσεις από τα πιάτα της τοπικής κουζίνας θα απευθύνονται και σε διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, όπως τους vegan, vegetarian ή σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.