Μερική άρση της απαγόρευσης για ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες αποφάσισε η Ινδία

Γα την επανεκκίνηση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας

Ένα τμήμα του ινδικού πληθυσμού θα μπορέσει να επιστρέψει στις δουλειές του παρά τους ισχύοντες περιορισμούς, ύστερα από την ανακοίνωση από την κυβέρνηση νέων κανόνων για τη μερική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας από την επόμενη εβδομάδα, παρά τη συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Για την ανακούφιση των δυσκολιών του λαού, θα επιτραπούν πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες» από τις 20 Απριλίου, τονίζεται σε οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας, πως «οι νέες οδηγίες στοχεύουν στη λειτουργία των τομέων της οικονομίας που είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την αγροτικής και γεωργική ανάπτυξη». Μέχρι τις 3 Μαΐου ισχύει ο περιορισμός μετακινήσεων που έχει κηρυχθεί στη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Ορισμένοι τομείς που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την οικονομία θεωρητικά ήδη είχαν απαλλαγεί από τα μέτρα περιορισμού, αλλά στην πράξη η λειτουργία τους αντιμετώπιζε δυσκολίες σε μια χώρα που είχε εξαναγκασθεί σε ακινησία.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, πρόσθετοι γεωργικοί τομείς (όπως οι φυτείες, η αλιεία …), οι κατασκευές και ορισμένες βιομηχανίες θα μπορούν να ξανατεθούν σε λειτουργία από τη Δευτέρα, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Βάσει του νέου κανονισμού θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά υγειονομικά μέτρα για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει μία τέτοια επιχείρηση και να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη δουλειά, ιδίως η κοινωνική απόσταση κι η χρήση μάσκας, ή άλλου προστατευτικού μέσου για το πρόσωπο.

Επίσης θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν κάποια εργοτάξια υπό την αιγίδα ενός κυβερνητικού προγράμματος ελάχιστης απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές (MNREGA), μέτρο που θα μπορούσε να ανακουφίσει μερικούς από τους πιο ευάλωτους οικονομικά Ινδούς, οι οποίοι ξαφνικά κατά εκατομμύρια στερήθηκαν λόγω του περιορισμού κάθε βιοποριστικού εισοδήματος. Προσώρας, η Ινδία μετρά 11.439 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 377 θανάτους, σύμφωνα με την τελευταία σημερινή επίσημη έκθεση. Πολλοί όμως αμφισβητούν την εγκυρότητα αυτών των στοιχείων λόγω της αδυναμίας εκτεταμένων διαγνωστικώ ελέγχων του πληθυσμού.

Η περιοχή της Νοτίου Ασίας κινδυνεύει φέτους να καταγράψει τις χειρότερες οικονομικές της επιδόσεις στην τελευταία 40ετία λόγω του νέου κορονοϊού, γεγονός που ενδέχεται να επιβαρύνει τις προσπάθειες για μείωση της φτώχειας στην περιοχή, αναφέρεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ