roumania-kap-proedria

Εχοντας αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου τα ηνία της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Ρουμανία επιδιώκει να πετύχει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της μια μερική γενική προσέγγιση για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020. Επίσης, στόχος της ρουμανικής προεδρίας κατά τις προσεχείς εβδομάδες είναι η επίσημη έγκριση νομικών προτάσεων σχετικά με την οδηγία για την καταπολέμηση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών (UTPs) και τον κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ρουμάνων αξιωματούχων στο Agrafacts, η ρουμανική προεδρία θα επιχειρήσει να κατευθύνει τις τεχνικές συζητήσεις σχετικά με την αναθεώρηση της ΚΑΠ σε ομάδες εργασίας, αλλά και να αντιμετωπίσει τα θέματα που σχετίζονται με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (SCA) και το Συμβούλιο Γεωργίας. Η έρευνα, η καινοτομία και η βιοοικονομία αναμένεται να αποτελέσουν κεντρικούς άξονες της ρουμανικής ατζέντας για το προσεχές εξάμηνο, με εστιασμένη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η προβολή της βιοοικονομίας σε επίπεδο ΕΕ. «Η οικοδόμηση συνεργιών είναι καθοριστικής σημασίας», προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Το Βουκουρέστι θα καθοδηγήσει τις συζητήσεις για το σχέδιο πρωτεϊνών της ΕΕ και προσβλέπει στον προσδιορισμό λύσεων για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές πρωτεϊνών. Επιπλέον, η ρουμανική προεδρία θα διεξάγει συζητήσεις για τις επόμενες δημοσιονομικές προοπτικές (σ.σ. μετά το 2020), καθώς και για το διεθνές εμπόριο, σε μια περίοδο σημαντικών αναταραχών, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ (σ.σ. στις 29 Μαρτίου).

Τέλος, η ρουμανική προεδρία θα συνεχίσει τις συζητήσεις για τον κανονισμό σχετικά με τη διαφάνεια του συστήματος της ΕΕ για την αξιολόγηση κινδύνων για την αγροδιατροφική αλυσίδα, ενώ μόλις αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο ο πρώτος τριμερής διάλογος για την αναθεώρηση της Γενικής Νομοθεσίας Τροφίμων (GFL). Επιπλέον, το Βουκουρέστι θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα εναρμονισμένα μέτρα βιοασφάλειας και να σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στον τομέα της κτηνιατρικής, σύμφωνα με την καινοτόμο προσέγγιση της «Ενιαίας Υγείας» («One Health»), η οποία προάγει τη διεπιστημονική συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων σε διεθνή κλίμακα.