Μέσα από τις συνέργειες το μέλλον των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα. Πρώτος στόχος τα 80.000 στρ.

Μέσα από τις συνέργειες το μέλλον των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα. Πρώτος στόχος τα 80.000 στρ.

Παρουσιάστηκε και επίσημα την Τετάρτη 31/5 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρώτο «Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελλάδα». Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στις προοπτικές που μπορεί να δώσει η καλλιέργεια στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας λόγω της ζήτησης για εξαγωγές.

Τόνισε ακόμα ότι οι παραγωγοί αλλά και οι μεταποιητές  που θα αποφασίσουν να εμπλακούν με την καλλιέργεια θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΠΑΑ 2014 – 2020.

Επίσης πρόσθεσε ότι προκειμένου να μειωθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής και καλλιέργειας θα πρέπει να δημιουργηθούν συμπράξεις. Στόχος της χώρας μας είναι – σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ που συνέταξαν το σχέδιο – να αυξήσουμε τα στρέμματα καλλιέργειας από τα 60.000 που είναι σήμερα (σ.σ. τα 20.000 στρ. καλλιεργούνται σε εκτάσεις στο Άγιο Όρος) στο διπλάσιο καθώς επίσης και να αυξήσουμε τις εξαγωγές πιάνοντας τα ποσοστά χωρών όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία (κατέχουν το 5% της συνολικής εξαγωγής αρωματικών στην Ε.Ε.).

Η συμμετοχή της Ελλάδα σήμερα – σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη Τύπου – στην συνολική εξαγωγή αρωματικών φυτών της Ευρώπης δεν ξεπερνάει το 0,1%.

Από την πλευρά της η κα. Ελένη Μαλούπα, εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» που συμμετείχε στην ομάδα εργασίας που συμμετείχαν στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστοποιημένου ελληνικού πολλαπλασιαστικού υλικού Επεσήμανε δε πως οι παραγωγοί αυτή τη στιγμή εκτιμώνται σε 350-500 σε όλη την Ελλάδα και ότι μόνο φέτος θα έχουμε 100 νεοεισερχόμενους στον κλάδο.

«Έχουμε καταλήξει σε έναν κατάλογο προτεραιότητας, με 12 είδη, μερικά εκ των οποίων είναι το τσάι του βουνού, η ρίγανη, το φασκόμηλο και το χαμομήλι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατοχύρωση των ελληνικών ποικιλιών και του πολλαπλασιαστικού υλικού.

Οι προτεραιότητες που έχουν δοθεί στο στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερείς οδηγίες για την επίτευξή τους είναι οι εξής:

  • Πλήρης αξιοποίηση της έρευνας
  • Διάθεση κατάλληλων εκτάσεων για την καλλιέργεια
  • Παραγωγή ενδογενών ποικιλιών και αντίστοιχα πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού
  • Συμβολή σε επενδυτικές προσπάθειες
  • Υποστήριξη των παραγωγών σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο
  • Υποστήριξη των παραγωγών στη δημιουργία ομάδων και συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων με βάση τις απαιτήσεις των αγορών

Με βάση το Σχέδιο ως κύρια είδη προτεραιότητας προτείνονται: Ρίγανη (Origanum vulgare ssp hirtum), Τσάι του βουνού (Sideritis sp.), χαμομήλι Matricaria chamomilla), μελισσόχορτο (Melissa officinalis), Δίκταμο (Origanum dictamnus), Φασκόμηλο (Salvia fruticosa, Salvia officinalis), λεβάντα (Lavandula angustifolia, και Lavandin), είδη θυμαριού (Thymus sp.), Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), σπαθόχορτο (Hypericum perforatum), λαδανιά (Cistus), είδη Satureja, Crithmum maritimum, Thymbra capitata(Θυμάρι νησιών), Rosa canina (αγριοτριανταφυλλιά), λυγαριά (Vitex agnus castus).

Ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη του κλάδου των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Θέλω κατ΄αρχήν να ευχαριστήσω τα παρόντα, αλλά κι αυτά που δεν μπόρεσαν να είναι κοντά μας σήμερα, μέλη της ομάδας εργασίας για τις πολλές προσπάθειες που κατέβαλλαν  στη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για τα ΑΦΦ που σας παρουσιάζουμε. Η  επιστημονική τους  εξειδίκευση,  αλλά και η  φιλοτιμία τους να αναδείξουν το έργο τους, έφεραν το αποτέλεσμα που έχετε μπροστά σας.

Ταυτόχρονα  βέβαια θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό που μας ώθησε και σε αυτή τη προσπάθεια ήταν και το ενδιαφέρον  των παραγωγών και μεταποιητών  για τα ΑΦΦ, που στη χώρα μας  διαρκώς αυξάνει.

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών κάνουν ήδη την εμφάνισή τους σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Που οφείλεται;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια στο ερώτημα αυτό  σήμερα. Το θέμα είναι ότι υπάρχει  αυξανόμενο ενδιαφέρον και μάλιστα χωρίς να έχουν ληφθεί κάποια ειδικά μέτρα.

Αυτό όμως που εμείς βάσιμα μπορούμε να πούμε είναι ότι γνωρίζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και τις ιδιότητες των φυτών αυτών, με την κατάλληλη οργάνωση, υποστήριξη και θεσμοθέτηση,  στο επόμενο διάστημα ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά.

Και  κυρίως να αναπτυχθεί όχι γενικά και αόριστα προς όφελος και μόνο αυτών που αξιοποιούν  αυτές τις ιδιότητες των φυτών, αλλά και όλης της αλυσίδας από το σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν.

Αυτό σημαίνει για μας πλήρη αξιοποίηση της έρευνας σε όλα τα στάδια , διάθεση κατάλληλων εκτάσεων, παραγωγή ενδογενούς πολλαπλασιαστικού υλικού με διατήρηση των εξαιρετικών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών, συμβολή στις ενισχύσεις για εγκατάσταση καλλιεργειών, συμβολή σε επενδυτικές προσπάθειες παραγωγής και μεταποίησης, υποστήριξη επιστημονική και τεχνική, υποστήριξη στην διάθεση και την εμπορία.

Και ταυτόχρονα  πλήρη προστασία των ενδημικών φυτών και των περιοχών τους. Αυτά προσπάθησε η Επιτροπή να προδιαγράψει στο παρόν Στρατηγικό Σχέδιο κάνοντας μια εξαιρετική εργασία.

Το σχέδιο αυτό θα αναρτηθεί για κάποιο όχι μεγάλο χρονικό διάστημα στο διαδίκτυο προκειμένου να γίνουν πιθανώς και άλλες προτάσεις από φορείς που δεν συμμετείχαν στην επιτροπή που συγκροτήσαμε.

Με στην οριστικοποίησή του θα ακολουθήσει μια  σειρά ενεργειών σε όλα τα επίπεδα. Ενεργειών στην περαιτέρω ερευνητική προσπάθεια, στην έκδοση εγχειριδίων και οδηγιών, στην περιφερειακή κατανομή καλλιεργειών , σε ειδικά υποστηρικτικά μέτρα, 

σε ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, σε στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις  ειδικών συμπράξεων και συνεργιών  καθώς και σε θεσμικές πρωτοβουλίες και αναγκαιότητες  που στο Σχέδιο προτείνει.

Αυτός είναι ο ρόλος της Πολιτείας και των δημόσιων φορέων της.

Δεν πρόκειται να  εγκαταλείψουμε τον κλάδο στη τύχη του,όπως έγινε στο παρελθόν.

Η ιστορία θα δείξει αν πράξαμε σωστά όχι μόνο πολιτικά αλλά κυρίως επιχειρησιακά.

Κλείνω ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά τα μέλη της ομάδας και όλους εσάς που με τη παρουσία σας γίνεστε αρωγοί στη προσπάθειά μας.

Τα πρώτα  πιλοτικά βήματα αξιοποίησης του Σχεδίου μας θα γίνουν άμεσα αντιληπτά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας.