Μέσω του φυτωρίου της ΣΥΚΙΚΗ η αναδιάρθρωση στην Καλαμάτα

Μία ιδιαίτερα καλή χρονιά περιμένουν οι παραγωγοί σύκου στην Καλαμάτα, οι οποίοι παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος, η φετινή αναμένεται να είναι καλή, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. «Οι γεωπόνοι της ΣΥΚΙΚΗ βρίσκονται καθημερινά σε όλες τις συκοπεριοχές και παρακολουθούν συνεχώς την πορεία της καλλιέργειας. Ο μοναδικός προβληματισμός που υπάρχει για τη μετέπειτα πορεία της παραγωγής είναι η ανομβρία. Η περσινή παραγωγή δυστυχώς κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω της ελλιπούς γονιμοποίησης των σύκων, πρόβλημα που δεν φαίνεται να υπάρχει φέτος. Οι τιμές παραγωγού της περσινής εσοδείας ήταν, όπως κάθε χρόνο, ανοδικές».

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι άνθρωποι της ΣΥΚΙΚΗ παλεύουν τα τελευταία χρόνια για την επιδότηση ενός προγράμματος που θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σύκου, έχουν δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Το φυτώριο που λειτουργεί τα τελευταία επτά χρόνια αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το κλειδί για έμμεση αναδιάρθρωση. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, «η δημιουργία του φυτωρίου κρίθηκε αναγκαία, διότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της συκοκαλλιέργειας. Έτσι, αποφασίστηκε να διατίθενται τα φυτά στα μέλη μας στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ. Ο πρώτος βασικός μας στόχος ήταν και παραμένει να επιτευχθεί σταθεροποίηση της συνεχώς φθίνουσας παραγωγής με αντικατάσταση του γηρασμένου πλήθους συκεώνων, που επιτυγχάνεται με τη στοχευμένη φύτευση 10.000 δενδρυλλίων κατ’ έτος τα τελευταία επτά έτη. Δεύτερος στόχος να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγής μέσω ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της συκοκαλλιέργειας στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας».

Υπενθυμίζεται ότι έχει εκπονηθεί σχετική οικονομοτεχνική μελέτη από τη ΣΥΚΙΚΗ «και αποτελεί πάγιο αίτημά μας η αποδοχή και υλοποίηση του συγκεκριμένου project για τη διάσωση της συκοκαλλιέργειας», τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Η μελέτη στοχεύει κυρίως στην αντικατάσταση όλων των γηρασμένων δέντρων, αλλά και στη φύτευση νέων συκεώνων αυξάνοντας σταδιακά τη δυναμικότητα της παραγωγής κατά 3.500 τόνους, «με εξασφαλισμένη τη διάθεση του προϊόντος σε ξένες αγορές, διότι, ως γνωστόν, το προϊόν μας εξάγεται κατά 90%», καταλήγει.