Μέσω μελετών και προτάσεων η λύση για το νερό του Αναβάλου

Ένταση και αγωνία για το αύριο επικρατεί στην Αργολίδα, μετά τη διαπίστωση ότι τα νερά πλέον είναι επικίνδυνα για την άρδευση λόγω υφαλμύρωσης και με δεδομένο ότι η Αργολίδα μαζί με τις Κυκλάδες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό σε βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ και στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί αγρότες, ο Λευτέρης Γιαννούλας, υπάλληλος στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στη Διεύθυνση Υδροικονομίας, αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την υφαλμύρωση των υδάτων, ξεκαθάρισε ότι «η αρμοδιότητα παρακολούθησης των υδάτων ανήκει στην αποκεντρωμένη διοίκηση» και επεσήμανε ότι αυτό που άλλαξε φέτος είναι ότι «η υφαλμύρωση εκτοξεύτηκε στα 2600, σε μία εποχή που τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά».

Πρακτικά, όμως, τι γίνεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που μεγαλώνει συνεχώς; Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «υπάρχουν τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υλοποιηθούν μέτρα που δεν έχουν προχωρήσει. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι μία ειδική υδρολογική μελέτη, για να βρούμε πόσο μέσα έχει μπει η θάλασσα σε διάφορες περιοχές.

Από εκεί και πέρα, με βάση αυτήν τη μελέτη, πρέπει να ληφθούν διάφορες αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι λύσεις με μαγικό ραβδάκι δεν γίνονται. Θα χρειαστεί χρόνος. Στο θέμα των υδατικών πόρων, πρέπει να είσαι ένα βήμα μπροστά».