Μεσσηνία: Εντυπωσιακή η άνοδος της ντομάτας και του αγγουριού στα θερμοκήπια

Άκρως θετική τάση, παρά τη μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων
20/07/2025
2' διάβασμα
messinia-entyposiaki-i-anodos-tis-ntomatas-kai-tou-angouriou-sta-thermokipia-320159

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για τη Μεσσηνία και ειδικότερα τη δεκαετία 2014-2023, όταν χάρη στη βελτίωση της παραγωγικότητας η παραγωγή της ντομάτας αυξήθηκε κατά 10.878 τόνους και του αγγουριού κατά 22.883 τόνους, παρότι η συνολική καλλιεργούμενη έκταση των δύο προϊόντων μειώθηκε κατά 10.290 στρέμματα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τη δεκαετία 2014-2023, η καλλιεργούμενη έκταση της υπαίθριας ντομάτας στη Μεσσηνία μειώθηκε από 3.914 σε 336 στρέμματα (μια πτώση της τάξης του 91,4%) και η παραγωγή από 13.085 τόνους σε 1.275 τόνους (μείωση 90,3%).Την ίδια χρονική περίοδο, η καλλιεργούμενη έκταση των υπαίθριων αγγουριών μειώθηκε από 357 στρέμματα σε 41 στρέμματα (μείωση 88,5%) και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αγγουριών αυξήθηκαν από 1.077 στρέμματα σε 2.012 στρέμματα (αύξηση 86,8%).

Προβλήματα

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, που θεωρείται εμπνευστής της ανάπτυξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη Μεσσηνία και ειδικότερα στην Τριφυλία, περιγράφει ότι «η υπαίθρια καλλιέργεια της ντομάτας αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα, όπως το έντομο Tuta absoluta, το οποίο ήταν δύσκολο να αντιμετωπισθεί και προκάλεσε πολύ μεγάλες απώλειες. Επίσης, επειδή το περιβάλλον στις υπαίθριες ντομάτες δεν είναι ελεγχόμενο, δημιουργούνταν και άλλα προβλήματα, τα οποία έπαιρναν διαστάσεις, αφού οι παραγωγοί δεν επέλεγαν προγράμματα ολοκληρωμένης φυτοπαθολογικής προστασίας και προτιμούσαν άλλους τρόπους καταπολέμησης. Σε αυτά συμπεριλάβετε και την καστανή ρυτίδωση της ντομάτας, τον περονόσπορο κ.ά.». Στα προβλήματα αυτά προστέθηκε στην πορεία και το υψηλό κόστος παραγωγής, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το κέρδος, αφού οι τιμές που έδιναν οι έμποροι δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, «οι επενδυτικοί νόμοι έδωσαν την ώθηση που χρειάζονταν οι παραγωγοί για τη δημιουργία θερμοκηπιακών μονάδων με σύγχρονη τεχνολογία, όπου σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον αναπτύχθηκε τόσο η ντομάτα όσο και το αγγούρι, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: