Μεσσηνία: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η καλλιέργεια της πατάτας

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή βρίσκεται η καλλιέργεια της πατάτας στη Μεσσηνία, όπου καταγράφεται μείωση της καλλιέργειας λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης τιμής όσο και σε επίπεδο διάθεσης στην αγορά.

Ο παραγωγός και πρόεδρος του ΣΑΣΟΕ, Γιώργος Κατσούλης, έχοντας ολοκληρωθεί το 70%-80% της συγκομιδής, δήλωσε ότι «η φετινή καλλιεργητική περίοδος συνδυάστηκε με καινούργια φαινόμενα. Από τη μία μεριά, είχαμε την εκτόξευση της ενέργειας, καθώς και των τιμών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Από την άλλη, τα ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν καθυστέρησαν τον κύκλο της καλλιέργειας και της συγκομιδής, στερώντας το πλεονέκτημα της πρωιμότητας του προϊόντος. Έτσι, καταλήξαμε στο ίδιο μοντέλο διάθεσης στην αγορά, με αρχική τιμή πολύ υψηλή, στην πορεία μείωση σε φυσιολογικά επίπεδα και στο μεγαλύτερο μέρος μείωση σε επίπεδα κάτω του κόστους.

Οι πρώτες τιμές για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ήταν στα 65 λεπτά, για να περάσουμε στην πώληση με 45-50 λεπτά και να καταλήξουμε στα 30 λεπτά. Οι τιμές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα περίπου με την περασμένη χρονιά, αλλά με το κόστος καλλιέργειας να έχει εκτοξευθεί».

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κατσούλης επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα να περάσουμε σε μία καταγραφή της παραγωγής και των αναγκών. Αν δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες της χώρας, δεν γνωρίζουμε και το πόσο πρέπει να καλλιεργούμε. Τα στοιχεία τα γνωρίζουμε μέσα από το ΟΣΔΕ και έτσι μπορούμε να δούμε και τις ποσότητες που εισάγουμε». Σε ό,τι αφορά την προοπτική της καλλιέργειας, ο Γιώργος Κατσούλης τόνισε ότι «για πρώτη φορά, θα παραδεχθώ ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις άλλες χρονιές, αφού έχει μειωθεί δραματικά η στρεμματική καλλιέργεια και ο νομός έχει μία μείωση της τάξης του 50%.

Αυτό που είναι πιθανότερο να συμβεί είναι οι παραγωγοί να πετάξουν λευκή πετσέτα και να εγκαταλείψουν ένα προϊόν που έχουν προσαρμόσει στα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίθεση με το εισαγόμενο για το οποίο υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την προστασία του».

Στο 25% η μείωση της παραγωγής

Σύμφωνα με τον έμπορο και εξαγωγέα Γιώργο Γκούμα, «η διάθεση της πατάτας τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου ήταν πάρα πολύ δύσκολη και οι εξαγωγές είχαν σχεδόν σταματήσει, αφού όλες οι χώρες που έκαναν εισαγωγή πατάτας από την Καλαμάτα είχαν σταματήσει τις εισαγωγές λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που είχαν εισρεύσει από τη Ρουμανία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μείωση της ζήτησης και των τιμών.

Οι τιμές διάθεσης ήταν κατά μέσο όρο στα 20-25 λεπτά το τελευταίο δεκαήμερο και αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τις χοντρές πατάτες η τιμή ξεκίνησε από τα 60 λεπτά. Η φετινή μείωση της παραγωγής έφτασε το 25% και, όπως πάνε τα πράγματα, θα υπάρξει μεγαλύτερη στη συνέχεια, αφού οι παραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια».