Μετά την εσωτερική κρίση, η Ρουμανία θέτει τις προτεραιότητές της για την ΕΕ

Ολιστική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής

Μετά την εσωτερική κρίση, η Ρουμανία θέτει τις προτεραιότητές της για την ΕΕ

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της θητείας της Ρουμανίας στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σηματοδότησε η συμβολική παράδοση της σκυτάλης από τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς πριν από μερικές ημέρες στο Βουκουρέστι. Με την προεδρία της να ξεκινά και τυπικά την 1η Ιανουαρίου, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2019, η Ρουμανία θέλει να συνεχίσει σε αμείωτους ρυθμούς τη συζήτηση για την αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής από το σημείο που την αφήνει η απελθούσα Αυστρία.

Όλα αυτά, όταν πριν από μερικές εβδομάδες στη γειτονική χώρα επικρατούσε εκτεταμένη πολιτική κρίση, με αφορμή κυβερνητικό διάταγμα που ουσιαστικά χορηγεί αμνηστία σε πολιτικούς καταδικασμένους για διαφθορά. Τότε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, εξέφραζε τις αμφιβολίες του αναφορικά με την ετοιμότητα της χώρας να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία. Ωστόσο, ύστερα από την αποτυχία της πρότασης μομφής της ρουμανικής αντιπολίτευσης να περάσει από το Κοινοβούλιο της χώρας, ο κ. Γιοχάνις έχει σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι το ζήτημα έχει πλέον επιλυθεί και η Ρουμανία θα ξεκινήσει κανονικά τη θητεία της. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα πολιτικής κρίσης δεν φαίνεται να έχει εκτονωθεί πλήρως στη χώρα.

Βασική προτεραιότητα οι ψηφιακές τεχνολογίες στη γεωργία

Σε κάθε περίπτωση, για το επόμενο εξάμηνο η επικείμενη ρουμανική προεδρία σκοπεύει να επικεντρωθεί στην ευθυγράμμιση των σχεδίων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ με τις σύγχρονες τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση και την καινοτομία.

Πλήρως εναρμονισμένες με τις ανωτέρω επιδιώξεις ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «EU Agricultural Outlook», που αφορά το μέλλον της αγροτικής Ευρώπης. «Όλοι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες, προκειμένου να αγκαλιάσουν την αγροτεχνολογική επανάσταση», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Brexit, προϋπολογισμός ΕΕ, μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή

Πέρα από τα αμιγώς αγροτικά θέματα, ο πρόεδρος Γιοχάνις δήλωσε ότι η επιτήρηση του Brexit, η επίτευξη συμφωνίας για το μεταναστευτικό και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα είναι τα «σκληρά» θέματα που θα κληθεί διευθετήσει η Ρουμανία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

Αναλυτικά, οι κύριες θεματικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας είναι οι εξής:

  • Ενίσχυση των μηχανισμών περιφρούρησης της δημοκρατίας και της έννοιας του κράτους δικαίου σε κάθε κράτος-μέλος.
  • Προώθηση της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, έχοντας υπόψη τους φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • Καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενός σημαντικού προβλήματος στη Ρουμανία, όπου η ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσει νέες και πιο φιλόδοξες πολιτικές.
  • Αναζωογόνηση των µέτρων ένταξης στην αγορά εργασίας, θέτοντας στο επίκεντρο τους νέους.
  • Ανάπτυξη ενός ολιστικού ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης των προσφύγων (κοινωνική ένταξη, αγορά εργασίας).
  • Εκ νέου έναρξη της συζήτησης και των εργασιών για τη στρατηγική της ΕΕ σχετικά με την ευημερία στην περιοχή του Δούναβη.
  • Επιβεβαίωση της πολιτικής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μεταρρύθμιση της κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ.
  • Νέα μακροχρόνια στρατηγική για τον Εύξεινο Πόντο που θα λαμβάνει υπόψη τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την ασφάλεια.
  • Αναμόρφωση, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με άλλα κράτη-μέλη, των νέων οικονομικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών μετά το 2020.

Προτεραιότητα η διεύρυνση της ΕΕ

Πριν από μερικές ημέρες, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, παρευρέθηκε στην Τετραμερή Σύνοδο του Βελιγραδίου, για την προώθηση της συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων, όπως η μετανάστευση και το εμπόριο. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε καταλλήλως τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να προωθήσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης, που για εμάς αποτελεί γενική προτεραιότητα. Η Ρουμανία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη [σ.σ. της τελευταίας] στην ΕΕ», τόνισε η κα Ντάντσιλα, η οποία συναντήθηκε με τους λοιπούς Βαλκάνιους ηγέτες, παρουσία και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Σίγουρα, τα λόγια αυτά φανερώνουν μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ρουμανικής ατζέντας, με στόχο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Βαλκανίων.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι λόγω των προσεχών εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο και της επακόλουθης αλλαγής της θητείας της Κομισιόν τον Νοέμβριο, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναμένεται να κάνουν πιο περιορισμένες προόδους στις συζητήσεις για την ΚΑΠ και τα υπόλοιπα σημαίνοντα ζητήματα από ό,τι το 2018. Μένει, λοιπόν, να δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα εάν θα υπάρξει η δυνατότητα να προχωρήσει η κουβέντα για τα φλέγοντα αγροτικά ζητήματα, που άπτονται της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ.