Αυτό το άρθρο είναι 42 μηνών

Μετά τις πλημμύρες, αντιμέτωποι με την ξηρασία οι Σερραίοι παραγωγοί

02/06/2021
2' διάβασμα
meta-tis-plimmyres-antimetopoi-me-tin-xirasia-oi-serraioi-paragogoi-232925

Ζημιές και σημαντικές επιπτώσεις στη φυτική παραγωγή του Νομού Σερρών προκαλούν οι φετινές καιρικές συνθήκες. Από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία του περασμένου Ιανουαρίου και τα χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα της ΠΕ Σερρών, η γη από τον Απρίλιο στέγνωσε από την ανομβρία και διψά απεγνωσμένα για νερό.

Όπως σημειώνει ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της ΔΑΟΚ Σερρών, Νικόλαος Ρόιδος, η ανομβρία έχει προκαλέσει απώλειες στα σιτηρά. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν μας ήρθαν κάποιες βροχές μέσα στον Μάιο, από αυτές που αναμέναμε, σύμφωνα με τις προγνώσεις, οι οποίες ήταν χρήσιμες και ευεργετικές και για τα βαμβάκια που έχουμε σπείρει και για τον ηλίανθο που είναι σπαρμένος και το καλαμπόκι και κυρίως για τα σιτάρια τα οποία, εάν έπεφταν αυτές οι βροχές, θα ολοκλήρωναν με έναν ομαλό τρόπο τη θρέψη τους», επισημαίνει ο κ. Ρόιδος.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, η εξέλιξη του καιρού σημαίνει ότι ξεκινούν νωρίτερα τα ποτίσματα. Στις μεν αρδευόμενες καλλιέργειες οι βροχές που δεν σημειώθηκαν στην περιοχή σημαίνουν ένα επιπλέον πότισμα, όπως σε αυτά που γίνονται στα ποτίσματα και φυτρώματα του βαμβακιού, ενώ σε άλλες καλλιέργειες δημιουργείται πρόβλημα.

«Εκείνα που δεν γιατρεύονται είναι τα σιτάρια, όπου τα περισσότερα είναι ξερικά και δεν υπάρχει νερό. Εκεί υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά ευτυχώς όχι δραματικές», τονίζει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Σερρών.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπο που έχει στη γεωργία του νομού, αυτή ήταν εμφανής στις αρχές του χρόνου, όταν οι ακραίες βροχοπτώσεις, σε διάστημα λίγων ημερών, πλημμύρισαν 50.000 στρέμματα στον κάμπο των Σερρών.