Μέθοδοι περιορισμού των μυγών στις εκμεταλλεύσεις με βοοειδή

γράφουν οι Φραγκίσκος Γιαννησόπουλος, Χάρης Γκουζιώτης

Ένας μόνιμος πονοκέφαλος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κάθε είδους είναι τα προβλήματα υγιεινής από τις μύγες. Παρόλο που καμία φάρμα δεν μπορεί να εξαλείψει τις μύγες, υπάρχουν πρακτικές για τη μείωση του πληθυσμού τους. Ο τύπος της εκμετάλλευσης είναι αυτός που καθορίζει ποια μέτρα προστασίας πρέπει να ληφθούν. Το βρετανικό περιοδικό Farmer’s Weekly παρουσιάζει και αξιολογεί τις μεθόδους περιορισμού του πληθυσμού των μυγών.

Εφαρμογή χημικών με μπουκάλι

Υπάρχει πληθώρα χημικών προϊόντων τα οποία εφαρμόζονται συνήθως στην πλάτη των ζώων (εναλλακτικά σε ενώτια), με τις θεραπείες να γίνονται τρεις με τέσσερις φορές κάθε καλοκαίρι. Η χρήση είναι εύκολη, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Από την άλλη, η αντιμετώπιση αυτή παρέχει μικρή προστασία στην περιοχή του μαστού και η χρήση συνθετικών ενώσεων ίσως δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Τέλος, το κόστος στην Αγγλία ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά αγελάδα.

Εφαρμογή χημικών με ψεκαστήρα

Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά ψεκασμό του στάβλου ή του ζώου σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ θεωρείται πολύ αποτελεσματική, αν και υπάρχει ο κίνδυνος έκπλυσης με τη βροχή. Αυτή η μέθοδος απαιτεί καλές εγκαταστάσεις, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, ενώ είναι χρονοβόρα διαδικασία και είναι δύσκολο να επιτευχθεί ομοιόμορφη εφαρμογή. Το κόστος της μεθόδου είναι πάρα πολύ μικρό, περιπου 0,15 ευρώ ανά ζώο.

Βιολογική μέθοδος

Η μέθοδος αυτή βασίζεται σε παράσιτα μύγας, τα οποία πρέπει να τοποθετούνται στον στάβλο με τη βοήθεια κτηνιάτρου. Τα συγκεκριμένα παράσιτα αναζητούν αβγά μυγών. Έτσι, επιτυγχάνεται ο περιορισμός του πληθυσμού από την πηγή τους. Η μέθοδος είναι αποτελεσματική σε στεγασμένους χώρους, ενώ τα παράσιτα θανατώνονται με το κρύο και εφαρμόζονται το επόμενο καλοκαίρι. Με την πάροδο του χρόνου οι μύγες μειώνονται φυσικά, ενώ είναι και μια μέθοδος φιλική προς το περιβάλλον. Το κόστος εκτιμάται συνολικά στα 0,5 ευρώ ανά ζώο.

Πίσσα πεύκου

Πρόκειται για ένα είδος πίσσας από ρητίνη πεύκου και αποτελεί βασικό συστατικό αλοιφών. Εφαρμόζεται μόνο στον μαστό και αποτελεί ένα αποδεδειγμένο μυγο-απωθητικό, για την πρόληψη της καλοκαιρινής μαστίτιδας. Είναι φυσικό και αποτελεσματικό προϊόν, όμως δεν επιτρέπεται κατά τον θηλασμό. Επίσης, είναι χρονοβόρα διαδικασία (εφαρμογή κάθε 4-7 μέρες). Το κόστος είναι περίπου 11 ευρώ το κιλό πίσσας.

Εφαρμογή εντομοκτόνου σε βούρτσες

Ακόμη μια μέθοδος είναι ο εμποτισμός βουρτσών με εντομοκτόνο. Τα ζώα λατρεύουν το βούρτσισμα και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η προστασία τους. Όμως, η μέθοδος αυτή είναι μερικώς αναποτελεσματική, καθώς τα πόδια δεν έρχονται σε επαφή με τη βούρτσα.

Ψεκασμοί νερού

Λεπτά ακροφύσια ψεκασμού τοποθετημένα πάνω από τις πόρτες, στον χώρο αρμέγματος, παρέχουν ένα νέφος νερού που απωθεί τις μύγες. Απαιτείται λίγο νερό, όμως η μέθοδος είναι αποτελεσματική για μικρό χρονικό διάστημα και δυσκολεύει το εργατικό δυναμικό που θα βρίσκεται στον χώρο, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 1.000 ευρώ για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος.

Θάλαμοι παγίδευσης

Τα βοοειδή εισέρχονται σε έναν θάλαμο, όπου στις πλευρές υπάρχουν βούρτσες που παγιδεύουν τις μύγες. Είναι θετικό ότι πρόκειται για μη χημική μέθοδο, όμως απαιτεί χρόνο και ταλαιπωρεί τα ζώα, για αυτό προτιμάται να εφαρμόζεται σε χώρο αρμέγματος. Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη συχνότητα, ενώ το κόστος εξαρτάται από την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών.