Στο 5,5% η συμβολή της Ελλάδας στις βιολογικές εκτάσεις της ΕΕ

Η αύξηση των ευρωπαϊκών εκτάσεων επιβεβαιώνει την ταχεία ανάπτυξη του τομέα
03/07/2024
4' διάβασμα
sto-55-i-symvoli-tis-elladas-stis-viologikes-ektaseis-tis-ee-310562

Το 10,5% και τα 169 εκατ. στρέμματα έφτασαν οι εκτάσεις βιολογικών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat για το 2022. Η αύξηση που καταγράφεται επιβεβαιώνει τη συνέχιση μιας ταχείας επέκτασης των βιολογικών εκτάσεων στην ΕΕ, καθώς μεταξύ 2012-2022 διαπιστώνεται άνοδος των εκτάσεων που ισοδυναμεί με 79%, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είδαν αυξήσεις τη δεκαετία που αναλύεται, αν και δεν ακολούθησαν όλα τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης.

Σε όρους εκτάσεων, οι μεγαλύτερες συγκεντρώνονται στη Γαλλία, 29 εκατ. στρέμματα (που ισοδυναμούν με το 17% του ευρωπαϊκού συνόλου), ενώ η χώρα, μαζί με τις Ισπανία (27 εκατ. στρέμματα), Ιταλία (23 εκατ. στρέμματα) και Γερμανία (16 εκατ. στρέμματα) αντιπροσωπεύουν το 56% των ευρωπαϊκών εκτάσεων βιολογικών. Ένα ακόμη 5,5% αντιπροσωπεύει η χώρα μας, που ακολουθεί στην κατάταξη, με περισσότερα από 9,2 εκατ. στρέμματα.

Στο 17,22% το μερίδιο των βιολογικών εκτάσεων στην Ελλάδα

Αν και μακριά ακόμη από τον στόχο του 25% εκτάσεων βιολογικών έως το 2030 –ένα από τα βασικά ζητούμενα για την Κομισιόν–, η ΕΕ έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό των βιολογικών επί του συνόλου των εκτάσεων σε βάθος δεκαετίας (από 5,9% το 2012 σε 10,5% το 2022). Τα υψηλότερα μερίδια εντοπίζονται στις Αυστρία 27%, Εσθονία 23% και Σουηδία 20%, ενώ έντεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, εμφάνιζαν μερίδια άνω του 10% το 2022, με τη χώρα μας να έχει μερίδια βιολογικών της τάξεως του 17,22%. Από την άλλη, υπάρχουν και κράτη με μερίδια κάτω του 5%, με τις Ιρλανδία (2%), Βουλγαρία (2%) και Μάλτα (κάτω του 1%) να κατατάσσονται στις χαμηλότερες θέσεις.

Όπως διευκρινίζεται, στις εκτάσεις που αναλύονται περιλαμβάνονται και όσες βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασης. Η ύπαρξη χαμηλότερων μεριδίων πιστοποιημένων εκτάσεων σε ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας (65%), αναδεικνύει και την προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, όπως σημειώνεται.

Σε όρους βιολογικής παραγωγής, στον τομέα των σιτηρών, αυτή παραμένει μικρή για την κοινότητα, με τα υψηλότερα μερίδια να εντοπίζονται στις Σουηδία, Εσθονία και Ιταλία, ενώ ακολουθούν Φινλανδία και Ελλάδα. Η Σουηδία εμφανίζει το υψηλότερο μερίδιο (19,2%) στην περίπτωση των βιολογικών λαχανικών επί της συνολικής τους παραγωγής, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (11,4%) και την Ιταλία (6,3%). Μόνιμα βοσκοτόπια αποτέλεσαν την πλειονότητα των βιολογικών εκτάσεων σε πολλά κράτη, ενώ σε Φινλανδία (98%), Δανία (80%), Σουηδία (77%) και Πολωνία (73%) την πλειονότητα των βιολογικών εκτάσεων αποτελούσαν οι εκτάσεις αροτραίων. Στην περίπτωση των μόνιμων καλλιεργειών –την πιο «αδικημένη», μάλλον, σε μερίδιο βιολογικών– σε μόνο έξι κράτη αυτές είχαν μερίδια άνω του 20%, ενώ η κατηγορία καταλάμβανε κάτω από 5% σε 16 συνολικά κράτη.

Πρωτοστατεί η Ελλάδα στους βιολογικούς πληθυσμούς βοοειδών και αιγοπροβάτων

Αντίθετα με τη γενικότερη τάση της μείωσης των κοπαδιών, έδαφος φαίνεται πως κέρδισαν τα βιολογικά στην περίπτωση των εκτροφών βοοειδών και αιγοπροβάτων. Το 7,2% των ευρωπαϊκών κοπαδιών βοοειδών εκτρεφόταν βιολογικά το 2022 (5,5% το 2012). Επίσης, ένα 4,9% του ευρωπαϊκού κοπαδιού αγελάδων εκτρεφόταν βιολογικά, ένα 10,4% των προβάτων και το 12,7% των αιγών.

Οι πρώτες δέκα χώρες με τα υψηλότερα μερίδια σε βιολογικό ζωικό κεφάλαιο
(% επί του συνολικού αριθμού κεφαλών το 2022) 

Πηγή: Eurostat

Τα υψηλότερα μερίδια βιολογικών αιγοπροβάτων συγκεντρώνονταν στις Εσθονία (44%), Τσεχία (41%), Αυστρία (36%), Ελλάδα (35%) και Λετονία (34%), ενώ σε ό,τι αφορά τα βοοειδή η χώρα μας είχε την πρωτιά ως προς το βιολογικό μερίδιο (46%), ομοίως και στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής (31%), σύμφωνα με τη Eurostat. Διαφορετική είναι η εικόνα για τα μη μηρυκαστικά ζώα, όπως οι χοίροι, όπου ακόμη και τα υψηλότερα μερίδια βιολογικών είναι κατά πολύ χαμηλότερα, π.χ. Λουξεμβούργο (5%), Γαλλία και Δανία (4%).