Μέτωπο για τις ελληνοποιήσεις στο μέλι, δράσεις για τους επικονιαστές

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του μελισσοκομικού κλάδου αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Μελισσοκομίας, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, στη Λάρισα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι στο μέλι για την αποφυγή ελληνοποιήσεων, δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού (και σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο), αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών, αύξηση κατά 30% στο τομεακό πρόγραμμα (ύψους 61 εκατ. ευρώ), αλλά και γενναία βοήθεια για τους πληγέντες μελισσοκόμους σε Θεσσαλία και Έβρο, που χτυπήθηκαν από πλημμύρες και φωτιές αντίστοιχα.

Στο συνέδριο, που διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας, σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Έβρου «Η Κυψέλη» και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το «παρών» έδωσαν εκατοντάδες μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα, που διατράνωσαν την αγωνία τους για το αύριο του κλάδου τους.

Γ. Στρατάκος: Οι τρεις «πονοκέφαλοι» των μελισσοκόμων

Ο κ. Στρατάκος αναφέρθηκε στους τρεις μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» των μελισσοκόμων: Τις ελληνοποιήσεις, τη χρηματοδότηση των πληγέντων μελισσοκόμων και τα επικονιαστικά φυτά.

«Για τις ελληνοποιήσεις, θα γίνουν εντατικότατοι έλεγχοι, γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές. Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό. Παράλληλα, θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία και στην ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων. Επίσης, θα αυστηροποιηθούν οι ποινές και οι κυρώσεις που σχετίζονται με την παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το μέλι», δήλωσε ο κ. Στρατάκος. Σχετικά με την επικονίαση και την ανταποδοτική ενίσχυση, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι «μέχρι το 2025 καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών έως το 2030, και τη σταδιακή αύξηση των πληθυσμών τους μέχρι να επιτευχθούν ικανοποιητικά επίπεδα. Παράλληλα, έχει θεσπιστεί η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων επικονίασης αυτοφυούς ή/και καλλιεργούμενης βλάστησης, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν οι μελισσοκόμοι της χώρας».

Ο κ. Στρατάκος κατέληξε με αναφορές στο τομεακό πρόγραμμα, που ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 30% από το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα της μελισσοκομίας, καθώς και στο Μέτρο 5.2, στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι μελισσοκόμοι, ύψους 45 εκατ. ευρώ. Οι μελέτες για την ένταξη στο μέτρο θα είναι δωρεάν, μετά από συμφωνία του ΥΠΑΑΤ με το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος.

Δ. Κουρέτας: Μόνη λύση το σήμα ποιότητας

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, εξέφρασε τη βούληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να δοθεί προοπτική στη μελισσοκομία, τονίζοντας ότι μόνη λύση αποτελεί η καθιέρωση σήματος ποιότητας. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «στόχος της περιφέρειας είναι να διαφοροποιήσουμε το ελληνικό μέλι, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα, το μέλι πεύκου είναι ένα προϊόν με αξιόλογες ιδιότητες, που θα μπορούσε να αποτελεί για τον Έλληνα μελισσοκόμο ό,τι και το ακριβότερο μέλι στον κόσμο, το μέλι Manouka της Νέας Ζηλανδίας. Πρέπει να σκεφτούμε ως καταναλωτές. Η νοθεία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, δεν γίνεται να λειτουργούμε μόνο ως μηχανισμοί ελέγχου».

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμούς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Λιακούλη, του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Χριστίνα Κοντογιάννη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, Δημήτρης Σοφολόγης, και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Πέτρος Σαρούδης.