Μέτρα για τα άγρια άλογα της Αιτωλοακαρνανίας

Τη λήψη πρωτοβουλιών για τη διαχείριση των άγριων αλόγων της Αιτωλοακαρνανίας και την επίσκεψη αρμόδιων κλιμακίων του υπουργείου στην περιοχή, ζητά με επιστολή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Όπως σημειώνει ο κ. Φαρμάκης, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Βάλτου και της Βαράσοβας υπάρχουν άγρια άλογα που διαβιούν ελεύθερα και σε αγέλες. Οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί, στην προσπάθεια αναζήτησης τροφής, πλησιάζουν σε οικισμούς και οδούς προκαλώντας ζημιές, αλλά και ατυχήματα.

«Πιστεύουμε ότι η επίλυση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος πρέπει να λάβει υπόψη της μια ολοκληρωμένη μελέτη του κάθε πληθυσμού και της τοπογεωγραφίας της περιοχής και, στη συνέχεια, να ληφθούν συγκεκριμένα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών και της πανίδας τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή συμβίωση των ανθρώπων των ορεινών, και όχι μόνο, περιοχών, με τα άγρια ζώα», τονίζει ο περιφερειάρχης.

Επισημαίνει, δε, πως το επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (κτηνίατροι, περιβαλλοντολόγοι, γεωπόνοι) θα μπορούσε να συνεισφέρει την επιστημονική γνώση του στη δημιουργία της ανωτέρω μελέτης που θα συντάξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

 «Δυστυχώς, το πρόβλημα της διαχείρισης των άγριων αλόγων της Αιτωλοακαρνανίας είναι άμεσο και απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες. Ως εκ τούτου, καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σας να επισκεφθούν την περιοχή μας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης.