Τα μέτρα για αγρότες και πυρόπληκτους που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της 2ας Σεπτεμβρίου

Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου και υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο με τους αρμόδιους υπουργούς, μεταξύ αυτών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος να τοποθετούνται μεταξύ άλλων και στα μέτρα στήριξης που αφορούν τον αγροτικό κλάδο.

Στα γενικά μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιλαμβάνονται:

  1. Πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων (8.000 ευρώ, 4.000 ευρώ και 2.000 ευρώ μέσω arogi.gov.gr) ή (4.000 ευρώ, 2.000 ευρώ και 1.000 ευρώ για αγροτικές εκμεταλλεύσεις χωρίς κτίρια μέσω arogi.gov.gr).
  2. Επιχορήγηση επιχειρήσεων (20% προκαταβολή και κάλυψη 70% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς).
  3. Μη επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ειδικά μέτρα οριζόντια για τους δύο Δήμους της Β. Εύβοιας

Στοχευμένες παρεμβάσεις, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους παραγωγικούς φορείς, για την στήριξη -και με μεσομακροχρόνιο ορίζοντα- των παραγωγικών κλάδων της Β. Εύβοιας, που επλήγησαν άμεσα, και κυρίως  στους κλάδους ρητινοκαλλιεργητών, μελισσοκόμων, οι κτηνοτρόφων και τουρισμού.

Πρώτη αρωγή (arogi.gov.gr) και έλεγχοι

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, δημιουργήθηκε η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπου οι πληγέντες μπορούν να δηλώσουν άμεσα το αίτημά τους για να λάβουν την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής, έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων – αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για την οικοσκευή και για την υποβολή αίτησης για επιδότηση ενοικίου – συγκατοίκησης, καθώς και για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Μέσα σε οκτώ ημέρες (27/8) είχαν καταβληθεί 16.713.850 ευρώ προς 3.107 μοναδικά Α.Φ.Μ. πυρόπληκτων (κατοικίες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Το Μέρος Α΄ του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις, απολύτως αναγκαίες για την ανασυγκρότηση των οικονομιών των περιοχών μετάβασης, μέσα από την αύξηση των επενδύσεων σε τομείς όπως η «καθαρή» ενέργεια, η βιομηχανία και το εμπόριο, η «έξυπνη» αγροτική παραγωγή, ο βιώσιμος τουρισμός, η τεχνολογία και η εκπαίδευση. Μεταξύ των αναγκαίων προϋποθέσεων για την επίτευξη του κύριου αυτού στόχου, είναι η αποτελεσματικότητα του συστήματος διακυβέρνησης.

Ο Υπουργός Επικρατείας κ.  Άκης Σκέρτσος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για βασικές πτυχές του Κυβερνητικού Έργου τους τελευταίους μήνες

  • Αποζημίωση αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Προκαταβολή έως και 22.000 ευρώ  αναλόγως ζημιών για τα ακίνητά τους και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση.
  • Αναστολή για 6 μήνες της πληρωμής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021-2023, των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές.

–Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση σημαντικών κοινωνικών πολιτικών

  • Έναρξη του πιλοτικού προγράμματος γεωργικής κατάρτισης κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων με τον τίτλο «Καλλιέργεια γης, εφόδιο ζωής» στις αγροτικές φυλακές Αγιάς. Η κατάρτιση των κρατουμένων θα οδηγήσει στην χορήγηση Βεβαίωσης Κατάρτισης στην Φυτική Παραγωγή από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

–Σε ό,τι αφορά σημαντικές κυβερνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες στη Γεωργία, την Κτηνοτροφία, τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική

  • Διακήρυξη ηλεκτρονικού δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού για «Ανάπτυξη συστήματος επεξεργασίας δεδομένων παρατήρησης της Γης βασισμένο σε προηγμένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση της γεωργίας στο πλαίσιο της ΚΑΠ (Advanced AI & geo-processing components for CAP monitoring)» για χρονική διάρκεια 9 μηνών για τις ανάγκες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Ευρωπαϊκού έργου NIVA
  • Πληρωμή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό της άνοιξης στους δικαιούχους αγρότες, ύψους 36,5 εκατ. ευρώ.
  • Ενεργοποίηση του Συστήματος Παροχής Γεωργικών Συμβουλών ύψους 80 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτεί πιστοποιημένους φορείς για την παροχή γεωργικών συμβουλών σε γεωργούς για την βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους και τη συμμόρφωση με τις  περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΚΑΠ.
  • Διπλασιασμός προϋπολογισμού του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος για τα έτη 2021 και 2022.
  • Σύσταση Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ιδρύονται έξι αγροτικά ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Λάρισας, Κορίνθου, Τρικάλων, Ηρακλείου και Αττικής.