Το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής για το Περιβάλλον της ΕΕ, Karmenu Vella.

Επί του παρόντος, οι χώρες αυτές παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανόνες για την ποιότητα του αέρα, όσον αφορά τα όρια του διοξειδίου του αζώτου και των σωματιδίων.

Σύμφωνα με πηγές, ο επίτροπος προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις, η Επιτροπή δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των διαδικασιών επί παραβάσει: Δηλαδή, παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε δημοσίευσή του, ο κ. Vella εξήγησε ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη μπορεί να είναι «ο μόνος δρόμος για ουσιαστική πρόοδο», επικαλούμενος το γεγονός ότι 400.000 Ευρωπαίοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας της κακής ποιότητας αέρα.

Η ειδική στα ζητήματα περιβάλλοντος του European Environmental Bureau, Margherita Tolotto, δήλωσε στη EURACTIV ότι «είναι σπουδαίο να βλέπουμε την Επιτροπή να συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ατμοσφαιρική ρύπανση».