Μετράει πληγές η Μάνη. Ξύπνησαν μνήμες από την πύρινη λαίλαπα του 2006

mani-pirkagia-2017

Ιδιαίτερα επώδυνη είναι η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά της 3ης Ιουλίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μάνης, με επίκεντρο τις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρη. Θα χρειαστεί χρόνος και χρήμα για να επουλωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν και ίσως να είναι και η αιτία για να εγκαταλείψουν κάποιοι την παραγωγή και να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της μονοκαλλιέργειας απαιτεί ιδιαίτερα καλά αντανακλαστικά από την πλευρά της πολιτείας, αφού πλέον για να ξαναμπούν τα πράγματα στη θέση τους θα απαιτηθεί μεράκι, χρόνος και χρήμα. Η υπολειτουργία των ελαιοτριβείων της περιοχής είναι μία μικρή παράμετρος από όλη αυτή την τραγωδία. Ήδη ο ΕΛΓΑ, στο κομμάτι των κτηνοτρόφων, έδωσε θετική παρουσία.

Μνήμες 2006

Ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Μάνης, Δημήτρης Δημητριάδης, που, πέρα από παραγωγός, είναι ενταγμένος και στον εθελοντισμό, δείχνει να μην έχει ξεπεράσει αυτό που έχει συμβεί, αν και έχουν περάσει μέρες:

«Αρχίζοντας από ψηλά, θα δείτε καμένα μελίσσια και όσο κατεβαίνετε, καμένες ελιές. Το 2006 έγινε πάλι το ίδιο και χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να πάρουν αποζημιώσεις, αλλά ενδιάμεσα κάποιοι εγκατέλειψαν την παραγωγή». Ο Γιάννης Πιερινάκος, ελαιοκαλλιεργητής και μελισσοκόμος, είδε την πυρκαγιά να κατακαίει τα μελίσσια του και να περνά στα ελαιόδεντρά του.

Μελίσσια

Σήμερα δηλώνει ότι: «η φωτιά ήταν καταστροφική για Κότρωνα και Φλομοχώρι. Είναι αδύνατον να γίνει καταγραφή της ζημιάς, αφού υπάρχουν αγρότες που ακόμα δεν έχουν κατέβει στα κτήματα να δουν τις ζημιές. Γεγονός είναι ότι η καταστροφή στα ελαιόδεντρα σε πρώτη φάση φαίνεται να ξεπερνά το 40% στις περιοχές που προανέφερα, σε σύνολο 250.000 δέντρων.» Ο κος Πιερινάκος είδε τα μισά μελίσσια που είχε να καταστρέφονται δύο μέρες πριν μαζέψει το μέλι και υπολογίζει ότι έχουν καταστραφεί πάνω από 200 κυψέλες στην περιοχή. «Οι ζημιές είναι τεράστιες και μέσα σε αυτές θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις ζημιές που υπέστησαν και οι κτηνοτρόφοι. Μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα. Μόνο οι ζημιές γειτονικών βοσκών μετριούνται σε πάνω από 250 γιδοπρόβατα». Από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης στάθηκε αδύνατο να πάρουμε κάποια δήλωση, αλλά σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες υπολογίζεται ότι η ζημιά απλώθηκε σε 20.000 στρέμματα και επειδή η περιοχή έχει μονοκαλλιέργεια την ελιά, θα περάσει ιδιαίτερα δύσκολες εποχές.