Αυτό το άρθρο είναι 61 μηνών

Μέτρια χρονιά για την παραδοσιακή πιπεριά Μπαχόβου

05/09/2019
2' διάβασμα
metria-chronia-gia-tin-paradosiaki-piperia-bachovou-170225

Στην περιοχή της Αριδαίας, και ειδικότερα στο τοπικό διαμέρισμα Γαρεφίου, καλλιεργείται εδώ και έναν αιώνα η παραδοσιακή ποικιλία καυτερής πιπεριάς Μπαχόβου ή Καρατζόβας, γνωστότερη με το όνομα πάπρικα Αλμωπίας. Η φύτευση της μικρόσωμης πιπεριάς ξεκινά τον Ιούνιο και η συγκομιδή στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Η φετινή χρονιά πάντως δεν προμηνύεται η καλύτερη για την κόκκινη πιπεριά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Όπως αναφέρει ο παραγωγός Δημήτρης Πρίτσκας, η παρατεταμένη περίοδος με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πολλές ζέστες δεν ευνοεί την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα η παραγωγή να αναμένεται μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Οι πιπεριές αντέχουν σε θερμοκρασίες έως 35 βαθμών, από εκεί και πέρα υπάρχουν προβλήματα για να αναπτυχθούν, αφού καίγονται από τον ήλιο» σημειώνει και προσθέτει πως ένα στρέμμα αποδίδει, αναλόγως των συνθηκών, από 100 έως και 350 κιλά.

Σημειώνεται πως για ένα κιλό πάπρικα απαιτούνται, μετά από κάπνισμα και αποξήρανση, επτά κιλά νωπής πιπεριάς. Το κόκκινο πιπέρι από το οποίο παράγεται το ελληνικό τσίλι, αλλά και το μπούκοβο, ευδοκιμεί μόνο σε ορισμένα χωριά της Αλμωπίας, με κυριότερο παραγωγό την κοινότητα του Γαρεφίου. Αν και έχει προοπτικές να αναπτυχθεί, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον από τους καλλιεργητές. Οι μεγαλύτερες ποσότητες διατίθενται στην εγχώρια αγορά, ενώ εξαγωγές γίνονται κυρίως προς τα Βαλκάνια. Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Πρίτσκας, η Ελλάδα είναι ακόμη πίσω στη μεταποίηση της κόκκινης πιπεριάς, καθώς άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν προχωρήσει ακόμη και στην παραγωγή αιθέριου ελαίου για καλλυντική χρήση.