Επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρησιακών ομάδων που εντάσσονται στο Μέτρο 16

Έφτασε η ώρα η έρευνα να βγει από τα εργαστήρια και να περάσει στο χωράφι και στον στάβλο, ώστε να δώσει λύση σε μακροχρόνια προβλήματα της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων από «κάτω προς τα πάνω». Από τον αγρότη, δηλαδή, που θα δώσει ο ίδιος λύση σε πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σε συνεργασία με τον ερευνητή και τον επιστήμονα. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω των επιχειρησιακών ομάδων που εντάσσονται στο Μέτρο 16 και που έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν αποτελέσματα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η «ΥΧ», η οποία παρουσίασε από τη πρώτη στιγμή λειτουργίας της τη σημασία της συνεργασίας και της καινοτομίας, ξεκινά να παρουσιάζει επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρησιακών ομάδων που λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη, αλλά και παραδείγματα συνεργασίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται παρακάτω η περίπτωση της επιχειρησιακής ομάδας TRAS.IRRI.MA. στην Basilicata της Ιταλίας για την ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και το έργο «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», που προβάλλει τη συνεργασία Θεσσαλών αγροτών με επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το κάλεσμα Ιταλών αγροτών για την ορθολογική χρήση του νερού

Με κοινό στόχο την ορθολογική χρήση του νερού στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, αγροτικοί συνεταιρισμοί της Ιταλίας απευθύνθηκαν σε πανεπιστήμια και φορείς τεχνολογίας για να περάσουν οι πρακτικές βιώσιμης άρδευσης από τη θεωρία στην πράξη. Ο καθηγητής, Μεσογειακών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Bartolomeo Dichio, από το Πανεπιστήμιο της Basilicata, αναφέρει στην «ΥΧ» πως αγρότες από την οργάνωση παραγωγών Asso Fruit Italia, από τον αγροτικό συνεταιρισμό APOFRUI ITALIA και την Ένωση Οινοποιών της περιοχής Vulture της Basilicata αναζητούσαν λύσεις στη λανθασμένη χρήση του αρδευτικού νερού που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μειωμένη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

ορθολογική χρήση του νερού

Η λύση

Η ανάγκη αυτή έφερε κοντά ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Basilicata, από το δημόσιο ερευνητικό κέντρο γεωργίας και περιβάλλοντος (CREA-AA), από την εθνική επιτροπή έρευνας (CNR-IMAA), από την εθνική υπηρεσία νέων τεχνολογιών (ENEA) και την εθνική υπηρεσία αγροτικής καινοτομίας (ALSIA). Σε συνεργασία με τους αγρότες, οι παραπάνω φορείς δημιούργησαν ένα σύστημα συμβουλών άρδευσης που βασίζεται σε μετεωρολογικά δεδομένα και στην ανοχή των καλλιεργειών στο υδατικό στρες.

Οι Ιταλοί αγρότες παρακολουθούν σεμινάρια σχετικά με τις μεθόδους άρδευσης και τις αγροτεχνολογικές καινοτομίες, ώστε να μάθουν να τις χρησιμοποιούν και μετά την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ομάδας. Ο καθηγητής Β. Dichio επισημαίνει στην «ΥΧ» πως το συμβουλευτικό σύστημα άρδευσης, βασισμένο στα μετεωρολογικά δεδομένα, όπως καταγράφηκε από τις καλλιέργειες των παραγωγών, έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων, υδάτινων πόρων, ενέργειας και αγροχημικών, καθώς και την εξασφαλισμένη ποιότητα του προϊόντος μέχρι το τέλος της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

 

Συνεργασία καθηγητών του ΓΠΑ με παραγωγούς της Θεσσαλίας

«Η δημογραφική ανανέωση, η γνώση, η καινοτομία και η συνεργασία αποτελούν την καρδιά μιας νέας πολιτικής και εγκάρσιο στόχο της ΚΑΠ μετά το 2020 που θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με κεντρικό άξονα τον αγροδιατροφικό τομέα». Με τη συγκεκριμένη δήλωση, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, χαιρέτισε την προσπάθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών να συνεργαστεί με Θεσσαλούς αγρότες και να φέρει την έρευνα από το εργαστήριο στο χωράφι, με αφορμή το έργο «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, που παρουσίασε τα πρώτα του αποτελέσματα την Παρασκευή 29/6 στο ΓΠΑ, ο Γ.Γ. επισήμανε, επίσης, πως το ΥΠΑΑΤ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την εφαρμογή του Μέτρου 16 και πως έργα όπως το συγκεκριμένο αποτελούν κεντρικής σημασίας για την εφαρμογή του μέτρου.

Από το εργαστήριο στο χωράφι

Το έργο «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», που πραγματοποιείται σε συνεργασία του ΓΠΑ, του Πανεπιστημίου Rutgers στο New Jersey, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «έχει στόχο να δημιουργήσει νέα δεδομένα γνώσης και δικτύωσης στους αγρότες της Θεσσαλίας στα αντικείμενα της κτηνοτροφίας, της γαλακτοκομίας και της τυροκομίας, της μελισσοκομίας, της καλλιέργειας ψυχανθών και της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Να δημιουργήσει υποδομές, καινοτόμες δράσεις, να επικαιροποιήσει τις γνώσεις, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να πάνε ένα βήμα παραπέρα», δήλωσε στην «ΥΧ» η Μαίρη Καψοκεφάλου, αναπληρώτρια πρύτανης και καθηγήτρια ΓΠΑ, τονίζοντας πως όλα τα παραπάνω δημιουργούνται από κοινού με τους νέους αγρότες και τους καθηγητές του πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν όλες εκείνες οι δράσεις για κάθε ένα από τα αντικείμενα που εστιάζει το έργο, οι οποίες οδήγησαν τους καθηγητές σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, μίλησαν με τους αγρότες, τους παρέδωσαν πρακτικά μαθήματα και έπειτα όλοι μαζί εφάρμοσαν πρακτικές βασισμένες στα προβλήματα που είχαν θέσει οι αγρότες, με αποτέλεσμα τη βιώσιμη παραγωγή προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη: 3 παραδείγματα συνεργασιών που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του αγροτικού τομέα

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία επιχειρησιακών ομάδων

Το έντονο ενδιαφέρον, όμως, για το Μέτρο 16 αποδεικνύεται και μέσω των ημερίδων που διοργανώνονται στις περιφέρειες, με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών για τη δημιουργία επιχειρησιακών ομάδων. Η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Συνεργαζόμαστε για την καινοτομία στη γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον: Δημιουργία επιχειρησιακών ομάδων Μέτρου 16», που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ 2014-2020, καθώς και η σχετική πρόσκληση για τη χρηματοδότηση προτάσεων συνεργασίας μεταξύ αγροτών, ερευνητών, συμβούλων και φορέων τεχνογνωσίας για την υλοποίηση καινοτόμων σχεδίων. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν θεματικά εργαστήρια, τα οποία λειτούργησαν ως πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και αναγνώρισης αναγκών, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δικτυωθούν και να συνεργαστούν για τη δημιουργία επιχειρησιακών ομάδων.