Μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες από τις χαλαζοπτώσεις σε Καβάλα, Ημαθία

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες στον Δήμο Παγγαίου μετά την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή το απόγευμα της Δευτέρας.

Η εικόνα για το μέγεθος των ζημιών θα ξεκαθαρίσει με το πρώτο φως της ημέρας, ενώ σε καλλιέργειες που επλήγησαν βρέθηκε και ο βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης.

Ο Βουλευτής συγκέντρωσε, επίσης, οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα διαθέσει σήμερα στους αρμόδιους του ΕΛΓΑ στη Καβάλα, και τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Η αγροτική παραγωγή της Π.Ε. Καβάλας & της Θάσου πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Σήμερα θα μεταβώ στη Διεύθυνση του ΕΛΓΑ στη Καβάλα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθώ τη Κεντρική Διεύθυνση για να μεταφέρω το πρόβλημα. Επίσης, σήμερα θα επισκεφθώ περιοχές του Νέστου που επίσης επλήγησαν από το χαλάζι. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οι σχετικές διαδικασίες για αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να κινηθούν άμεσα. Θα καταβάλω τα μέγιστα για να βοηθήσω.»

Δείτε Φωτογραφίες από Ποδοχώρι και Πλατανότοπο:

 

Χαριστική βολή για τους αγρότες σε Ημαθία και Πέλλα η χθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση: «Αυτά που άφησε ο παγετός, τα τελείωσε το χαλάζι»

Αυτόπτης μάρτυρας της νέας θεομηνίας που έπληξε την τοπική παραγωγή στις περιοχές Ημαθίας και Πέλλας ήταν χθες Δευτέρα(19/4) ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στο αγρόκτημα της Βέροιας ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Τάσο Χαλκίδη και τον αντιπρόεδρο Γιάννη Βράνα, καθώς και από άλλους φορείς, για τις ολοκληρωτικές ζημιές από τους παγετούς.

Λίγη ώρα αργότερα, γύρω στη 1.30 το μεσημέρι, χτύπησε χαλάζι που είχε μεν μικρό μέγεθος, ωστόσο είχε ένταση και διάρκεια περίπου δύο-τριών λεπτών και έδωσε τη χαριστική βολή στις καλλιέργειες αρκετών περιοχών των νομών Ημαθίας και Πέλλας. Το χαλάζι είχε τέτοια ένταση που υπήρξαν σημεία που τα χωράφια και οι δρόμοι καλύφθηκαν από ένα άσπρο πέπλο, σαν να έχει χιονίσει.

Θεωρείται βέβαιο ότι προκάλεσε νέες ζημιές σε καλλιέργειες (Μονόσπιτα, Αγία Βαρβάρα, Τζουμέλα Νάουσα, Κοπανός, Στράντζα, Πατρίδα, Κυψέλη, Λουτρό, Κορυφή κ.α.), που είτε χτυπήθηκαν είτε όχι από τους παγετούς την προηγούμενη περίοδο.

Από την πλευρά του ο Τάσος Χαλκίδης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Βέροιας αναφέρει ότι η ζημιά από τις περιοχές που πέρασε το χαλάζι είναι μεγάλη. «Αυτά που άφησε ο παγετός, τα τελείωσε το χαλάζι» αναφέρει. Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι χτύπησε περιοχές της Ημαθίας όπου είχε αφήσει κάποια ροδάκινα, ο παγετός, όπως Άμμος, Αγ. Βαρβάρα, Μελίκη, Αλεξάνδρεια, Κοπανό, Νάουσα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Δήμου Νάουσας αναφέρει ότι η χαλαζόπτωση έπληξε σχεδόν το σύνολο του δήμου, με τη μεγαλύτερη ζημιά -με μια πρώτη εκτίμηση- να έχουν τα νεκταρίνια με το μέγεθος της καταστροφής να αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Όπως και οι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι όσα είχαν σωθεί από τον παγετό στον κάμπο, αλλά και προς Νάουσα, καταστράφηκαν από το χαλάζι.

Πηγή/φωτογραφίες: kavalanews.gr, laosnews.gr