Μέχρι και 30% φτάνουν οι επανασπορές στο βαμβάκι

Με το σπάσιμο της κρούστας του εδάφους θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, λένε οι ειδικοί

Αντιμέτωποι με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, από το ξεκίνημα της σποράς, βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις από τα τέλη Απριλίου δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στο φύτρωμα των σπόρων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχουμε και επανασπορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος αυτής της διαδικασίας.

Ανάλογα με το είδος των χωραφιών και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι σπόροι δυσκολεύονται να αναπτυχθούν και πολλές φορές σαπίζουν στο έδαφος, πριν ακόμα εμφανιστούν στην επιφάνεια. Παρατηρείται, επίσης, η αδυναμία στα αναπτυγμένα φυτά να εξελιχθούν ομαλά, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να δείχνουν σημαντική οψίμιση, γεγονός που διαγράφει μία αρνητική εξέλιξη, αν δεν αλλάξουν άρδην οι καιρικές συνθήκες.

Παρακολουθώντας την πορεία των καλλιεργειών, ο Ευθύμης Φωτεινός, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κάνει λόγο για μια δύσκολη κατάσταση, καθώς «από το 70% με 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να έχει πρόβλημα ένα 30% και πολλοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στη διαδικασία της επανασποράς».

Εκτιμά, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα των δέκα ημερών, αν συνεχιστούν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις. «Σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αυτή την εποχή είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της σποράς. Δυστυχώς, όμως, η χρονιά δείχνει να είναι δύσκολη, με σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών». Ακόμη, υποστηρίζει ότι υπάρχει αδυναμία αλλαγής της καλλιέργειας, καθώς το σύνολο των αροτραίων αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με το βαμβάκι. «Ακόμα και καλαμπόκι να σπείρουμε, εντοπίζουμε και σε αυτό τα ίδια προβλήματα στην ανάπτυξή του λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο της καλλιέργειας του βαμβακιού και συγκρίνοντάς τη με την προηγούμενη, κάνει λόγο για μία μικρή μείωση από την αναμενόμενη, που δεν ξεπερνά το 10%.

Μεταφέρει, όμως, ένα αισιόδοξο μήνυμα από την άνοδο του προϊόντος στο χρηματιστήριο βάμβακος. «Αν ξεπεράσουμε τα προβλήματα με τον καιρό, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου».

Πάνω από 20% οι επανασπορές στη Θεσσαλιώτιδα

Για μία δύσκολη καλλιεργητική χρονιά κάνει λόγο και ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος από τον Θαυμακό Δομοκού. Όπως υποστηρίζει, «η εβδομάδα που έρχεται θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα και οψίμιση της παραγωγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ήδη, ένα ποσοστό πάνω από το 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων έχει κάνει επανασπορά, που σημαίνει ένα πρόσθετο κόστος, που ξεπερνά τα 30 ευρώ το στρέμμα». Εκτιμά, επίσης, ότι ανάλογα με τον τύπο του εδάφους, ανάμεσα από τις γραμμές, πολλά φυτά έχουν σαπίσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές απώλειες, ενώ ακόμα και αυτά που έχουν φυτρώσει αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τυχεροί όσοι έσπειραν όψιμα στην Τιθορέα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση Ντίνας Τσολακάκη, βαμβακοπαραγωγού από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Αναφέρει ότι οι πρώιμες σπορές βαμβακιού, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από τις σηψιρριζίες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας. «Τυχεροί αυτοί που άργησαν να σπείρουν και δεν χρειάστηκε να κάνουν επανασπορές», λέει.

Για την ίδια, το βασικότερο πρόβλημα εστιάζεται στις καιρικές συνθήκες και επικαλείται την καλλιέργεια του καλαμποκιού, μία από τις ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες που δείχνει «να μένει πίσω λόγω της έλλειψης φωσφόρου από την αδυναμία των φυτών να το δεσμεύσουν». Συγκρίνοντας τη φετινή με την περσινή χρονιά, εκτιμά ότι είναι πολύ πιο δύσκολη και απαιτεί διαφορετικούς χειρισμούς από τους βαμβακοπαραγωγούς, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Προβλήματα με τις πρώιμες σπορές στον Ορχομενό

Για επανασπορές ολόκληρων χωραφιών που ξεπερνούν το 10% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, όπως επίσης και τμηματικές λόγω της ιδιομορφίας των χωραφιών, κάνει λόγο ο Θεόδωρος Χριστοδούλου, γεωπόνος από τον Ορχομενό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ζημιές είναι μεγάλες, ειδικότερα στις πρώιμες σπορές. Παράλληλα, προβληματίζεται για τα ήδη αναπτυγμένα φυτά, που λόγω των θερμοκρασιών αντιμετωπίζουν προβλήματα από την αυξημένη υγρασία και τη χαμηλή θερμοκρασία.

Επίσης, κάνει έκκληση προς τους παραγωγούς να επισκέπτονται τα χωράφια τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της ανάπτυξης των φυτών. «Πρέπει να γίνει το σπάσιμο της κρούστας, ώστε να βοηθήσει την ανάπτυξη του φυτού στο αρχικό στάδιο, διότι παίζει σημαντικό ρόλο. Ακόμη, ο παραγωγός θα πρέπει να προσέχει την παρουσία των εντόμων και αν έχουν προκαλέσει προσβολές αναλόγως να παρεμβαίνει». Τέλος, κάνει λόγο για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο φώσφορος στην παρούσα φάση ανάπτυξης των φυτών που «σε συνδυασμό με τους βιοδιεγέρτες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία των φυτών».

Αναγκαίο το σπάσιμο της κρούστας του εδάφους

Στην αναγκαιότητα του σπασίματος της κρούστας του εδάφους, ανάλογα και με τον τύπο του, αναφέρεται ο Μοχάμεντ Νταράουσε, διευθυντής του Ινστιτούτου Βάμβακος στην Καρδίτσα. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι καλλιέργειες έχουν πρόβλημα, διότι οι θερμοκρασίες φτάνουν ακόμα και στους 8 βαθμούς, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στα φυτά. Όπως υποστηρίζει, οι ελαιούχοι σπόροι, στους οποίους κατατάσσεται και το βαμβάκι, απαιτούν την παρουσία του οξυγόνου, ώστε να ενεργοποιηθούν και να φυτρώσουν. «Όταν, όμως, έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλο ποσοστό υγρασίας στο έδαφος, οι σπόροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σαπίζουν. Για αυτόν τον λόγο, απαιτείται το σπάσιμο της κρούστας των εδαφών, ώστε να τα βοηθήσουμε στο αρχικό στάδιο».