Μέχρι 31 Αυγούστου η δήλωση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά – Τι πρέπει να προσέξετε

Όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο, ακόμη και αυθαίρετα – τακτοποιημένα ή μη – κτίσματα, μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση.

Περίπου για ένα μήνα, ως τις 31 Αυγούστου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα τετραγωνικά τους και να αποφύγουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και φόρους.

Μέχρι στιγμής το εμβαδόν ακινήτων μέσα από 706183 δηλώσεις ιδιοκτητών από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 21 Ιουλίου έχει μεγαλώσει κατά 163.000 στρέμματα. Ως γνωστόν με βάση τον Ν. 4647/2019, η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ευνοϊκή ρύθμιση, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο, ακόμη και αυθαίρετα – τακτοποιημένα ή μη – κτίσματα, μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων του. Και σ’ αυτή την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτου από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Πηγή: News247.gr