Michael Traub: Συνέντευξη του νέου διευθύνοντα συμβούλου της STIHL

Ακολουθεί η Δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της STIHL, Michael Traub στο πλαίσιο της Οικονομικής Συνέντευξης Τύπου της STIHL στις 26 Απριλίου 2022:

«Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί δημοσιογράφοι,

Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της STIHL. Φυσικά, θα ήθελα να σας γνωρίσω από κοντά. Ελπίζω όμως να γίνει και αυτό σύντομα. Αυτή είναι η πρώτη μου συνέντευξη τύπου για τη STIHL. Θα ήθελα λοιπόν να συστηθώ εν συντομία.

Το όνομά μου είναι Michael Traub. Είμαι 53 και παντρεμένος. Μαζί με τη γυναίκα μου έχω 4 παιδιά. Είμαι Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της STIHL από την 1η Φεβρουαρίου. Και ίσως όχι εντελώς ασήμαντο: είμαι Σουηβός. Μεγάλωσα στο Ehingen, 100 χιλιόμετρα μακριά από τα κεντρικά γραφεία της STIHL στο Waiblingen. Επαγγελματικά, πέρασα αρκετές δεκαετίες ταξιδεύοντας στον κόσμο. Ως εκ τούτου, είμαι ακόμη πιο χαρούμενος που επέστρεψα στις Σουηβικές ρίζες μου στη STIHL.

Σπούδασα οικονομικά στη Στουτγάρδη και μετά εργάστηκα ως ασκούμενος στην Bosch Power Tools. Από το 1997, συντόνιζα τις επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία για την Bosch-Siemens-Hausgeräte από τη Σιγκαπούρη. Αυτή ήταν η αρχή 20 χρόνων στην BSH με σταθμούς στη Γερμανία, τη Νότια Αμερική και τέλος τις ΗΠΑ. Έμεινα κι εγώ εκεί. Μέχρι που με τράβηξε η STIHL. Ελπίζω ότι τα πολλά χρόνια μου στις ΗΠΑ θα με συγχωρέσουν αν μερικές φορές φέρομαι ακόμα «αμερικάνικα».

Αυτά είναι όλα για μένα. Τώρα ας περάσουμε στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2021.

Κυρίες και κύριοι,

Με μια φράση: Το 2021 ήταν τετραπλή χρονιά ρεκόρ για τον Όμιλο STIHL. Όχι μόνο πετύχαμε ρεκόρ πωλήσεων και παραγωγής. Για πρώτη φορά σε 96 χρόνια ιστορίας της εταιρείας, ξεπεράσαμε επίσης το όριο εσόδων των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ – παρά τις εξαιρετικά δύσκολες γενικές συνθήκες. Πωλήσεις 5,06 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν αύξηση 10,4 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Είμαστε εξίσου ευχαριστημένοι με την ανάπτυξη του εργατικού μας δυναμικού: στα τέλη του 2021, 20.094 άτομα εργάζονταν για τη STIHL παγκοσμίως – άλλο ένα υψηλό νούμερο όλων των εποχών.

Σίγουρα, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίζουν να διαταράσσονται, με ελλείψεις υλικών, χωρητικότητας και προσωπικού κατά καιρούς. Όμως, χάρη στον προοδευτικό σχεδιασμό, παράγουμε με πλήρη ταχύτητα προκειμένου να προμηθεύουμε τους πελάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μια εξαιρετική ομαδική προσπάθεια και στο υψηλό επίπεδο δέσμευσης και ευελιξίας των εργαζομένων μας. Έχουν κάνει το αδύνατο δυνατό. Για αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορέσαμε να αναπτυχθούμε τόσο θετικά: Η τάση δημιουργίας χώρους ευεξίας γύρω από το σπίτι και τον κήπο συνεχίστηκε. Και οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν τα σπίτια τους όμορφα στρέφονται στα φιλικά προς τον χρήστη, υψηλής ποιότητας προϊόντα περιποίησης κήπου. Αυτό το παρατηρήσαμε στα στοιχεία των πωλήσεών μας, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σε όλο τον κόσμο, τα πολυάριθμα νέα μας προϊόντα και ο καιρός συνέβαλαν επίσης στα καλά αποτελέσματα. Σημαντική αύξηση σημείωσε και το STIHL Online Shop σε πολλές περιοχές. Όσον αφορά τα προϊόντα μας και τις διαφορετικές πηγές ενέργειας, το τμήμα των επαναφορτιζόμενων αυξήθηκε, ιδιαίτερα στις βιομηχανικές χώρες. Ταυτόχρονα, τα προϊόντα βενζίνης STIHL παρέμειναν σε ζήτηση: οι πωλήσεις σε αυτό το τμήμα ήταν επίσης αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό μας δείχνει ότι και οι δύο κατηγορίες είναι σχετικές με τους πελάτες μας. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στο μελλοντικό πεδίο της ισχύος των μπαταριών, χωρίς να εγκαταλείψουμε ούτε ένα χιλιοστό από τη βενζίνη.

Ωστόσο, η αισιοδοξία μας περιορίστηκε επίσης: η STIHL θα μπορούσε να είχε πουλήσει πολύ περισσότερα σε πολλές αγορές εάν οι αλυσίδες εφοδιασμού είχαν λειτουργήσει καλύτερα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα, ωστόσο, είναι πιο δύσκολο από ποτέ να κάνουμε μια αξιόπιστη πρόβλεψη: τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας επιδεινώνονται περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κυρίες και κύριοι,

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά σε μεμονωμένες αγορές:

Στην εγχώρια αγορά μας, τη Γερμανία, οι όγκοι και οι πωλήσεις αυξήθηκαν. Δημιουργήσαμε το 10 τοις εκατό των πωλήσεών μας εδώ. Η ζήτηση αυξήθηκε τόσο από επαγγελματίες όσο και από τον κλάδο των καταναλωτών. Οι πελάτες μας περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και επένδυσαν περισσότερο στο σπίτι και τον κήπο τους. Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης -και στο ηλεκτρονικό εμπόριο- αντιμετωπίζει τα επίμονα προβλήματα παράδοσης: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αγοραστές πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό για να παραλάβουν τα προϊόντα.

Η Ευρώπη παρέμεινε η πιο σημαντική περιφερειακή αγορά για τη STIHL το 2021, δημιουργώντας πάνω από το 30 τοις εκατό των εσόδων. Οι καθοριστικές τάσεις εκεί ήταν παρόμοιες με εκείνες στη Γερμανία. Οι άνθρωποι επένδυσαν περισσότερα στο σπίτι και στον κήπο κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού – μια επίδραση που είναι πιθανό να συνεχιστεί ακόμα και μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Στη Δυτική Ευρώπη, οι πελάτες στρέφονται όλο και περισσότερο σε συσκευές που τροφοδοτούνται με μπαταρίες.

Η Βόρεια και η Νότια Αμερική αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40 τοις εκατό των πωλήσεων. Οι ΗΠΑ είναι μακράν η ισχυρότερη ενιαία αγορά μας. Η τάση εκεί είναι επίσης προς τα προϊόντα μπαταρίας. Αναμένουμε επιπλέον ώθηση ανάπτυξης από το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος.

Η αγορά της Νότιας Αμερικής έχει επίσης δυνατότητες. Η μεσαία τάξη στην περιοχή αυξάνεται – και μαζί της η αγοραστική δύναμη στον καταναλωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για αλυσοπρίονα και θαμνοκοπτικά στον επαγγελματικό τομέα της δασοκομίας και της γεωργίας έχει αυξηθεί. Ένας λόγος για αυτό ήταν η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών και των αγροτικών προϊόντων. Στη Λατινική Αμερική, η STIHL πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της με προϊόντα βενζίνης, αλλά παρατηρούμε επίσης ανάπτυξη στα προϊόντα μπαταρίας.

Συναρπαστικές αγορές είναι επίσης η Ασία, η Αφρική και η Ωκεανία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό ετερογένειας. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν βιομηχανικές χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, όπου τα προϊόντα που τροφοδοτούνται με μπαταρίες και το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Από την άλλη, αναδυόμενες αγορές με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, όπως η Κίνα, η Ινδία, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Νότια Αφρική. Η Αφρική ειδικότερα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τη STIHL και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή μετά την Ασία. Και στις δύο ηπείρους, η γεωργία γίνεται ολοένα και πιο μηχανοποιημένη. Αυτό ενισχύει τη ζήτηση για τον βενζινοκίνητο εξοπλισμό μας. Η Ασία και η Ωκεανία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 10 τοις εκατό των πωλήσεων. Το μερίδιο της αφρικανικής αγοράς είναι χαμηλό, μονοψήφιο.

Κυρίες και κύριοι,

Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν συμβαίνει από μόνη της – πρέπει να την οδηγήσουμε ενεργά και να τη διαμορφώσουμε. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού μας έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι ευέλικτες και ισχυρές αλυσίδες παραγωγής και οι εταιρείες logistics. Γι’ αυτό αυξήσαμε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες: στα 331 εκατ. ευρώ, ήταν σχεδόν 17 τοις εκατό υψηλότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος. Πάνω από το 90 τοις εκατό χρησιμοποίησε πρόσθετα μηχανήματα και εξοπλισμό για τις διεθνείς εγκαταστάσεις παραγωγής μας. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε το κατασκευαστικό δίκτυο της STIHL ακόμα πιο ισχυρό και καλύπτουμε τη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση σε όλες τις περιοχές.

Ως αποτέλεσμα, μπορέσαμε να γιορτάσουμε ορόσημα παραγωγής σε πολλά μέρη. Θα αναφέρω μόνο μερικά κύρια σημεία:

Στην ιδρυτική εταιρεία STIHL στη Γερμανία, ο δεύτερος υψηλότερος ετήσιος όγκος παραγωγής από την ίδρυση της εταιρείας βγήκε από τη γραμμή παραγωγής.

Η STIHL Inc. στη Βιρτζίνια Μπιτς των ΗΠΑ, αύξησε την παραγωγή μονάδων κινητήρων κατά 19 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο εργοστάσιο της αλυσίδας STIHL στην Ελβετία, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 20 τοις εκατό σε νέο ρεκόρ.

Η τοποθεσία στο Qingdao της Κίνας αύξησε την παραγωγή της κατά σχεδόν 50 τοις εκατό έως το 2019. Πέρυσι, το εργοστάσιο γιόρτασε το 25ο εκατομμυριοστό προϊόν από την ίδρυσή του το 2006.

Η STIHL Brazil παρήγαγε τον 100ο  εκατομμυριοστό κύλινδρο το 2021.

Η ZAMA, μια εξ’ ολοκλήρου θυγατρική του Ομίλου STIHL, επέκτεινε το χαρτοφυλάκιο ανταλλακτικών της και άρχισε να κατασκευάζει πλεξούδες καλωδίωσης εκτός από καρμπυρατέρ με διάφραγμα το 2021.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις εγκαταστάσεις μας το 2022. Για παράδειγμα, η νέα μονάδα παραγωγής πλαστικών στη STIHL Tyrol θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά την κατακόρυφη γκάμα κατασκευής στο πιο σημαντικό εργοστάσιο παραγωγής για τα προϊόντα μπαταρίας.

Κυρίες και κύριοι,

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στα κεντρικά γραφεία της STIHL, η οποία περιλαμβάνει τα 8 εργοστάσια παραγωγής στη Γερμανία. Εδώ, συνεχίσαμε την αναπτυξιακή μας πορεία το 2021 και γιορτάσαμε ρεκόρ πωλήσεων 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 15 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των εργαζομένων αναπτύχθηκε επίσης ενθαρρυντικά εδώ: Στο τέλος του έτους, υπήρχαν ακριβώς 5.748 περισσότεροι εργαζόμενοι στις γερμανικές εγκαταστάσεις παραγωγής, ή ένα καλό 9 τοις εκατό περισσότεροι από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού, το επίκεντρο ήταν η ασφάλεια των εργαζομένων μας με δύο απόψεις: Πρώτον, η STIHL ξεκίνησε μια επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού. Μόνο στην έδρα μας, χορηγήσαμε περισσότερες από 4.200 δόσεις εμβολιασμού το 2021. Η προσφορά ήταν ανοιχτή όχι μόνο στο εργατικό δυναμικό μας, αλλά και στους συγγενείς τους και στο ευρύ κοινό. Και υπήρξαν επίσης εκστρατείες εμβολιασμού στις διεθνείς εγκαταστάσεις μας, για παράδειγμα στην Αυστρία, τη Βραζιλία και την Κίνα. Δεύτερον, εν μέσω της πανδημίας, στείλαμε ένα μήνυμα για μακροπρόθεσμη ασφάλεια – με νέα σύμβαση εργασίας και ασφάλειας χώρου έως το 2025. Περιέχει εγγύηση απασχόλησης για τους εργαζόμενους της μητρικής εταιρείας. Επιπλέον, προωθούμε την κατάρτιση και τη συνεχή εκπαίδευση, καθώς και περαιτέρω προσόντα και δεσμεύουμε επενδύσεις άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ στα κεντρικά μας γραφεία στη Γερμανία.

Η STIHL βρίσκεται στη μέση ενός μετασχηματισμού από εταιρεία μηχανολογίας σε εταιρεία μηχανοτρονικής και λογισμικού. Η συμφωνία απασχόλησης και προστασίας τοποθεσίας είναι μια σημαντική βάση πάνω στην οποία μπορούμε να διαμορφώσουμε και να εφαρμόσουμε με επιτυχία αλλαγές και καινοτομίες τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο μαζί με τους υπαλλήλους μας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ανθρώπους και τεχνολογίες – και αναζητούμε ειδικούς σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, στην ηλεκτρική μηχανική και τη ρομποτική, τη μηχανική λογισμικού και τη μηχανοτρονική, τα ενσωματωμένα συστήματα και την επιστήμη των υπολογιστών. Περισσότερες από 200 θέσεις προκηρύσσονται αυτή τη στιγμή στα κεντρικά γραφεία της STIHL. Μαζί, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ηγετική θέση της STIHL στην καινοτομία και την τεχνολογία στο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Μια σκέψη είναι κεντρική σε αυτό: Στη STIHL, η εστίαση είναι στους ανθρώπους. Αυτό ισχύει και για την ανάπτυξη των προϊόντων μας, τα οποία ευθυγραμμίζουμε με συνέπεια με τις απαιτήσεις των πελατών μας. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που από τις αρχές του 2022 έχουμε κυκλοφορήσει πολλά νέα προϊόντα που διευκολύνουν τους ανθρώπους να εργάζονται στη φύση. Θα σας παρουσιάσω εν συντομία μερικές από τις καινοτομίες:

Επεκτείνουμε το επαναφορτισμένο σύστημα STIHL AP για επαγγελματίες:

Το MSA 300, επί του παρόντος το πιο ισχυρό αλυσοπρίονο μπαταρίας στον κόσμο, είναι διαθέσιμο από τα μέσα Μαρτίου 2022. Το εύρος των εφαρμογών του εκτείνεται από την υλοτομία, την κοπή κατά μήκος δέντρων μέσης αντοχής έως και την κατασκευή με ξύλο.

Έχουμε αναπτύξει τη νέα μπαταρία AP 500 S ειδικά για τη λειτουργία του. Προσφέρει εξαιρετική απόδοση σε χαμηλό βάρος καθώς και σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το MSA 220 T είναι η νέα ναυαρχίδα των επαναφορτιζόμενων πριονιών περιποίησης δέντρων. Είναι το ιδανικό επαγγελματικό εργαλείο και μπορεί να ελεγχθεί σε οποιαδήποτε θέση εργασίας χάρη στο ηλεκτρονικό πιλοτήριο ελέγχου με οθόνη LED 180°.

Τον Σεπτέμβριο, θα κυκλοφορήσουμε στην αγορά τον πρώτο μας φυσητήρα πλάτης μπαταρίας, τον BGA 300.

Το επαναφορτιζόμενο σύστημα AK για ιδιωτική και ημιεπαγγελματική χρήση αποκτά επίσης μια νέα προσθήκη: το επαναφορτιζόμενο κονταροπριονο HTA 50, με συνολικό μήκος 280 εκατοστών, επιτρέπει εργασίες συντήρησης σε καλλωπιστικά και οπωροφόρα δέντρα με ασφαλή βάση από το έδαφος. Το έχουμε εξοπλίσει στάνταρ με την αλυσίδα πριονιού που χαρακτηρίζει και τα επαγγελματικά μας μηχανήματα σε αυτήν την κατηγορία.

Επεκτείνουμε το επαναφορτιζόμενο σύστημα AS με την ηλεκτρική σκούπα χειρός SEA 20. Είναι μια από τις πιο ισχυρές σκούπες χειρός στην κατηγορία των 10,8 volt και εντυπωσιάζει με την υψηλή ισχύ αναρρόφησης και τον εκτεταμένο στάνταρ εξοπλισμό.

Υπάρχουν επίσης πολλές καινοτομίες στον τομέα της βενζίνης:

Τέσσερα νέα επαγγελματικά θαμνοκοπτικά. Ιδιαίτερα ανθεκτικά με μεγάλη διάμετρο κύκλου κοπής έως τα καθιστούν ιδανικά για εργασίες κοπής και καθαρισμού στη συντήρηση δασών και τοπίου, καθώς και για χρήση από δημοτικές επιχειρήσεις και συντήρηση δρόμων Υπηρεσίες.

Το αλυσοπρίονο βενζίνης MS 162 θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο. Ως φιλικό προς τον χρήστη αρχικό μοντέλο, είναι το κατάλληλο εργαλείο για καυσόξυλα, κατασκευές ή εργασίες με μικρά δέντρα στον κήπο.

Το σύστημα STIHL Hexa είναι διαθέσιμο από τον Φεβρουάριο ως εξοπλισμός για αλυσοπρίονα βενζίνης στη σειρά μεσαίων επιδόσεων. Μια καινοτόμος αλυσίδα πριονιού με νέο σχήμα δοντιού και στενή κεφαλή υπερβαίνει την απόδοση κοπής των δοκιμασμένων αλυσίδων STIHL έως και 10%, καθιστώντας το σύστημα ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επαγγελματίες δασοκόμους. Με το σύστημα Hexa, μια παγκόσμια πρωτιά για την οποία εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, υποστηρίζουμε τη θέση μας ως ηγέτης της τεχνολογίας.

Η γκάμα υψηλών προδιαγραφών μας αποκτά ένα νέο κορυφαίο μοντέλο: το HT 135 με κινητήρα STIHL 4-MIX είναι το πιο ισχυρό μηχάνημα σε αυτήν την ομάδα προϊόντων.

Το αποδεδειγμένο ειδικό μας καύσιμο MotoMix για τη λειτουργία όλων των δίχρονων κινητήρων STIHL θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε μια περαιτέρω ανεπτυγμένη σύνθεση. Το MotoMix ECO περιέχει μερίδιο 10 τοις εκατό πρώτων υλών από ανανεώσιμες πηγές και μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 8 τοις εκατό σε σύγκριση με το κλασικό MotoMix.

Επεκτείνουμε τη γκάμα των πλυστικών μας:

Τα τρία βασικά μοντέλα RE 80, 80 X και 90 διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά εξοπλισμού. Αυτό που έχουν κοινό είναι η τεχνολογία υψηλής ποιότητας και η ελκυστική σχέση τιμής/απόδοσης. Το RE 140 PLUS, από την άλλη πλευρά, ολοκληρώνει τη γκάμα μας στην κορυφή: Με επαγωγικό κινητήρα χωρίς ψήκτρες και αντλία αλουμινίου υψηλής ποιότητας, είναι το πιο ισχυρό καθαριστικό υψηλής πίεσης στη συμπαγή κατηγορία της STIHL.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τη νέα STIHL COLLECTION στο επώνυμό μας κατάστημα, με προσφορές για μικρούς και μεγάλους.

Και μην ξεχνάτε: Μετά από δύο χρόνια πλήρους περιορισμών, όλες οι κορυφαίες εκδηλώσεις της STIHL TIMBERSPORTS® θα πραγματοποιηθούν και φέτος μπροστά σε γεμάτο κόσμο. Ανυπομονούμε για συναρπαστικούς διεθνείς διαγωνισμούς στην αθλητική ξυλουργική.

Ευχαριστώ κυρίες και κύριοι»