Μηδική: Αρνητικό το αποτύπωµα της πρώτης κοπής

Με τους πιο άσχημους οιωνούς ξεκίνησε ο κύκλος κοπής της μηδικής. Οι βροχές του Μαΐου έβγαλαν εκτός προγραμματισμού τη συλλογή του φυτού από την πρώτη κοπή. Είναι γνωστό ότι, μετά τη διαδικασία της κοπής, το φυτό θα πρέπει να παραμείνει κομμένο για ορισμένες ημέρες στο χωράφι, ώστε να ξεραθεί πλήρως και να γίνει η δεματοποίηση.

Πρακτικά, όμως, αυτό για το σύνολο των παραγωγών δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα τα φυτά να υποβιβαστούν ποιοτικά. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπήρξαν και απώλειες σε νεόφυτες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να τις ξανασπείρουν ή να στραφούν σε άλλες ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες.

Ο Βαγγέλης Παναγιώτου, μέλος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, εστιάζει στην απώλεια και στην υποβάθμιση του πρώτου χεριού και προβληματίζεται ακόμη και για το δεύτερο. «Πέρσι την ίδια περίοδο είχαμε κόψει και το δεύτερο χέρι, φέτος δεν έχουμε πάρει ούτε καν το πρώτο». Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη ζήτηση του προϊόντος, ο κ. Παναγιώτου βλέπει ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες, και ειδικότερα οι οργανωμένες, θέλουν άμεσα να καλυφθούν με τα φυτά στα οποία υπάγεται και η μηδική.

«Όμως, ακόμη και τα άλλα σανοδοτικά, όπως ο βίκος, το μπιζέλι, η βρώμη και το κριθάρι, λόγω των βροχοπτώσεων, έχουν και αυτά προβλήματα». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, υποστήριξε ότι το ζητούμενο είναι η ποιότητα του προϊόντος και από αυτή θα εξαρτηθεί και η τιμή. «Εμείς, σε κάθε φορτίο, καταγράφουμε την περιεκτικότητα της πρωτεΐνης της μηδικής, ώστε ο κτηνοτρόφος να γνωρίζει τις ζωοτροφές που παίρνει», καταλήγει.

Προβληματισμός για την ενσίρωση

Λιγότερο χαμένοι από τη μέχρι τώρα εξέλιξη δείχνουν να είναι οι παραγωγοί των οποίων η καλλιέργειά τους είναι στραμμένη προς την ενσίρωση. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής στο χωράφι, με αποτέλεσμα αυτό να απελευθερώνεται και να ξεκινάει ο νέος κύκλος ανάπτυξης του φυτού για την επόμενη κοπή.

Για τον Αποστόλη Εκίζογλου, παραγωγό μηδικής από το Νέο Ικόνιο Καρδίτσας, «η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική και να μειώνει τον κίνδυνο υποβάθμισης του προϊόντος, όμως δημιουργεί προβλήματα στην καλλιέργεια, λόγω της χρήσης βαρέων μηχανημάτων για την κοπή, αλλά και τη μεταφορά του προϊόντος», υποστηρίζει ο κ. Εκίζογλου. Αναφερόμενος στην εξέλιξη της καλλιέργειας, κάνει λόγο για μία δύσκολη περίοδο καθώς, αν δεν σταματήσουν οι βροχές, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και το τρίτο χέρι.

Εναλλακτικό σενάριο η σποροπαραγωγή

Ακολουθώντας την πορεία της καλλιέργειας και μέσα από την εμπειρία του, ο κ. Εκίζογλου εκτιμά ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών στρέφεται προς τη σποροπαραγωγή. «Αποτελεί εναλλακτικό σενάριο για πολλούς παραγωγούς για να διατηρήσουν το εισόδημά τους. Αν δεν ξεπεράσουμε τα 80 κιλά το στρέμμα σε σπόρο και τα 50 ευρώ από τη Συνδεδεμένη, θα έχουμε ένα μέτριο αποτέλεσμα. Αν από αυτά αφαιρέσουμε το κόστος των ποτισμάτων που δεν θα κάνουμε, κάπου ισορροπεί η κατάσταση».

Αναφερόμενος στα αποθέματα της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου, υποστηρίζει ότι σχεδόν έχουν τελειώσει και τα περισσότερα από αυτά έχουν πουληθεί με 30 λεπτά το κιλό. Κλείνοντας, μίλησε και για τις τιμές του ενσιρώματος την τρέχουσα περίοδο, οι οποίες κυμαίνονται στα 6 με 7 λεπτά το κιλό.

Κοζάνη: Γυρίστηκαν καλλιέργειες σε νεόφυτες εκτάσεις

Για οψίμιση της παραγωγής και υπαρκτό κίνδυνο απώλειας και του δεύτερου χεριού κάνει λόγο ο Νίκος Θάνος, παραγωγός μηδικής από την Κοζάνη. Υποστηρίζει ότι «λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπήρξαν παραγωγοί που έχασαν την καλλιέργειά τους και πολλοί από αυτούς έκαναν επανασπορά ή άλλαξαν καλλιέργεια τελείως». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, εκτίμησε ότι η νέα χρονιά είναι πολύ δύσκολη και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει η τιμή να κρατηθεί πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό.

«Το αρδευτικό κόστος είναι μεγάλο για εμάς, διότι τα φυτά έχουν υψηλές απαιτήσεις και αποτελεί έναν μόνιμο βραχνά. Το ζητούμενο είναι η ποιότητα του προϊόντος, για να μπορέσουμε όμως να την κρατήσουμε θα πρέπει να πληρωθεί σε μία τιμή που να καλύπτει το δικό μας κόστος».

Σέρρες: Τυχεροί όσοι πούλησαν για πέλλετ

Στον Προβατά Σερρών, η καλλιέργεια της μηδικής αποτελεί μία προνομιούχο καλλιέργεια, λόγω των μειωμένων αρδεύσεων. Όμως, για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, τα προβλήματα των παραγωγών της περιοχής είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που συνοδεύουν τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα. Ο Θεοφάνης Συμεών, παραγωγός από την περιοχή, κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά και ειδικότερα για το προϊόν που προορίζεται για σανό. «Ακόμα δεν έχουμε πάρει το πρώτο χέρι και τα φυτά παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Ως εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς στην περιοχή υπάρχει και το εργοστάσιο μηδικής για πέλλετ, όπου σε έναν βαθμό αποτελεί οικονομική ανάσα. Οι τιμές για την τρέχουσα περίοδο κυμαίνονται από 0,6 έως 0,7 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος μας», καταλήγει.

SoftAcid P+: Η λύση στην αποθήκευση των χονδροειδών ζωοτροφών