Ολοκληρώθηκε στο σύνολο της χώρας η φθινοπωρινή σπορά της μηδικής και του βίκου, με σημαντικά αυξημένες καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η ζήτηση των ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους λόγω των περιβαλλοντικών μέτρων από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ο προβληματισμός των αγροτών για την πορεία του βαμβακιού έστρεψαν το ενδιαφέρον των παραγωγών προς αυτή την κατεύθυνση. Τροχοπέδη στην αυξητική πορεία των καλλιεργούμενων εκτάσεων αποτέλεσε η έλλειψη σπόρου, αλλά και η εκτόξευση της τιμής του σχεδόν στο διπλάσιο της περσινής.

Ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της μηδικής δείχνουν και οι παραγωγοί των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας από τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο Βαγγέλης Παναγιώτου, μέλος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη, υποστηρίζει ότι σε χωράφια που δεν έχουν πρόβλημα με στάσιμα νερά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σποράς και πολλά από αυτά αναμένουν την άνοιξη, ώστε να είναι έτοιμα.

«Η αυξημένη ζήτηση στο προϊόν από τους κτηνοτρόφους και οι ενισχύσεις από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στον τομέα των ψυχανθών για ζωοτροφή στρέφουν πολλούς αγρότες προς αυτή την κατεύθυνση», υποστηρίζει. Αναφερόμενος στα τρέχοντα θέματα που προέκυψαν από την έλλειψη πιστοποιημένου σπόρου, ο κ. Παναγιώτου τονίζει ότι η ζήτηση ανέβασε και την τιμή στο προϊόν, λέγοντας ότι «από τα 4-6 ευρώ το κιλό που αγοράζαμε τα προηγούμενα χρόνια τον πιστοποιημένο σπόρο της μηδικής, για αυτή την περίοδο συζητάμε στα 9-11 ευρώ το κιλό». Κλείνοντας, αναφέρει ότι επειδή πολλοί παραγωγοί δεν πρόλαβαν τις σπορές για την τρέχουσα περίοδο, θα μεταφέρουν κάποιες δραστηριότητες την άνοιξη.

Δεν βρίσκουν πιστοποιημένο σπόρο στην Κωπαΐδα

Αυξημένο ενδιαφέρον για σπορές μηδικής παρουσιάζεται και στην Κωπαΐδα, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σε καλλιεργούμενη έκταση περιοχές της χώρας. Ο Τάσος Στούμπος, παραγωγός από τη Χαιρώνεια Βοιωτίας, δηλώνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν πρόλαβαν τις σπορές μηδικής και θα μεταφέρουν την καλλιέργεια για την άνοιξη.

«Οι χαμηλές τιμές στο βαμβάκι δεν μας δίνουν πολλά περιθώρια για να το καλλιεργήσουμε στο σύνολο των χωραφιών μας. Πολλοί από μας μειώνουμε τις εκτάσεις από το βαμβάκι και αυξάνουμε αντίστοιχα με μηδική, που παρουσιάζει σημαντική ζήτηση». Εκείνο, όμως, που προβληματίζει ιδιαίτερα τον κ. Στούμπο είναι ότι ο σπόρος γίνεται δυσεύρετος και το βασικότερο από όλα δεν είναι και πιστοποιημένος.

Όπως υποστηρίζει, «συμβατική μας υποχρέωση είναι οι σπόροι που χρησιμοποιούμε να έχουν πιστοποιητικά παραγωγής, τα οποία όμως δεν τα βρίσκουμε και για τον λόγο αυτόν δυσχεραίνει ο προγραμματισμός μας».

Οι επιδοτήσεις ανεβάζουν το ενδιαφέρον

Για τον ρόλο των ψυχανθών στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, κάνει λόγο ο Δημήτρης Μπαξεβάνος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Όπως αναφέρει, πολλοί αγρότες, και ιδιαίτερα κτηνοτρόφοι μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών, κάνουν χρήση των ψυχανθών, με πολλαπλούς στόχους.

«Η διαχείρισή τους σε πολυετείς καλλιέργειες, όπως τα δέντρα, αυξάνει τη γονιμότητα των εδαφών και μειώνει τη διάβρωση. Ιδιαίτερα ο βίκος έχει την ιδιότητα να ανταγωνίζεται τα ζιζάνια και να παράγει υψηλής διατροφικής αξίας ζωοτροφή, με πρωτεΐνη πάνω από 17%», λέει ο κ. Μπαξεβάνος. Αναφερόμενος στη μηδική, ισχυρίζεται ότι «λόγω της επιδότησης, η οποία κυμαίνεται από 50 έως 60 ευρώ το στρέμμα, θα αυξηθούν σημαντικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, που από τα 900.000 στρέμματα θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο».

Ιδανικός για το αμπέλι ο βίκος

Για αρκετά χρόνια, ο Γιώργος Παρασκευόπουλος, αμπελουργός από την Πλατανόβρυση Αχαΐας, κάνει χρήση του βίκου με σημαντικά για τον ίδιο αποτελέσματα. Όπως αναφέρει, το αμπέλι έχει καλύτερη ανάπτυξη και το φυτό ανταγωνίζεται τα ζιζάνια. Επίσης, ο κ. Παρασκευόπουλος χρησιμοποιεί τον βίκο στις ελιές και, κυρίως, σε αυτές που βρίσκονται σε επικλινή χωράφια, ώστε να περιορίσει τη διάβρωση και, κατ’ επέκταση, να διαφυλάξει τη γονιμότητα των εδαφών. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών του σπόρου, υπογραμμίζει ότι «σε σχέση με παλαιότερα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αφού από τα 90 λεπτά που αγοράζαμε, φέτος έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2 ευρώ».

Ανθεκτικότερο το μπιζέλι από τον βίκο

Σημαντικές δυσκολίες στην καλλιέργεια για σποροπαραγωγή του βίκου βλέπει ο Γιώργος Χουρσίδης από την Πλαγιά Κιλκίς. «Παλαιότερα, έβαζα περισσότερα στρέμματα με βίκο, αλλά λόγω των βροχοπτώσεων πριν από τη συλλογή είχα πολλές απώλειες», υποστηρίζει. Επίσης, ο ίδιος επισημαίνει τη στροφή του προς το κτηνοτροφικό μπιζέλι, λόγω της ανθεκτικότητάς του στις υγρασίες σε σύγκριση με τον βίκο.

«Επιλέγω το κτηνοτροφικό μπιζέλι για τις αντοχές του, αλλά και τις αποδόσεις. Το φυτό αυτό συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των εδαφών μου και για αυτό μειώνω σημαντικά τις ποσότητες των αζωτούχων λιπασμάτων. Η ζήτηση των σπόρων για ψυχανθή τα τελευταία χρόνια αυξάνεται και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα. Η βελτίωση πολλών πρακτικών μάς δίνει τη δυνατότητα να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί», καταλήγει.