Μηδική: Και έκτο χέρι κοπής θα προλάβουν οι παραγωγοί

Ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες στις περισσότερες περιοχές η συλλογή της μηδικής. Το σύνολο των παραγωγών της χώρας «πήρε» το πέμπτο χέρι κοπής και ορισμένοι από αυτούς ετοιμάζονται για το έκτο, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.Η Κωπαΐδα αποτελεί μία από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής μηδικής. Η καλλιεργητική όμως περίοδος δεν δείχνει να κλείνει με τα καλύτερα αποτελέσματα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, που επικράτησαν.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Παναγιώτου, παραγωγό μηδικής από την Αλίαρτο Βοιωτίας, «σε σύγκριση με άλλες χρονιές, οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μειωμένες σε σημαντικό βαθμό. Μία μέση παραγωγή είναι πάνω από 1.500 κιλά το στρέμμα, ενώ εμείς με δυσκολία φτάνουμε τα 1.200. Μεγαλύτερα προβλήματα είχαν τα χωράφια που κρατούν τα νερά σε σύγκριση με αυτά που στραγγίζουν. Οι κτηνοτρόφοι δείχνουν ενδιαφέρον για το προϊόν και η τιμή κυμαίνεται από 12 έως 13 λεπτά το κιλό».

Ο καιρός και τα έντομα θα καθορίσουν την επόμενη κοπή

Στην ολοκλήρωση της πέμπτης κοπής βρίσκονται και οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν προς τα τέλη της άνοιξης είχαν ως αποτέλεσμα την πρωίμιση της παραγωγής και, όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Τζαχρήστας γεωπόνος από τις Φυτείες, «είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί και η έκτη κοπή.

Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί από την παρουσία των εντόμων, που λόγω των ξεροθερμικών συνθηκών που επικρατούν, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του φυτού». Αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς στη μηδική, ο κ. Τζαχρήστας εστίασε στις μεγάλες ποσότητες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες και την αδυναμία των κτηνοτρόφων να αγοράσουν τη μηδική.

«Η τιμή του προϊόντος κυμαίνεται περίπου στα 12 λεπτά το κιλό αυτή την περίοδο. Υπάρχει αδυναμία από την πλευρά των κτηνοτρόφων να ανταποκριθούν στην προσφορά λόγω της έλλειψης χρημάτων. Η αύξηση της τιμής στο γάλα μπορεί να δώσει μια λύση στους κτηνοτρόφους, αλλά και στους παραγωγούς μηδικής».

Η ξηρασία και η τιμή του αιγοπρόβειου ανεβάζουν τη ζήτηση

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού δημιουργούν προβλήματα στην κτηνοτροφία από την έλλειψη τροφής στους βοσκότοπους.

Ακόμα και στις ορεινές περιοχές, όπως μας εξηγεί ο Θανάσης Ασπρουλάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Φθιώτιδας, είναι έντονο το πρόβλημα της έλλειψης χορτονομής και «ένα σημαντικό ποσοστό των κτηνοτρόφων στρέφεται στην αγορά της μηδικής για να καλύψει τις ανάγκες διατροφής στα ζώα».