Μηδική: Ικανοποίηση για την παραγωγή, το γάλα καθορίζει την τιμή

Οι κοπές της μηδικής συνεχίζονται κανονικά, καθώς ο καιρός το επιτρέπει. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κατευθύνεται για σανό και ένα άλλο μικρότερο κατευθύνεται στην ενσίρωση. Ο Κώστας Σταυρόπουλος, παραγωγός μηδικής, είναι αρκετά ικανοποιημένος από την πορεία της φετινής καλλιέργειας και δίνει τα αριθμητικά παραγωγικά δεδομένα των δύο πρακτικών.

Η ζήτηση του προϊόντος μειώνεται και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, αν δεν πουληθεί, αποθηκεύεται δημιουργώντας κόστος στην αλυσίδα παραγωγής

«Η καλλιέργεια εξελίσσεται ικανοποιητικά, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Προγραμματίζουμε τις κοπές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και ειδικά όταν πρόκειται για σανό. Αν μετά την κοπή ακολουθήσει βροχή, ο κόπος μας πάει χαμένος. Για ενσίρωμα ξεπερνάμε τα 1.700 κιλά το στρέμμα σε κάθε κοπή και για σανό περίπου στα 400 έως 450 κιλά το στρέμμα». Το πρόβλημα βέβαια για τους παραγωγούς εστιάζεται περισσότερο στις τιμές του γάλακτος και ειδικά του αιγοπρόβειου. Από αυτές θα εξαρτηθούν και τα τελικά έσοδα της παραγωγής.

Ενδιαφέρουσα, πάνω στο θέμα, είναι η παρατήρηση του Βασίλη Παναγιώτου, παραγωγού ζωοτροφών από την Αλίαρτο Βοιωτίας. «Η παραγωγή μας έχει άμεση σχέση με την τιμή γάλακτος που επικρατεί στην αγορά. Η πτώση της τιμής του επηρεάζει άμεσα και το δικό μας εισόδημα. Η ζήτηση του προϊόντος μειώνεται και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής μας, αν δεν πουληθεί, αποθηκεύεται και αυτό φυσικά δημιουργεί κόστος στην αλυσίδα παραγωγής.

Οι τιμές του σανού μηδικής για την τρέχουσα περίοδο κυμαίνονται μεταξύ 13 -14 λεπτών και για το ενσίρωμα περίπου στα 8 λεπτά».

Καλή η εικόνα και για τη σποροπαραγωγή

Ικανοποιητικά εξελίσσεται και η καλλιέργεια της μηδικής για σποροπαραγωγή. Όπως είναι γνωστό, οι παραγωγοί κάνουν από μία έως δύο κοπές και στη συνέχεια αφήνουν το φυτό να ολοκληρώσει τον κύκλο του. Η συλλογή του σπόρου ξεκινά από τα τέλη Ιουλίου και διαρκεί σχεδόν όλο τον Αύγουστο.

Ο Δημήτρης Μόκας, από την περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, δηλώνει ευχαριστημένος. «Η πορεία της καλλιέργειας είναι ικανοποιητική, αλλά το αποτέλεσμα θα κριθεί στη συλλογή του σπόρου. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τα 70 κιλά καθαρό σπόρο το στρέμμα, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλάμε για μία καλή χρονιά.

Οι συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με εταιρεία σποροπαραγωγής ξεκινούν από τα 2,3 ευρώ το κιλό σπόρου και φτάνουν τα 2,5 ευρώ».