Μηδική: Καιρός και ευλογιά ανεβάζουν τη ζήτηση

05/11/2024
6' διάβασμα
midiki-kairos-kai-evlogia-anevazoun-ti-zitisi-337130

Ακόμη και με… όγδοο χέρι κοπής δείχνει να κλείνει φέτος η συλλεκτική περίοδος για τη μηδική. Οι κοπές κυμαίνονται συνήθως στα πέντε με έξι χέρια, αλλά λόγω της παρατεταμένης υψηλής θερμοκρασίας το φυτό παρουσίασε αναβλάστηση. Σημείο αναφοράς παραμένουν οι χαμηλές αποδόσεις, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένες. Η κατάσταση αυτή επηρέασε σημαντικά το κόστος παραγωγής, λόγω και της αναγκαιότητας για περισσότερες αρδεύσεις, σε μία καλλιέργεια με σημαντικές απαιτήσεις σε νερό. 

Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, που ήδη έχει ξεκινήσει με τις φθινοπωρινές σπορές, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνουν να είναι αυξημένες. Κυρίως βαμβακοπαραγωγοί, από πολλές περιοχές της χώρας, βλέποντας τις χαμηλές τιμές του προϊόντος τους, στρέφονται στην καλλιέργεια της μηδικής, λόγω της ανεβασμένης τιμής, αλλά και της ζήτησης για τη μηδική.

Προβληματισμένος ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου εμφανίζεται ο Απόστολος Εκίζογλου από το Νέο Ικόνιο Καρδίτσας. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει ολοκληρώσει τη συλλογή του έκτου χεριού και αν είχε τη δυνατότητα άρδευσης θα έπαιρνε και το έβδομο. «Οι αποδόσεις των χωραφιών καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλεκτικής περιόδου δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Η λίμνη του Σμοκόβου έχει αδειάσει από νερό και τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα υπάρξουν δυσκολίες στην άρδευση», περιγράφει. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η μηδική παρουσιάζει σημαντική ζήτηση αυτή την περίοδο, λόγω της έλλειψης βοσκότοπων με χορτονομή, αλλά και του μεγάλου προβλήματος της ευλογιάς, καθώς οι κτηνοτρόφοι κρατούν τα ζώα τους κλεισμένα στους στάβλους.

Από 28 έως 30 λεπτά το κιλό στο χωράφι στη Λάρισα

Προς το έβδομο χέρι οδεύουν πολλοί παραγωγοί μηδικής στη Λάρισα, όπως υπογραμμίζει ο Βαγγέλης Παναγιώτου, παραγωγός και μέλος του Συνεταιρισμού Aγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «οι τιμές στο χωράφι κυμαίνονται από 28 έως 30 λεπτά το κιλό, ενώ, όσον αφορά την παραδοτέα μηδική στη στάνη του κτηνοτρόφου, η τιμή της φτάνει μέχρι και τα 38 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Παναγιώτου εκτιμά, επίσης, ότι πρόκειται για μία καλλιέργεια που μπορεί να αφήσει ένα εισόδημα στην περιοχή λόγω και της εκμηχάνισης, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ίδιο είναι ότι «εξαιτίας του Daniel, ο τόπος μας έχει τεθεί εκτός παραγωγής για μία διετία και είναι δύσκολο να γίνουν προγραμματισμοί για τον επόμενο χρόνο».

«Βραχνάς» η ξηρασία στη Βοιωτία 

Οι χαμηλές τιμές του βαμβακιού, αλλά και οι αποδόσεις των άλλων καλλιεργειών, στρέφουν τους παραγωγούς της περιοχής στη μηδική, σύμφωνα με τον Τάσο Στούμπο, παραγωγό από τη Χαιρώνεια. Σε μεγάλο, όμως, ποσοστό, παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα στον προγραμματισμό των αρδεύσεων, δυσκολεύοντας τις τελικές επιλογές των αγροτών.

«Όσον αφορά την παραδοτέα μηδική στη στάνη του κτηνοτρόφου, η τιμή της φτάνει μέχρι και τα 38 λεπτά το κιλό»Βαγγέλης Παναγιώτου, παραγωγός και μέλος του Συνεταιρισμού Aγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»

«Οι στάθμες των γεωτρήσεων έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων. Είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε τις σπορές νέων χωραφιών με μηδική, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει τις ποσότητες νερού που απαιτούνται», εξηγεί.

Στοχεύουν στο όγδοο χέρι οι Σέρρες

Στην κοπή του έβδομου χεριού προχώρησαν οι παραγωγοί στις Σέρρες για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Όπως μας ενημερώνει ο Θεοφάνης Συμεών, τοπικός παραγωγός μηδικής, το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκομιδής στην περιοχή του διοχετεύεται στην παραγωγή πέλλετ. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουμε ακόμα μία κοπή, γιατί δεν περιμένουμε να ξεραθεί το προϊόν μας, όπως γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά φεύγει κατευθείαν από το χωράφι. Ήδη, έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία της κοπής για το έβδομο χέρι και, αν μας το επιτρέψει ο καιρός, το επόμενο διάστημα θα πάμε και στο όγδοο», συνοψίζει.

Εστιάζοντας στο θέμα των αρδεύσεων, που για τον ίδιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο κ. Συμεών σημειώνει: «Έχουμε τέσσερις μέρες να δούμε βροχή στην περιοχή μας και η κατάσταση αυτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό των καλλιεργειών μας. Υπάρχει τάση μετακίνησης βαμβακοπαραγωγών προς την καλλιέργεια της μηδικής, αλλά λόγω των βροχοπτώσεων είναι διστακτικοί», καταλήγει.


Κοζάνη: Προβλήματα με τους ΤΟΕΒ

Στο αρδευτικό ζήτημα της περιοχής του εστιάζει και ο Νίκος Θάνος, παραγωγός από την Κοζάνη. Όπως υποστηρίζει, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής του έκτου χεριού, αλλά λόγω έλλειψης νερού δεν έγιναν οι απαιτούμενες αρδεύσεις. «Υπάρχει δυσκολία προγραμματισμού των αρδεύσεων και για τον λόγο αυτόν δυσχεραίνει η διαχείριση των καλλιεργειών μας. Πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν πληρώσει το τέλος άρδευσης και ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων δυσκολεύεται να λειτουργήσει ομαλά. Πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα δήλωσης του ΟΣΔΕ, ώστε, μαζί με την αίτηση, να καταγράφονται και τα χρωστούμενα στον ΤΟΕΒ. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να γίνει ένας σοβαρός προγραμματισμός», ομολογεί. Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, που έκλεισε και ο κύκλος της συλλογής, υποστηρίζει ότι «οι αποδόσεις κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα, δηλαδή κάτω από τα 1.500 κιλά το στρέμμα, όταν κανονικά μπορούσαν να φτάσουν και τα 1.800. Οι τιμές παραγωγού στο χωράφι κυμαίνονται περίπου στα 30 λεπτά αυτή την περίοδο, αλλά υπάρχει τάση αύξησης, λόγω της μεγάλης ζήτησης του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους», καταλήγει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: