«Ιταλικά» ακτινίδια… made in Greece
Η δυναμική παραγωγή ακτινιδίου στην Ελλάδα, που φέρνει τη χώρα μας σε κυρίαρχη θέση στην Ευρώπη, δεν συμβαδίζει με τη δέουσα σοβαρή αντιμετώπιση του προϊόντος ως εθνικού. Το θετικό είναι πως στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Καβάλας δραστηριοποιούνται 2-3 ομάδες παραγωγών, καθώς και κάποιοι ιδιώτες, αλλά στο παζλ προστέθηκαν δύο Ιταλοί, που δημιούργησαν συσκευαστήρια στην περιοχή. Από τους 60.000 τόνους παραγωγής, μόνο τους 20.000 διαχειρίζονται Ομάδες Παραγωγών και συνεταιρισμοί.
Για τον πρόεδρο της ΕΑΣ Καβάλας, Κωνσταντίνο Λεπίδα, η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα, καθώς οι Ιταλοί εμπορεύονται ελληνικά ακτινίδια, έχοντας φτιάξει συσκευαστήρια και τα πουλάνε στο εξωτερικό με ιταλική επωνυμία, ενώ μόνο στη γωνία του τελάρου αναφέρεται πως «παράγονται στη Χρυσούπολη». Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Ιταλοί έχουν συμβολαιακή γεωργία. Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη ποιοτικά και η μεγαλύτερη παραγωγικά χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο ακτινίδιο, χωρίς όμως να το αξιοποιεί.
«Δυστυχώς, ούτε η πολιτεία ούτε οι παραγωγοί μας το έχουν καταλάβει 100%. Πρόκειται για ένα εθνικό προϊόν που ευδοκιμεί σε λίγα σημεία του κόσμου, στα οποία συγκαταλέγονται η Κεντρική και η Βόρεια Ελλάδα».
Ο κ. Λεπίδας τονίζει, δε, την αναγκαιότητα να πωλείται το προϊόν ως «ελληνικό ακτινίδιο» στις παγκόσμιες αγορές.
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κωνσταντίνος Λεπίδας, σημαντικός όγκος ελληνικού προϊόντος πωλείται στο εξωτερικό με ιταλική επωνυμία
Ο ίδιος θεωρεί πως είναι σημαντικό να δημιουργηθούν επιπλέον ομάδες παραγωγών για να εμπορευτούν τους υπόλοιπους τόνους. «Μια εταιρεία ΑΕ μπορεί να δημιουργήσει ΟΠ και να αποθηκεύει το ακτινίδιο για το επόμενο εξάμηνο, μέχρι τον Απρίλιο που θα έρθουν της Ν. Ζηλανδίας και της Χιλής. Έτσι, θα υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση στο ακτινίδιο που είναι νωπό φρούτο και χρειάζεται να προσεχθεί και να μην υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων».
Θυμίζει το παλιό σύνθημα πως για να παραμείνει ένα προϊόν στην αγορά προϋποτίθεται ποιότητα και ποσότητα, συνέπεια και συνέχεια. Η ΕΑΣ δημιούργησε ένα παγκόσμιο δίκτυο και γνωρίζει σε ποιο ράφι θα βρεθεί η παραγωγή.