Από έλλειψη χεριών πλήττονται όλες οι πολυετείς καλλιέργειες
Τα στρέμματα των εντατικών καλλιεργειών αυξάνονται κάθε χρόνο στην περιοχή του Νέστου, που είναι ιδιαίτερα παραγωγική και πρωταγωνιστεί το ακτινίδιο. «Τα τελευταία χρόνια, έγινε πολύ μεγάλη στροφή, στα ημιορεινά, στην επιτραπέζια ελιά και το αμπέλι, οπότε αυξάνονται τα στρέμματα που απαιτούν εργατικά χέρια, τα οποία δυστυχώς μειώνονται.
Παραδοσιακά, εργάζονταν εργάτες αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι μεγάλωσαν και συνταξιοδοτούνται, ενώ τα παιδιά τους μεταναστεύουν», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης. Το ημερομίσθιο για οκτάωρο με διάλειμμα είναι 40 ευρώ καθαρά, συν το εργόσημο, αλλά οι Έλληνες είναι λίγοι και δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
Ο κ. Αργυράκης σημειώνει πως η εργασία δεν είναι τόσο δύσκολη και, μάλιστα, δεν είναι εποχική, καθώς κάθε περίοδο του έτους υπάρχουν καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούν χέρια: Κλαδέματα ελιάς και ακτινιδίου, δέσιμο ακτινιδίου, αμπελιού, συγκομιδή σπαραγγιού και των άλλων προϊόντων, που είναι η κορύφωση της ζήτησης χεριών, με αφετηρία την πράσινη ελιά τον Σεπτέμβρη.
Το θετικό είναι πως η παραγωγή δεν μένει ασυγκόμιστη, αλλά η έλλειψη εργατικών χεριών αυξάνει τη ζήτηση, άρα και το ημερομίσθιο. «Ένας ανειδίκευτος εργάτης γης λαμβάνει πολύ περισσότερα από έναν εργαζόμενο σε εργοστάσιο», λέει και σημειώνει πως στην ελιά πληρώνονται ανάλογα με τα τελάρα που συγκομίζει ο καθένας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ημερομίσθια κοστίζουν ακριβά, όταν πέφτει η τιμή παραγωγού. Πρόπερσι, η τιμή ήταν 40 λεπτά το κιλό και οι παραγωγοί δεν έβγαλαν ούτε τα έξοδά τους. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να αμείβονται καλά οι αγρότες για την παραγωγή τους, γιατί τα χρήματα μένουν στον τόπο, σε μια περίοδο με έντονο δημογραφικό πρόβλημα στην περιφέρεια, ειδικά στον Έβρο.
Δυστυχώς, ασυγκόμιστα άφησε φέτος τα μισά του χωράφια με σπαράγγια ο παραγωγός Πολυζώης Πολυζωίδης από τα Λάβαρα Έβρου. Όπως λέει στην «ΥΧ», «το πιο βασικό ζήτημα είναι ότι δεν βρίσκουμε εργάτες γης. Παράλληλα, μας απειλούν και με πρόστιμα, γιατί αναγκαζόμαστε να τους πληρώνουμε “μαύρα”». Βέβαια, η καλλιέργεια σπαραγγιών είναι η πρώτη μέσα στη χρονιά, που χρειάζεται εργατικά χέρια (Φεβρουάριος-Μάρτιος), οπότε είναι ακόμα πιο δύσκολο να έρθουν εργάτες για εκείνη την περίοδο.
Σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου, καθώς είναι αυξημένα τα μεροκάματα
«Με 60 στρέμματα σπαράγγια, χρειάζομαι 20-25 άτομα προσωπικό για δύο μήνες», εξηγεί ο κ. Πολυζωίδης. Όμως, «οι Βούλγαροι εργάτες φύγανε για να δουλέψουν στην Ολλανδία. Το κράτος δεν ενδιαφέρεται, αυξάνει τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ και κόβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο σπαράγγι. Αν δεν βρεθεί κάποια λογική λύση, θα τα χαλάσω».
Σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου, καθώς τα μεροκάματα είναι αυξημένα. Οι εργάτες είναι κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία και πηγαινοέρχονται λόγω της γειτνίασης. «Οι περισσότεροι φεύγουν στην Αγγλία και τη Γαλλία και ο αριθμός τους μειώθηκε σημαντικά», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, Απόστολος Βέσμελης.
Η ανάγκη εργατικών χεριών για συγκομιδή διαρκεί 1-1,5 μήνα. Το ημερομίσθιο κινείται στα 40 με 50 ευρώ, καθαρά, εκτός του εργοσήμου, για οκτώ ώρες και λιγότερες. Οι Έλληνες δεν έρχονται να συγκομίσουν, παρά μόνο λίγοι.