Μικρές και οικογενειακές οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ

Μικρές και οικογενειακές οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ποσοστό μόλις 6,3% αποτελούν οι μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ευρώπη, οι οποίες παράγουν, ωστόσο, το 71,4% της συνολικής ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής. Ο πρωτογενής τομέας στην ΕΕ παραμένει οικογενειακή υπόθεση, αφού περισσότερο από τα δύο τρία του εργατικού δυναμικού δηλώνονται ως μέλη οικογένειας.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής περιγράφει έκθεση της Eurostat, που δημοσιεύθηκε σήμερα και αποτελεί μια χαρτογράφηση του συνόλου της αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη. Από την «ακτινογραφία» του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη διάρθρωση της παραγωγής στην ΕΕ.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, Ισπανία και Γερμανία διαθέτουν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς γουρουνιών στην ΕΕ (28,4 εκατ. και 27,7 εκατ. αντίστοιχα). Η Γαλλία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό βοοειδών (19,4 εκατ.), ενώ η Μεγάλη Βρετανία τον πολυπληθέστερο πληθυσμό προβάτων (23,1 εκατ.).

Ολλανδία, Ισπανία και η Ιταλία είναι οι πιο σημαντικοί παραγωγοί λαχανικών στην ΕΕ –σε όρους οικονομικής αξίας- ελέγχοντας περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής.

Στο μεταξύ, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία είναι οι τρεις κορυφαίες χώρες στην παραγωγή φρούτων –σε όρους οικονομικής αξίας- εισφέροντας περισσότερο από το 60% της ευρωπαϊκής παραγωγής σε φρούτα.

Σε ό,τι αφορά στην Αλιεία, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ψαριών στην ΕΕ –σε όρους οικονομικής αξίας- σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat είναι η Ισπανία (1,4 εκατ. τόννους), η Μεγάλη Βρετανία (1 εκατ.), η Δανία (0,8 εκατ.) και η Γαλλία (0,7 εκατ.). 

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress