«Μικρή Ελιά»: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ρίζες στην παράδοση και βλέμμα στο μέλλον

Στη Δυτική Πελοπόννησο, ανάμεσα στην Αρχαία Ολυμπία και τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, η γη αφηγείται ιστορίες αιώνων μέσα από τα ελαιόδεντρά της. Στις πλαγιές του όρους Μίνθη, σε υψόμετρο 480 μέτρων, μια οικογένεια έχει βαθιές ρίζες στην καλλιέργεια της ελιάς, μια παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Από τον παππού Αργύρη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη γη, καταφέρνοντας να καλλιεργήσει τα τραχιά και πετρώδη εδάφη μέχρι την καταστροφική πυρκαγιά του 2007, και τη Χαρούλα, τη νεότερη κόρη του, που ανέλαβε να… αναστήσει τους ελαιώνες, η ιστορία αυτή είναι μια μαρτυρία αντοχής, αφοσίωσης και αγάπης για τον τόπο.
Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, η διαχείριση των οικογενειακών ελαιώνων έχει περάσει στην τέταρτη γενιά, την Αργυρώ, την κόρη της Χαρούλας. Η Αργυρώ Καντερέ και ο σύζυγός της, Γιώργος Χαλικιάς, βασιζόμενοι στα θεμέλια που έθεσαν οι προηγούμενες γενιές, δημιούργησαν τη «Μικρή Ελιά», ένα εγχείρημα που αγκαλιάζει την πλούσια κληρονομιά της παραδοσιακής μεσογειακής καλλιέργειας ελιάς, ενσωματώνοντας παράλληλα σύγχρονες βιώσιμες πρακτικές και τη βιολογική μέθοδο.
«Ξεκινήσαμε να φροντίζουμε τους ελαιώνες μας, για να παράγουμε το δικό μας ελαιόλαδο, αλλά στη συνέχεια αποφασίσαμε, επειδή ταίριαζε και στη φιλοσοφία και στον τρόπο ζωής μας, να ασχοληθούμε πιο ενεργά με όλη τη διαδικασία της παραγωγής ελαιολάδου, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές τεχνικές με τις σύγχρονες. Θέλαμε όπως χαιρόμαστε εμείς το ελαιόλαδο που παράγουμε, αφού υπάρχει πλεόνασμα, να το χαίρονται και οι άλλοι. Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας, εστιάζοντας παράλληλα στην αισθητική εμφάνιση του μπουκαλιού του ελαιολάδου και φροντίσαμε για την κατάλληλη αποθήκευσή του, προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα του προϊόντος. Το ελαιόλαδο που παράγουμε σήμερα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό, προσφέρει μια γεύση που τιμά το παρελθόν και αγκαλιάζει το μέλλον», αναφέρουν στην «ΥΧ» ο Γιώργος και η Αργυρώ.
Παράλληλα, εκφράζουν την ικανοποίησή τους, που πλέον η σοδειά του 2024 έχει πιστοποιηθεί ως βιολογική και προσθέτουν ότι «το επόμενο βήμα θα είναι να χρησιμοποιήσουμε τον ισχυρισμό υγείας για το ελαιόλαδό μας και την υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που διαθέτει, μετά από τις απαιτούμενες διαδικασίες τυποποίησης από την ισχύουσα νομοθεσία».
Μοναδικό μικροκλίμα
Η ιδιαιτερότητα που διαφοροποιεί το ελαιόλαδο είναι η περιοχή στην οποία βρίσκονται οι ελαιώνες, καθώς ωφελούνται από ένα μοναδικό terroir που προσδίδει ξεχωριστό χαρακτήρα στις ελιές Κορωνέικης ποικιλίας.
Οι απότομες πλαγιές του όρους Μίνθη, σε συνδυασμό με τη μοναδική σύσταση του εδάφους, την εγγύτητα στη θάλασσα και τον δυτικό προσανατολισμό δημιουργούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τα ελαιόδεντρα. Αυτές οι συνθήκες, όχι μόνο επιτρέπουν στα δέντρα να ευδοκιμήσουν, αλλά προσδίδουν και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στον καρπό.
Η ιδιαιτερότητα που διαφοροποιεί το ελαιόλαδο είναι η περιοχή στην οποία βρίσκονται οι ελαιώνες, καθώς ωφελούνται από ένα μοναδικό terroir που προσδίδει ξεχωριστό χαρακτήρα στις ελιές Κορωνέικης ποικιλίας
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην «ΥΧ», η αποστολή τους είναι να αναδείξουν τα πλούσια οφέλη του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής, αλλά και να τελειοποιήσουν και να ενισχύσουν την τέχνη της καλλιέργειας ελιάς, εμπνέοντας τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές να εκτιμήσουν και να διατηρήσουν τους παραδοσιακούς ελαιώνες για τις επόμενες γενιές.
«Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδό μας δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι ένα τεκμήριο του διαχρονικού δεσμού μεταξύ της οικογένειάς μας και της γης. Κάθε μπουκάλι αντικατοπτρίζει την αφοσίωση, τη φροντίδα και το πάθος που επενδύουμε στους ελαιώνες μας, συνδυάζοντας αρμονικά τις παραδοσιακές πρακτικές με τη σύγχρονη βιωσιμότητα. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, το ελαιόλαδό μας προσφέρει, επίσης, πολλά οφέλη για την υγεία, όπως αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστασία από χρόνιες ασθένειες», εξηγεί ο Γιώργος.
«Μέθοδος μίας ημέρας»
Στη «Μικρή Ελιά», η συγκομιδή, ξεκινά νωρίς τον Νοέμβριο, με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, για να διατηρηθεί η μέγιστη ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά και η πλούσια γεύση και το χαρακτηριστικό πιπεράτο τελείωμα. Έχοντας, μάλιστα, κατά νου ότι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου απαιτεί σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια σε κάθε βήμα της διαδικασίας, προχώρησαν στην υιοθέτηση της «Μεθόδου μίας ημέρας», όπως την αποκαλούν.
Με την εν λόγω μέθοδο, διασφαλίζεται ότι οι ελιές που μαζεύονται τυγχάνουν της μέγιστης φροντίδας από τη συγκομιδή μέχρι την έκθλιψη μέσα σε μία ημέρα. Αυτή η μέθοδος διατηρεί τη μέγιστη φρεσκάδα, τη γεύση και τη θρεπτική αξία των ελιών. «Με την ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταξύ συγκομιδής και έκθλιψης, προσφέρουμε ένα ελαιόλαδο που είναι εξαιρετικά φρέσκο, γευστικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά», τονίζει ο Γιώργος.