Οι μικροκαλλιεργητές καφέ στην Βραζιλία ποντάρουν στην ευφυή γεωργία για να ξεπεράσουν την κλιματική κρίση στη σαβάνα σεράδο

Μια μακρά περίοδος ξηρασίας, που ακολουθήθηκε από ισχυρό παγετό το 2020, κατέστρεψε τη συγκομιδή καφέ στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό και εξαγωγέα του προϊόντος στον κόσμο. Οι μικροκαλλιεργητές στην περιοχή της οικολογικά πολύτιμης σαβάνας σεράδο, που γενικά δεν χρησιμοποιούν μεθόδους άρδευσης λόγω των ιστορικά άφθονων βροχοπτώσεων, επλήγησαν περισσότερο.

Για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που επιφέρει το μεταβαλλόμενο κλίμα, οι τοπικοί παραγωγοί καφέ έχουν ενταχθεί σε μια συλλογική πλατφόρμα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ονόματι Consοrcio Cerrado das Αguas (CCA). Το 2019, η CCA κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα κινήτρων για πιο ανθεκτικές καλλιέργειες, οι στρατηγικές του οποίου περιλαμβάνουν την κλιματικά ευφυή γεωργία, τη γεωργοδασοκομία, τα συνδεδεμένα τοπία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Στα σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη του προγράμματος, σε περίπου 3.000 στρέμματα εκμεταλλεύσεων άρχισε να χρησιμοποιείται κλιματικά ευφυής γεωργία και έχουν αποκατασταθεί 960 στρέμματα αυτοφυούς βλάστησης. Για τους υποστηρικτές του συστήματος είναι κοινώς παραδεκτό ότι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας των προβεβλημένων συνόδων κορυφής, οι τοπικές επενδύσεις στην ευαισθητοποίηση και στην εφαρμοσμένη επιστήμη μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.