Με μικροκαρπία και ασθένειες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του αχλαδιού

Πρωιμότερες ήρθαν φέτος όλες οι ποικιλίες αχλαδιών λόγω καιρού. Οι συγκομιδές μπορεί να έχουν τελειώσει, ωστόσο οι παραγωγοί, ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, εκφράζουν τις ανησυχίες τους, καθώς ο άστατος καιρός με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, έφερε και πολλές ασθένειες, οι οποίες παραμένουν στους οπωρώνες.

Παραγωγή

Τα κιλά που συγκομίστηκαν δεν ήταν ικανοποιητικά, κυρίως λόγω της μικροκαρπίας, για τους παραγωγούς της Ημαθίας. Στην περιοχή, όπου κυριαρχούν οι βιομηχανικές ποικιλίες Williams, Highland και Sissy, «η φετινή συγκομιδή ήταν μικρότερη κατά 30-40% από πέρυσι, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των παραγωγών, ενώ η άρρωστη πρωιμότητα έφερε και κατώτερη ποιότητα στον καρπό», σύμφωνα με τον Ηλία Μπελαγιάννη, αχλαδοπαραγωγό και μέλος του ΔΣ της Venus Growers. Παράλληλα, με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν δεν έλειψαν και οι προσβολές, από ασθένειες και έντομα, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη τη χρονιά για τους παραγωγούς.

Και στο Νησί της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, μικρότερες ήταν οι φετινές ποσότητες κατά 700-800 τόνους, από τους 2.000 τόνους και πλέον της περσινής παραγωγής. Η ανοιξιάτικη παγωνιά κατά την ανθοφορία των δέντρων, αλλά και οι μεγάλες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην πάρουν τα κιλά που υπολόγιζαν σύμφωνα με τον Αντώνη Σαλιάρα, πρόεδρο του ΑΣ Νησίου.

«Λίγο πάνω από τα περσινά επίπεδα εκτιμώνται οι συγκομισμένες ποσότητες Κρυσταλλιών στον Τύρναβο, λόγω του ότι έχουν μπει στην παραγωγή και καινούργια περιβόλια, αντισταθμίζοντας τη μειωμένη παραγωγή των παλιών δέντρων», σημείωσε ο Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου. Αντίθετα, «μειωμένη ήταν η παραγωγή στα πρώιμα Coscia και Santa Maria, με τη μείωση για τα δεύτερα να υπολογίζεται σε λίγο πάνω από 20%, ενώ στα Coscia η μείωση ήταν μικρότερη», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η μεγαλύτερη μείωση ήταν στις όψιμες ποικιλίες Williams και Highland που πάνε για μεταποίηση», ανέφερε ο Χρήστος Τασούλας, πρόεδρος του ΑΣ Δέντρων Τυρνάβου Γαία Φρούιτ, «μείωση της τάξεως του 50%, καθώς από τους περσινούς 4.000-5.000 τόνους η παραγωγή για τα μέλη του συνεταιρισμού φέτος είναι η μισή», επεσήμανε.

Καιρός και ασθένειες δυσκόλεψαν την καλλιέργεια στην Αρκαδία, όπου η συγκομιδή εξελίχθηκε καλά, αλλά πρώιμα, σύμφωνα με τον Κώστα Λυμπερόπουλο, παραγωγό από το Ζευγολατιό, «όπου όσοι παραγωγοί πρόσεξαν τα κτήματά τους πήραν και καλές ποιότητες», σχολίασε ο ίδιος. Ωστόσο, «σε μία πρώιμη χρονιά, όπως η φετινή, αρκετοί ήταν οι παραγωγοί που άφησαν τα αχλάδια να μαζευτούν την καθιερωμένη περίοδο της συγκομιδής, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ώριμα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αποθήκευση, τη συντήρηση, αλλά και τη μεταγενέστερη διάθεσή τους στην αγορά», παρατήρησε ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του ΑΚΣ Αρκαδίας, μιλώντας στην «ΥΧ».

Προβλήματα και ασθένειες

Ο Αιχμέας, τα… Sissy και οι αγρότες της ΒοιωτίαςΟι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι ανωμαλίες του καιρού, εκτός από το πρόβλημα της μικροκαρπίας στη Βόρεια Ελλάδα, έφερε και αρκετές προσβολές από μύκητες όπως σεπτόρια, αλλά και βακτήρια, όπως το erwinia amylovora (βακτηριακό κάψιμο), ενώ την εμφάνισή της έκανε και η καφέ βρομούσα.

«Το έντομο αυτό υπήρχε σε ισορροπία, φέτος όμως αυξήθηκαν οι πληθυσμοί, καθώς ευνοήθηκε από το περσινό χαλάζι, αλλά και από το γεγονός ότι βρήκε την περιοχή καθαρή από πυρεθρίνες, εντομοκτόνο που για καιρό δεν υπήρχε ανάγκη να χρησιμοποιηθεί στην περιοχή», εξήγησε ο κ. Μπελαγιάννης, για να συμπληρώσει ότι «η φετινή χρήση μυκητοκτόνων ήταν μεγάλη για την αντιμετώπιση των όσων έφερε ο καιρός».

Μικροκαρπία, αλλά και πρωτόγνωρη πρωιμότητα αντιμετώπισαν οι παραγωγοί και στον Τύρναβο, όπου οι καρποί ωρίμασαν πολύ απότομα. «Ενώ περιμέναμε να μαζέψουμε μετά από μία βδομάδα, ήρθαν σε δύο μέρες, ακόμα και το δεύτερο χέρι της συγκομιδής ήρθε και δεν άφησε περιθώριο, όπως συνήθως, για να μπορέσουμε να μαζέψουμε να έρθουν ομοιόμορφα», εξήγησε ο κ. Ταμπόσης. Στα προβλήματα του καιρού προστέθηκε και η ψύλλα, η οποία προσέβαλε τα Κρυστάλλια της περιοχής, υποβαθμίζοντας την ποιότητα σε αρκετά περιβόλια. «Είναι ένα έντομο που, μεταξύ άλλων, προσβάλλει και τον καρπό, κάνοντάς τον να μαυρίζει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εμπορία του», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Και φουζικλάδιο εμφανίστηκε σε κτήματα στην Αρκαδία, όπου το βακτηριακό κάψιμο των αχλαδιών είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους παραγωγούς, καθώς το βακτήριο erwinia amylovora δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, προκαλώντας την ανησυχία τους και για την επόμενη περίοδο. «Ακόμα και τώρα το βακτήριο εξακολουθεί να δουλεύει», επεσήμανε ο κ. Λυμπερόπουλος, προσθέτοντας ότι «ακόμα και σε κτήματα που καθαρίζουμε, μπαίνεις μετά από μία βδομάδα και βλέπεις πάλι ξερά τα κλαδιά».

Τιμές

Σταθερή στα περίπου 40 λεπτά το κιλό παραμένει η τιμή των βιομηχανικών ποικιλιών. Στα περσινά επίπεδα των 1-1,20 ευρώ/κιλό κινήθηκαν οι κοντούλες, ενώ στα περσινά περίπου 50 λεπτά/κιλό ήταν και οι ποικιλίες Santa Maria και Coscia, σύμφωνα με τον κ. Τασούλα. Ωστόσο, μειωμένη και με μεγάλες αποκλείσεις παρατηρείται η τιμή για τα κρυστάλλια Τυρνάβου. «Πέρυσι, το εύρος ήταν 65-75 λεπτά το κιλό, φέτος μεγάλη μάζα κινήθηκε από 55-65 λεπτά, αλλά ανάλογα με τις ποιότητες υπήρχαν και μεγαλύτερες και μικρότερες τιμές, αυξάνοντας τις αποκλείσεις», παρατήρησε ο κ. Ταμπόσης. Μειωμένη κατά 5-10 λεπτά είναι και η τιμή για τα Κρυστάλλια της Τρίπολης, καθώς από τα 60-70 λεπτά που κινήθηκαν πέρυσι, φέτος έπεσαν στα 50-60 λεπτά το κιλό δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος.