Μήλα: Εμπορικές τρικλοποδιές με το… καλημέρα έβαλε ο αιγυπτιακός δασμός

Εμπορικές τρικλοποδιές με το... καλημέρα έβαλε ο αιγυπτιακός δασμός

Με μειωμένους όγκους και προβλήματα κατά τόπους από το φουζικλάδιο, παράλληλα με τα όσα ζητήματα άφησε πίσω του το πέρασμα του Daniel για τη Θεσσαλία, εξακολουθούν οι συγκομιδές μήλων. Και στο εμπορικό κομμάτι, όμως, εν αναμονή του μεγάλου όγκου των κόκκινων ποικιλιών, το ελληνικό μήλο δεν βρήκε «εύφορο έδαφος» από το ξεκίνημα, ειδικά για την ποικιλία Gala και τη σημαντική αγορά της Αιγύπτου.

Μαζεύουν στη Ζαγορά, παρά τις αντιξοότητες

Για τους παραγωγούς της Ζαγοράς και των γύρω χωριών στο Πήλιο, που φέτος ήρθαν αντιμέτωποι με τη φονική κακοκαιρία Daniel, οι συγκομιδές εξελίσσονται. Εκεί, ακόμη και με πρόχειρες κατασκευές, έχει αποκατασταθεί το αγροτικό δίκτυο, ώστε να φτάσουν τα προϊόντα που διασώθηκαν από τα χωράφια στο συσκευαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Από την κακοκαιρία, βέβαια, δεν έλειψαν και οι απώλειες σε χωράφια και φυτικό κεφάλαιο, με τις δηλώσεις να συνεχίζονται.

Φέτος, η παραγωγή της περιοχής εκτιμάται ότι θα κινηθεί μάλλον στο μισό της περσινής, ανέφερε ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας στον ΑΣ Ζαγοράς, αφού, ούτως ή άλλως, η χρονιά είχε χαμηλότερα δεδομένα σε σύγκριση με πέρυσι. Εικόνα που θα ξεκαθαρίσει με την ολοκλήρωση της συγκομιδής. Η δυσκολία τώρα για τον συνεταιρισμό έγκειται στη διακίνηση του προϊόντος, καθώς η γέφυρα που πρέπει να διασχίσουν τα φορτηγά του για να μεταφέρουν τα μήλα στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν μπορεί να σηκώσει φορτίο μεγαλύτερο των 20 τόνων.

Ζήτηση για τα πράσινα, όχι όμως ακόμη για τα κόκκινα, παρατηρείται στην Αγιά

Τις μισές ποσότητες και κάτω σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών εκτιμά για τη φετινή παραγωγή στην Αγιά Λάρισας ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος. Η επιδεινούμενη κατάσταση λόγω της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να φέρει τροποποιήσεις στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, κατά τον ίδιο, ώστε να καλύπτεται η απώλεια εισοδήματος.

Επιπλέον, προβλήματα προκάλεσαν και οι βροχές της άνοιξης, φέρνοντας μαζί τους και φουζικλάδιο, το οποίο άφησε, με τη σειρά του, ακόμη και αμάζευτα περιβόλια, ή άλλα που έφεραν ζημιά στο 60%-70% από την έντονη προσβολή, όπως εξηγεί. Απώλειες, όμως, έφερε και η κακοκαιρία Daniel, ακόμη και σε φυτικό κεφάλαιο, καθώς από τον έντονο αέρα υποχώρησαν αρκετές παλμέτες. Η συγκομιδή στην περιοχή ολοκληρώθηκε για τις κόκκινες ποικιλίες, καθώς και λίγα Golden, και αυτή την εβδομάδα ξεκινούν να συγκομίζονται τα πράσινα μήλα.

«Ιδιαίτερη ζήτηση εμφανίζουν οι πράσινες ποικιλίες», αναφέρει ο κ. Ζέικος ως προς το εμπορικό σκέλος, αφού οι συγκομισμένες ποσότητες είναι μικρές, ενώ, «τα κόκκινα παραμένουν σχεδόν αδιάθετα κατά το πρώτο διάστημα».

Δεν ζητούνται για εξαγωγή ή ζητούνται σε χαμηλές τιμές, όπως επισημαίνει, ευελπιστώντας να αλλάξει η κατάσταση καθώς προχωρά η σεζόν. Παράλληλα, υπενθυμίζει τις άσχημες συνθήκες με τις οποίες ξεκίνησαν τα Gala, λόγω του επιπλέον δασμού στην αιγυπτιακή αγορά.

Τιμές ικανοποιητικές, που όμως δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες

«Οι τιμές που διαμορφώθηκαν ήταν περίπου 40-45 λεπτά/κιλό στις κόκκινες ποικιλίες, φτάνοντας κατά περίπτωση και τα 50 λεπτά, αν και αυτό αφορούσε λίγα προϊόντα. Από τα Gala, πολλά πήγαν ανοιχτά, χωρίς να δώσουν τιμές στους παραγωγούς. Για τις πράσινες ποικιλίες, οι τιμές κυμαίνονται στα 50-55 λεπτά και 60 σε κάποιες περιπτώσεις», σύμφωνα με τον κ. Ζέικο. Πρόκειται για τιμές «ικανοποιητικές, που δεν καλύπτουν όμως το χαμένο εισόδημα, λόγω της μείωσης στην παραγωγή».

Νωρίτερα κλείνει φέτος η συλλογή στην Καστοριά

«Οι τιμές είναι καλύτερες σε βάθος δεκαετίας ή εικοσαετίας. Αυτές περίπου θα έπρεπε να είναι κάθε χρόνο», σημειώνει από την Καστοριά ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος στη ΓΕΟΚ, επισημαίνοντας ότι «για όποιον έχει παραγωγή πάνω από 70%-80%, θα είναι η καλύτερή του χρονιά, όμως, αυτοί δεν αντιστοιχούν ούτε στο 5% των παραγωγών», καθώς οι όγκοι φέτος στον νομό ανέρχονται στο 1/3 των περσινών.

Για τους παραγωγούς της περιοχής, οι τιμές για τις κόκκινες ποικιλίες είναι στα 60 λεπτά και για τις ανοιχτόχρωμες στα 70-80 λεπτά, όπως εξηγεί, υπογραμμίζοντας από την άλλη την αδικαιολόγητη ψαλίδα που υπήρχε πέρυσι μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών στο ράφι.

«Πώς γινόταν πέρυσι αυτή την περίοδο να πωλούσαν ακόμη και αλυσίδες σούπερ μάρκετ με 2,20-2,40 ευρώ/κιλό ενώ τα μήλα έφευγαν με 20-30 λεπτά, και τώρα που τα μήλα διατίθενται για 80 λεπτά ή ένα ευρώ από τα συσκευαστήρια, να πωλούνται στο ράφι με 1,38;» διερωτάται.

Σε ό,τι αφορά το εξαγωγικό εμπόριο, ο ίδιος αναφέρει ζήτηση, αλλά και μεγάλη ανασφάλεια, που φέρνει τώρα η κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και τα δεδομένα που δημιούργησε προηγουμένως το ζήτημα της Αιγύπτου, από την αγορά της οποίας διοχετεύεται προϊόν και σε άλλες αγορές όπως η Λιβύη, το Σουδάν κ.ά.

Η συγκομιδή για την Καστοριά αγγίζει σχεδόν το 80% για τα κόκκινα, τώρα ξεκινούν κάποια Granny Smith και Fuji, οπότε σε μία εβδομάδα θα έχει τελειώσει, εκτιμά ο κ. Μωυσίδης, προσθέτοντας ότι, αν όντως υπήρχε παραγωγή, η συλλογή θα κρατούσε επιπλέον 20 μέρες.

Στη συγκομιδή των ορεινών πέρασε η Νάουσα

Για τους μηλοπαραγωγούς της Νάουσας, οι συγκομιδές έχουν ολοκληρωθεί στους πρόποδες και τώρα έχουν ξεκινήσει για τα ορεινά μήλα, οπότε εξελίσσονται ανάλογα με τα υψόμετρα και τις ποικιλίες, ενώ κι εκεί οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με μυκητολογικές προσβολές που προκάλεσε το φουζικλάδιο.

Ενδιαφέρον από την αγορά, αλλά για μικροποσότητες ακόμη, διαπιστώνει και η διευθύντρια πωλήσεων στον ΑΣ Νάουσας, Σούλα Σερντάρη, εξηγώντας ότι ο καλός καιρός διατηρεί ακόμη την αγορά στο μεταίχμιο των καλοκαιρινών φρούτων. Η ίδια, βέβαια, επισημαίνει το πρόβλημα που δημιούργησε στην αγορά και στις τιμές στα προπορευόμενα Gala το ζήτημα με την αγορά της Αιγύπτου, το οποίο φαίνεται ότι θα λυθεί τις προσεχείς ημέρες.

Καλύτερη η εικόνα για τα Πιλαφά στην Αρκαδία

Τέλος, για την Αρκαδία, τα κόκκινα μήλα έχουν συγκομιστεί εδώ και περίπου δέκα ημέρες, ενώ στο τέλος του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή των Πιλαφά. Ο ζεστός χειμώνας που προηγήθηκε ευθύνεται κυρίως για τη χαμηλή παραγωγή –περίπου στο μισό της περσινής– στα κόκκινα, εκτίμησε ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του ΑΚΣ Αρκαδίας, ενώ τα Πιλαφά έχουν καλύτερη εικόνα, με τη μείωση να εκτιμάται περίπου στο 20% από πέρυσι, πλην κάποιων περιπτώσεων που χτυπήθηκαν από χαλάζι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023