Μήλα και κεράσια κράτησαν τους νέους στα ορεινά χωριά των Πύργων και του Μεσόβουνου

«Μαγνήτης» για άνεργους νέους φαίνεται πως είναι δύο χωριά του Δήμου Εορδαίας στη Δυτική Μακεδονία. Τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η υγειονομική κρίση σε οικονομικό επίπεδο, όσο και οι διαδικασίες για την απολιγνιτοποίηση, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις καλλιέργειες της περιοχής.

Η αρχή έγινε με τις ανοικτές προσκλήσεις που απηύθυναν οι πρόεδροι δύο κοινοτήτων, των Πύργων και του Μεσόβουνου, ζητώντας εργάτες γης για να απασχοληθούν στις δενδροκαλλιέργειες, αρχικά στο αραίωμα των μήλων και στη συνέχεια στη συγκομιδή κερασιών και μήλων. Η πρόσκληση είχε θετική και μεγάλη ανταπόκριση, αφού κυρίως άνεργοι νέοι (το 80% των αιτήσεων προέρχεται από ηλικίες 18 έως 40 ετών) ενδιαφέρθηκαν για αγροτική δουλειά. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι δεν ήταν μόνον από τα δύο χωριά, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας, όπως την Πτολεμαΐδα και από χωριά της Κοζάνης, της Φλώρινας, ακόμη και της Πέλλας.

Προτίμηση στα ελληνικά χέρια

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύργων, Δημήτρης Σαμπακίδης, επισημαίνει ότι τα τελευταία δύο με τρία χρόνια παρατηρείται στροφή στον πρωτογενή τομέα και σε επίπεδο των εργατών γης. Όπως αναφέρει, και από την πλευρά τους έχουν κάνει μια μεγάλη στροφή αναζητώντας ελληνικά χέρια για συγκεκριμένους λόγους και όχι γιατί υπήρχε το πρόβλημα εύρεσης εργατών γης από Αλβανία και τρίτες χώρες. «Εμείς στους Πύργους ούτε μεταποιούμε, ούτε μεταπράττουμε, αλλά παράγουμε πλούτο. Φανταστείτε ότι την περίοδο του αραιώματος και της συγκομιδής απασχολούμε, κατ’ εκτίμηση, 1.000 ξένους εργάτες. Εάν βάλετε μέσο όρο 30 ευρώ μεροκάματο, είναι 30.000 ευρώ την ημέρα και περίπου 1 εκατ. τον μήνα. Γιατί να μη μένει στην περιοχή μας και να φεύγει εκτός Ελλάδας;», εξηγεί ο κ. Σαμπακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει εξισορροπήσει και οι Έλληνες ξεπερνούν σε αριθμό τους ξένους εργάτες γης. «Ειδικότερα φέτος, αναγνωρίζουμε στις φωνές την αγωνία με την οποία ζητούν εργασία και να κάνουν 20-30 μεροκάματα. Η κατάσταση είναι τραγική», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το… brain gain των Πύργων

Οι δενδροκαλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή των Πύργων και του κοντινού χωριού του Μεσόβουνου, δηλαδή τα μήλα σε μεγάλο ποσοστό και τα κεράσια που αποτελούν δυναμική καλλιέργεια και κάθε χρόνο παρουσιάζουν σταθερά αυξητική τάση, κατάφεραν, την εποχή της οικονομικής κρίσης, να κρατήσουν τη νεολαία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον τόπο της.

Ήταν οι καλλιέργειες που δεν επέτρεψαν να εμφανιστεί το φαινόμενο της «διαρροής» των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Το χωριό έχει παράδοση στην καλλιέργεια και παραγωγή μήλων και κερασιών και τα προϊόντα μας είναι πολύ γνωστά. Αυτό έδωσε επαγγελματική διέξοδο στους νέους μας, καθώς πολλοί επέλεξαν συνειδητά να φοιτήσουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σε σχολές που έχουν άμεση σχέση με τα κτήματα και τις καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή» τονίζει ο κ. Σαμπακίδης. Επισημαίνει, πάντως, με την ιδιότητα του αιρετού της αυτοδιοίκησης, ότι θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει και να επιβραβεύσει την επιλογή αυτή και σε επίπεδο βελτίωσης των υποδομών, όπως ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία κ.ά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Πύργοι σε επίπεδο Μακεδονίας κατέχουν την πρώτη θέση στον τομέα των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα. Στους Πύργους υπάρχουν περίπου 7.000 στρ. μήλων και 2.000 στρ. κερασιών.

Βaby boom λόγω… δενδροκαλλιέργειας

Η στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα βελτίωσε και άλλους δείκτες στην περιοχή, όπως το θετικό δημογραφικό πρόσημο. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύργων, είναι από τις ελάχιστες περιοχές όπου η παραμονή των νέων στον τόπο τους, εκτός από το βιοποριστικό ζήτημα, είχε θετικές επιπτώσεις και στη γονιμότητα.