Αυτό το άρθρο είναι 29 μηνών

Μηλιά-Αχλαδιά: Χειμερινές επεμβάσεις για τη μείωση εχθρών και ασθενειών

05/02/2022
2' διάβασμα
milia-achladia-cheimerines-epemvaseis-gia-ti-meiosi-echthron-kai-astheneion-253984
Ψύλλα αχλαδιάς

Επεμβάσεις κατά την περίοδο του λήθαργου, με στόχο τη μείωση των αρχικών πληθυσμών των εχθρών στις καλλιέργειες της μηλιάς και της αχλαδιάς, καθώς και της μείωσης των αρχικών μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών προτείνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Η καταπολέμηση των εντόμων και των ακάρεων, που διαχειμάζουν, όπως ψύλλες, κοκκοειδή, αφίδες και τετράνυχοι, βασίζεται σε ψεκασμούς με ορυκτέλαια-παραφινέλαια, καθώς και σε συνδυασμούς αυτών με συνθετικά πυρεθροειδή ή οργανοφωσφορούχα εντομοκτόνα. Οι χειμερινοί ψεκασμοί συνιστώνται μόνο σε οπωρώνες που την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν πρόβλημα από τους παραπάνω εχθρούς).

Για τη μείωση των αρχικών μολυσμάτων των παθογόνων μυκήτων και βακτηρίων, συνιστάται κατά το χειμερινό κλάδεμα η αφαίρεση και η καύση όλων των προσβεβλημένων κλάδων και κλαδίσκων (φυτικά τμήματα με εμφανείς αλλοιώσεις, όπως έλκη, ρωγμές, μεταχρωματισμοί, ξηράνσεις). Το κλάδεμα πρέπει απαραίτητα να γίνεται με ξηρό καιρό και καλό είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές, που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης των δέντρων από παθογόνα.

Ψύλλα της αχλαδιάς

Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται όταν επικρατεί ηλιοφάνεια, κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας και εφόσον οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από το μηδέν και οι μέγιστες για τουλάχιστον δύο ημέρες ξεπερνούν τους 10oC. Κατά τον ψεκασμό, επιβάλλεται η πλήρης και μέχρι απορροής κάλυψη των δέντρων με το ψεκαστικό υγρό.

Βακτηριακό κάψιμο αχλαδιάς και μηλιάς

Για τον περιορισμό της μετάδοσης του παθογόνου βακτηρίου, κυρίως κατά το ευαίσθητο βλαστικό στάδιο της άνθισης, συνιστάται κατά την περίοδο του λήθαργου των δέντρων η αφαίρεση και το κάψιμο όλων των προσβεβλημένων και των ύποπτων προσβολής τμημάτων των δέντρων. Τα προσβεβλημένα μέρη πρέπει να αφαιρούνται με τουλάχιστον 30 εκατοστά υγιούς τμήματος και οι μεγάλες τομές να καλύπτονται άμεσα με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα και, μάλιστα, δύο φορές (η δεύτερη φορά αμέσως μετά το στέγνωμα της πρώτης).

Οι εργασίες κλαδέματος και καθαρισμού των δέντρων πρέπει οπωσδήποτε να εκτελούνται με ξηρό καιρό.

ΓΡΑΦΕΙ: