Μήλο: Ψηλά ο πήχης για τη φετινή εμπορική σεζόν

Στοίχημα η εδραίωση σε νέες αγορές

mila

Ελπιδοφόρα διαγράφεται η σεζόν που θα ξεκινήσει το επόμενο δεκαπενθήμερο για το μήλο, με τις προβλέψεις να δείχνουν ποιοτική παραγωγή και έντονο εμπορικό ενδιαφέρον τόσο από την εγχώρια όσο και από τις ξένες αγορές. Την ίδια στιγμή, μείωση της τάξης του 21% εκτιμάται ότι θα υπάρχει στην παραγωγή μήλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Πολωνία, τη μεγαλύτερη μηλοπαραγωγική χώρα στην Ευρώπη, να καταγράφει απώλειες στο 29% σε σχέση με πέρσι. Ζημιές, όμως, καταγράφουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο της ανθοφορίας το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιταλία, και οι βαλκανικές χώρες.

Αντίστοιχα, η μείωση στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 10%, φτάνοντας τους 232.000 τόνους (έναντι 259.000 τόνων το 2016), με τους εκπροσώπους του κλάδου από διάφορες περιοχές της χώρας να κάνουν λόγο για μια ικανοποιητική χρονιά σε ποιοτικό επίπεδο, αλλά και έντονη εμπορική κίνηση, που θα τοποθετήσει το μήλο στο προσκήνιο. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά λένε, «το προϊόν να πουληθεί ακόμα και κατά την περίοδο της συγκομιδής του».

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή του Γκαλά αλλά και των πρώιμων, ενώ στα μέσα του Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει το μάζεμα των κόκκινων ποικιλιών. Τον Οκτώβρη θα μπουν στη συγκομιδή οι ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας.

Να σημειωθεί ότι πανελλαδικά –σύμφωνα με τα στοιχεία ΟΣΔΕ, που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο ΟΠΕΚΕΠΕ– το 2016 καλλιεργήθηκαν 87.555 στρέμματα, ενώ το 2015 86.700 στρέμματα.

Στην Αρκαδία

Στις 15 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η συγκομιδή μήλων στην Αρκαδία. «Φαίνεται ότι φέτος είναι μια ικανοποιητική χρονιά, τόσο για την καλλιέργεια όσο και για την ποιότητα, χωρίς να υπάρχουν ορατά προβλήματα από χαλαζοπτώσεις κ.λπ. Συγχρόνως, από τη ζήτηση για εξαγωγές φαίνεται ότι πολλές ποσότητες μήλων θα φύγουν κατά την περίοδο της συγκομιδής τους», μας λέει ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση».

Σημείωσε, δε, ότι εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξαγωγή στην Αίγυπτο. «Από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει φέτος, μια και φαίνεται ότι εκτός παιχνιδιού βγαίνει η Πολωνία, πρέπει να μπουν θεμέλια και να αποτελέσει για μας ευκαιρία να δείξουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος μας αλλά και τη συνέπειά μας ως οργανώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να πετύχουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες για πολυετή συνεργασία με αυτές τις αγορές», τονίζει.

Τα ΠΟΠ Πιλαφά

Τα μήλα ΠΟΠ Πιλαφά στην Τρίπολη αναμένεται να ξεκινήσουν να συγκομίζονται στα μέσα του Οκτώβρη. Ο παραγωγός από την Τεγέα Αρκαδίας, Νίκος Χαραλαμπάκης, σημειώνει στην «ΥΧ» ότι «φέτος φαίνεται ότι θα έχουμε μια ποιοτική παραγωγή, με καλό και καθαρό προϊόν, σε αντίθεση με τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή που είχαμε πέρσι λόγω των χαλαζοπτώσεων στις 26 Ιούνη, που είχε ως αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό της παραγωγής μας», σημειώνει.

Η παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας στην περιοχή φτάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, στους 2.500 τόνους, μειωμένη συγκριτικά με λίγα χρόνια πριν. «Η εσωτερική αγορά, στην οποία διατίθεται αυτή η ποικιλία, αντιμετωπίζει δυσκολίες και οι παραγωγοί δεν απολαμβάνουν τις τιμές που θα έπρεπε. Όμως φταίμε και εμείς οι παραγωγοί, που έχουμε τη λογική να παλεύουμε μεμονωμένα, μακριά από τους συνεταιρισμούς. Στο τέλος αυτό το πληρώνουμε. Είναι ανάγκη να βάλουμε μπροστά το συνεταιρίζεσθαι, να προτάξουμε το εμείς και όχι το εγώ, ώστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι», σημειώνει ο Ν. Χαραλαμπάκης.

Στη Ζαγορά

Μείωση της τάξης των 1.000 τόνων (σε σχέση με πέρυσι), με την παραγωγή να φτάνει τους 12.000, αναμένουν οι μηλοκαλλιεργητές στη Ζαγορά Πηλίου. Αυτή την περίοδο ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στα Γκαλά, ενώ από τα μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει το μάζεμα των κόκκινων μήλων.

«Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μία μείωση της τάξης των 1.000 τόνων, ωστόσο η χρονιά αναμένεται να κινηθεί ικανοποιητικά, με την ποιότητα να είναι πολύ καλή. Παράλληλα, φέτος είναι μειωμένες οι παραγωγές στην Ευρώπη και τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι θα υπάρχει έντονο εμπορικό ενδιαφέρον. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να κρατήσουμε σε καλά επίπεδα τις τιμές», μας λέει στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Διονύσης Βαλασσάς.

Τόνισε, δε, ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας το γεγονός «ότι αν και δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα σε εμπορικές πράξεις, υπάρχει ισχυρή ένδειξη ενδιαφέροντος. Με δεδομένη την ευρωπαϊκή μείωση της παραγωγής, προφανώς είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας να αξιοποιήσει καλύτερα τον εξαγωγικό τομέα, μπαίνοντας στο παιχνίδι πιο δυναμικά».

Στον Κίσσαβο Λάρισας

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας εκτιμάται ότι έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη μηλοκαλλιέργεια στον Κίσσαβο. Η μείωση της παραγωγής, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, φαίνεται από τη συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών. «Σύμφωνα και με τις πρώτες εκτιμήσεις των παραγωγών μας, φέτος τα μήλα στην περιοχή θα είναι λιγότερα».

Για τα Γκαλά, τα οποία σε λίγες μέρες τελειώνουν, οι τιμές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 10% με 15% σε σχέση με πέρσι, με μέση τιμή για τον παραγωγό στα 0,40 ευρώ το κιλό. Ο συνεταιρισμός διακινεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (80%) στο εξωτερικό και το υπόλοιπο κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά: «Υπάρχει ένας προβληματισμός λόγω της έλλειψης μήλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι παραγωγοί αξιώνουν καλύτερες τιμές. Όμως, αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθούν κάποιες χώρες όπως η Αίγυπτος, η οποία οικονομικά δεν στέκεται τόσο δυνατά ώστε να μπορεί να πληρώσει προϊόντα σε υψηλότερη τιμή. Αυτό θα φανεί στην πορεία και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, οπότε και θα οριστικοποιηθεί ο άμεσος τρόπος διαχείρισης του μήλου», τονίζει ο κ. Ζέικος.

Στη Νάουσα

«Φέτος η χώρα μας έχει καλή παραγωγή μήλων. Την ίδια στιγμή, όλη η Ευρώπη έχει υποστεί μείωση. Ειδικά η Πολωνία, που είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην παραγωγή μήλου, έχει πάθει ζημιά από τον φετινό χειμώνα, όπως και η βόρεια Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία. Έτσι, το ελληνικό μήλο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στις αγορές. Εκτιμούμε ότι το μήλο φέτος θα είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα σε θέμα εμπορίας αλλά και οικονομικών αποτελεσμάτων», μας λέει με τη σειρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Κώστας Ταμπακιάρης. Στην περιοχή, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτέμβρη.

Στην Καστοριά

Απώλειες στην παραγωγή, της τάξης περίπου του 30% με 40%, καταγράφεται από περιοχή σε περιοχή στην Καστοριά, λόγω του ισχυρού παγετού. Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής θα οδηγηθεί στη μεταποίηση, με το 1/3 περίπου της τιμής που θα λάμβανε αν το μήλο πήγαινε για επιτραπέζιο.

Σχεδόν στα 3/4 η ευρωπαϊκή παραγωγή

Κατά 21% αναμένεται να μειωθεί, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, η καλλιέργεια μήλου σε όλη την Ευρώπη. Την εκτίμηση αυτή έκανε o Παγκόσμιος Οργανισμός Μήλου και Αχλαδιού (WAPA), που δημοσίευσε τα αποτελέσματα των εργασιών της διάσκεψης Prognosfruit, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου 2017 στην Ισπανία, με τη συμμετοχή 300 εκπροσώπων του κλάδου. Σύμφωνα με τον WAPA, η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει μείωση στην παραγωγή της τάξης του 10%, φτάνοντας τους 232.000 τόνους (και 7% μειωμένη τα τελευταία 3 χρόνια).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλου το 2017 θα φτάσει τους 9.343.000 τόνους, η οποία είναι κατά 21% χαμηλότερη από την περσινή χρονιά και κατά 23% μειωμένη από τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας. Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες, η παραγωγή των Golden Delicious αναμένεται να μειωθεί κατά 18%, φτάνοντας τους 1.982.000 τόνους. Τα Γκαλά εκτιμάται επίσης ότι θα μειωθεί κατά 3% (1.276.000 τόνους), ενώ η παραγωγή των Red Delicious εκτιμάται σε 576.000 τόνους (μείωση 9% σε σχέση με πέρυσι). Επίσης, άλλες νέες ποικιλίες θα μειωθούν κατά 15% και από 157.000 τόνους δεν θα ξεπεράσουν τους 133.000 τόνους.

miliaΣύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η μειωμένη παραγωγή φέτος οφείλεται στον έντονο παγετό κατά την περίοδο της ανθοφορίας και την ξηρασία κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού.

Σε άλλες, εκτός ΕΕ χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου, σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν στη Ρωσία (37%), στο Μεξικό (30%), στην Ελβετία (21%), στη Λευκορωσία (19%), στην Ουκρανία (10%) και στον Καναδά (5%), ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν σταθερή παραγωγή, περίπου 4.800.000 τόνους. Επιπλέον, η Κίνα αναμένει μια περαιτέρω αύξηση, της τάξης του 3%, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, φτάνοντας τους 43.800.000 τόνους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αγορά μήλων της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση, η αγορά υπέστη τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο και πιο πρόσφατα μειώθηκαν και οι εξαγωγές στη Βόρεια Αφρική. Επομένως, η νέα σοδειά θα μπορούσε να έχει καλύτερους ρυθμούς από πλευράς προσφοράς. Η αγορά θα ξεκινήσει με την εκκαθάριση των αποθεμάτων για τις περισσότερες ποικιλίες, με αναμενόμενες καλύτερες παραδόσεις από το Νότιο Ημισφαίριο. Παράλληλα, η νέα σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφορετικές τάσεις στις αγορές για κάθε μία από τις ποικιλίες, με καλύτερους ρυθμούς για τα Γκαλά και πιο μειωμένους για τα Golden, Jonagold και Elstar.

Τέλος, προβλέπεται ότι από την συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή, περίπου 6.200.000 τόνοι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά νωπών και 3.200.000 τόνοι προς επεξεργασία.