Μήλο: Υψηλή ποιότητα παραγωγής, παρά τη μείωση σε ποσότητες

Μπορεί η καλλιέργεια να μην είχε σύμμαχο φέτος τον καιρό, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μειωμένη στις περισσότερες περιοχές –στο 20% κατά μέσο όρο εκτιμάται πανελλαδικά–, ωστόσο η ποιότητα των μήλων, κυρίως χάρη στην εφαρμογή των καλών καλλιεργητικών πρακτικών, είναι υψηλή και η αγορά έχει λόγους να προσδοκά ότι η φετινή σεζόν, που κάνει τα πρώτα της εμπορικά βήματα, θα αφήσει θετικό πρόσημο.

Στην Καστοριά, την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η συλλογή των Gala, με κύριο χαρακτηριστικό των καρπών το μικρότερο μέγεθος, λόγω των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος και υπεύθυνος πωλήσεων της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς, Δημοσθένης Μωϋσίδης.

Εμπορικά, η ποικιλία κινήθηκε ικανοποιητικά, καθώς απορροφήθηκε ως επί το πλείστον από την Αίγυπτο, που προτιμά τα μικρότερα μεγέθη φρούτων, και, δευτερευόντως, από την Κύπρο και την Ιορδανία, με την τιμή παραγωγού να κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 λεπτών το κιλό ανάλογα με την ποιοτική ταξινόμηση.

H καλλιέργεια επηρεάστηκε από τις βροχές που έπεσαν αμέσως μετά την ανθοφορία την άνοιξη και δεν επέτρεψαν στις μέλισσες να δουλέψουν, αλλά και από χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Ιούλιο

Στις αρχές της εβδομάδας, οι παραγωγοί ξεκίνησαν να μαζεύουν κόκκινα μήλα και τα λιγότερα σε ποσότητες στην περιοχή Golden. Η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε όλο τον νομό κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά, σημείωσε ο κ. Μωϋσίδης, γιατί η σκόνη που μεταφέρθηκε από την Αφρική την περίοδο της ανθοφορίας περιόρισε την επικονίαση. Αυτό, όμως, δεν επηρέασε την ποιότητα της παραγωγής, η οποία, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει άλλες απειλές από εχθρούς ή ασθένειες, είναι υψηλή.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κορυφωθεί η συγκομιδή των μήλων στην επαρχία Αγιάς, καθότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη. Δεν βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, με κυριότερη αιτία την ανομβρία, να ωριμάσουν οι καρποί. Η εκτίμηση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κίσσαβος, Γιώργου Ζέικου, είναι ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η αποθήκευση όλων των ποικιλιών μήλου στα ψυγεία, ενώ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχει συγκομιστεί περίπου το 80% της φετινής παραγωγής. Μέχρι τώρα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις παραγγελίες που είχαν από το εξωτερικό, αναγκάστηκαν να κάνουν μια επιλογή από όλες τις ποικιλίες.

Μήλα Ζαγορίν: Τις επόμενες μέρες ξεκινούν τα Στάρκιν

Αν και όψιμη η φετινή χρονιά, η ανομβρία των τελευταίων ημερών θα επισπεύσει τη συγκομιδή των μήλων στην περιοχή του Πηλίου και ιδιαίτερα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς. Η συγκομιδή ξεκίνησε προ ημερών με την ποικιλία Gala και θα συνεχιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο με την ποικιλία Golden.

Η συλλογή, όμως, της βασικής ποικιλίας του Δήμου Ζαγοράς, που είναι η Στάρκιν, θα ξεκινήσει το επόμενο σαββατοκύριακο, με συγκρατημένη αισιοδοξία από τους παραγωγούς. Και αυτό, καθώς αναμένεται μικρή μείωση της παραγωγής, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται πως η καλλιέργεια επηρεάστηκε από τις βροχές που έπεσαν αμέσως μετά την ανθοφορία την άνοιξη και δεν επέτρεψαν στις μέλισσες να δουλέψουν, αλλά και από χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Ιούλιο. Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, η οποία χωρίζεται σε πολλές υψομετρικές ζώνες, είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το ποσοστό μείωσης της παραγωγής στην περιοχή. Ο μέσος όρος υπολογίζεται στο 20%.

Το θετικό είναι πως οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούν χρόνια τώρα οι παραγωγοί του ΑΣ «Ζαγορίν» έχουν εξασφαλίσει και φέτος την άριστη ποιότητα του προϊόντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή του Μέτρου 10.1.08 (το λεγόμενο Κομφούζιο) από τους μηλοπαραγωγούς της Ζαγοράς έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης της Υπαίθρου και χαρακτηρίστηκε ως η βέλτιστη γεωργοπεριβαλλοντική πρακτική και πρωτίστως φιλική προς το περιβάλλον.

Οι παρεμβάσεις που γίνονται στο δέντρο δεν επιτρέπουν την αναπαραγωγή της καρπόκαψας, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Φυσικά, σύμμαχοι και φέτος των μηλοπαραγωγών αποτέλεσαν το μικροκλίμα της περιοχής και η θαλασσινή αύρα του Αιγαίου, που συμβάλλουν στην ομαλή ωρίμανση του φρούτου στο δέντρο.

Διαφέρουν από χώρα σε χώρα οι εκτιμήσεις για την Ευρώπη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σεζόν και για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου συνολικά για τις 21 χώρες-μέλη φέτος η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 20%, σε μέσους όρους. Οι επιμέρους εκτιμήσεις ποικίλλουν σε ό,τι αφορά τις κυρίαρχες στην παραγωγή μήλου χώρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισαν κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Στην Πολωνία, η οποία φέτος επλήγη καίρια από τους ανοιξιάτικους παγετούς, μετά την περσινή ογκώδη παραγωγή, φέτος οι επίσημες εκτιμήσεις τη φέρνουν στους 2,710 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 44%. Η Ιταλία θα έχει μια μικρή μείωση της τάξης του 3% και η παραγωγή της θα διαμορφωθεί περίπου στους 2,195 εκατ. τόνους, η Γαλλία, με σημαντικά αυξημένη παραγωγή από πέρσι, κατά 12%, θα συλλέξει 1,652 εκατ. τόνους, η Γερμανία 912.000 τόνους, μειωμένους κατά 17%, και η Ισπανία περιμένει αυξημένη παραγωγή από πέρσι κατά 14% στους 542.000 τόνους.

Σταχυολογώντας τον διεθνή Τύπο, στη Γαλικία της Βορειοδυτικής Ισπανίας, όπου η καλλιέργεια μήλου έχει ισχυρή παρουσία, ο συνεταιρισμός των παραγωγών (Afrugal) ανακοίνωσε ότι περιμένει σαφώς βελτιωμένα τονάζ φέτος.

Στη γειτονική Ιταλία, παρά τη μικρή μείωση σε απόλυτα νούμερα, η Ένωση Συνεταιρισμών Παραγωγών Φρούτων του Νότιου Τιρόλο (VOG), από τις πιο δραστήριες αγροτικές οργανώσεις, προσδοκά πως θα συλλέξει 525.000 τόνους από τα 2,195 εκατ. της επικράτειας. «Εάν οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή περισσότερο από 40% στην Πολωνία επαληθευτούν, περιμένουμε ότι η αγορά θα επιστρέψει σε όρους κανονικότητας», σχολίασε ο διευθυντής της Ένωσης, Gerhard Dichgans. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία θα επικρατήσουν φέτος οι μεσαίου και μικρού μεγέθους καρποί, κάτι που «θα παρατηρήσει σύντομα η αγορά και εξ αυτού αναμένεται μεγάλο εύρος τιμών μεταξύ των διαφορετικών μεγεθών».