Μηλοκαλλιέργειες: Οι εξελίξεις ανά περιφέρεια για το μήλο (δεύτερο μέρος)

των Γιώργου Αργυρίου, Μελίνας Ζιάγκου, Γιάννη Σάρρου

Καστοριά
Η ζήτηση από το εξωτερικό δίνει το στίγμα

Αν εξαιρεθεί η χαλαζόπτωση σε μία περιοχή της Καστοριάς, στην οποία παράγεται το 1/3 της ποσότητας του μήλου του νομού, οι υπόλοιπες περιοχές κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Δημήτρη Βαϊνά, στην περιοχή του παραλίμνιου κάμπου, το λεγόμενο Τοιχιό, που καλύπτει το 65% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης του νομού, η παραγωγή εξελίσσεται ικανοποιητικά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Ήδη, ολοκληρώνεται η διαδικασία της συλλογής για τις ποικιλίες Super Chief, Scarlet και Red Cap. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι ποικιλίες Golden και Fuji. Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής του προϊόντος, ο κ. Βαϊνάς είπε ότι υπάρχει αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. «Τόσο η ποιότητά μας όσο και η ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού δίνουν το μήνυμα για ένα θετικό αποτέλεσμα για την τρέχουσα παραγωγική περίοδο».

Διακίνηση χωρίς παραστατικά

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καταγγελίες του Δημοσθένη Μωυσιάδη, προέδρου του ΓΕΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες η διακίνηση «μαύρων» μήλων, χωρίς παραστατικά, εξαπλώνεται ραγδαία ως πρακτική. «Η κατάσταση στο θέμα της εμπορίας του μήλου είναι ανεξέλεγκτη. Έχουν δημιουργηθεί παράνομα στέκια διακίνησης με μαύρα τιμολόγια από εμπόρους άλλων χωρών, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Αυτές οι εικόνες συνθέτουν ένα γκρίζο τοπίο και δυναμιτίζουν τις προοπτικές των εξαγωγών», τονίζει.

Αρκαδία
Χαμηλές τιμές για τα Στάρκιν, αισιοδοξία για τα Πιλαφά

Χαμηλές πτήσεις πραγματοποιούν οι τιμές για τα Στάρκιν στην Αρκαδία και, φυσικά, όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα Πιλαφά τον Οκτώβρη. Ο παραγωγός, Νίκος Χαραλαμπάκης, αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, σημείωσε ότι «μέχρι τώρα δεν πάει καλά, αφού είμαστε δέκα λεπτά πιο κάτω από την περσινή. Πέρυσι αγγίξαμε τα 50 λεπτά, αλλά φέτος η μεγαλύτερη ποσότητα ήταν στα 35 λεπτά και έφτασε μέχρι τα 40. Βέβαια, κάποιες ποσότητες θα μπουν στα ψυγεία, ώστε να ανεβεί αργότερα η τιμή τους».

Φυσικά, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη φετινή παραγωγή Πιλαφά, για την οποία ο παραγωγός Νίκος Χαραλαμπάκης τόνισε ότι «θα είναι μία από τις καλύτερες, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Ο καιρός βοήθησε αρκετά και πιστεύουμε ότι η υψηλή ποιότητα και η ποσότητα θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κρατήσουμε τις περσινές τιμές τουλάχιστον, οι οποίες κινήθηκαν στα 60 λεπτά». Η απόδοση των Πιλαφά πλέον με την πυκνή φύτευση έχει φτάσει τους 3 τόνους/στρέμμα περίπου, ενώ στα Στάρκιν ξεπερνά τους 5 τόνους. Η καλλιέργεια του μήλου τα τελευταία χρόνια αυξάνεται, ενώ, παράλληλα, όπως αναφέρει ο Νίκος Χαραλαμπάκης, οι παραγωγοί αναβαθμίζουν και την ποιότητά της.

Ελασσόνα
Με νέες φυτεύσεις αυξάνουν τις εκτάσεις

Σε αναπτυξιακή τροχιά στην καλλιέργεια του μήλου βρίσκεται η περιοχή της Ελασσόνας. Εκατοντάδες στρέμματα καλύπτονται από καλλιέργειες μηλιάς, όπου πολλές από αυτές έχουν μπει στην πλήρη παραγωγή. Σύμφωνα με τον Νίκο Νταλίπη, παραγωγό από τη Φαρμάκη Ελασσόνας, έχει ξεκινήσει η συλλογή για τα Fuji και, παράλληλα, μπαίνουν στην παραγωγή και οι υπόλοιπες ποικιλίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η καλλιεργητική περίοδος εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι αποδόσεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά είναι καλύτερες και αυτό φυσικά ισχύει και για την ποιότητα».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, ο κ. Νταλίπης είπε ότι υπάρχει ένα αισιόδοξο σενάριο για την τρέχουσα περίοδο. Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη χρονιά, η μέση τιμή για τα κόκκινα μήλα κυμάνθηκε στα 40 με 45 λεπτά και για το Fuji, το οποίο κινήθηκε πάνω από 50 λεπτά. Ταυτίζοντας την ευρύτερη περιοχή με την καλλιέργεια της μηλιάς, ο κ. Νταλίπης έκανε αναφορά για έναν τόπο με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είπε, όμως, ότι είναι «ελλειμματική τόσο σε υποδομές για ψυκτικούς θαλάμους, όσο και σε συστήματα άρδευσης για τις ανάγκες ποτίσματος, που απαιτούνται για την καλλιέργεια του μήλου».

Bελβεντός
Όψιμη η χρονιά, ξεκίνησαν τα κόκκινα

Στο ξεκίνημα της νέας συλλεκτικής περιόδου βρίσκεται και ο Συνεταιρισμός ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, με τη συλλογή των κόκκινων μήλων που παράγονται στην περιοχή. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές, το μήλο εδώ δεν καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις, όπως το ροδάκινο.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Μπλάνη, διευθυντή του συνεταιρισμού, «η χρονιά για το μήλο χαρακτηρίζεται όψιμη, αλλά με καλή ποιότητα και απόδοση. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μήλο και μπαίνουν νέες φυτεύσεις».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, δήλωσε ότι είναι νωρίς ακόμη να αποφασιστεί η τελική τιμή παραγωγού, η οποία θα προκύψει το επόμενο διάστημα μέσα από τις πωλήσεις, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στις αγορές.

Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος στην μηλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα:

Με δυνατό μομέντουμ η μηλοκαλλιέργεια