Με δυνατό μομέντουμ η μηλοκαλλιέργεια

Μικρότερης έκτασης από τις πρώτες εκτιμήσεις οι απώλειες στη Ζαγορά

των Γιώργου Αργυρίου, Μελίνας Ζιάγκου, Γιάννη Σάρρου

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις άνοιξε η εμπορική περίοδος την 1η Αυγούστου 2020-2021 για το ευρωπαϊκό μήλο. Οι τιμές στις «ακριβές» παραγωγικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ στην Πολωνία, μία εκ των δύο ηγετών στην ΕΕ από πλευράς ποσοτήτων, οι τιμές έχουν σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ από την άνοιξη, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και της ισχυρής ζήτησης από όλη την Ένωση, εξαιτίας της πανδημίας.

Σε επίπεδο ΕΕ, η αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι 1% μικρότερη από την περσινή, ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλή σοδειά, και 7% μικρότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές ποσότητες αποθεμάτων, διαμορφώνουν θετικά το εμπορικό κλίμα.

Η καλλιεργητική περίοδος για τη χώρα μας κύλισε ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σημείο αναφοράς αποτελούν οι καλές αποδόσεις και η ποιοτική υπεροχή σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Αν και βρισκόμαστε στις αρχές της συλλογής και υπάρχει μεγάλη προσφορά, τα σενάρια για τα επίπεδα τιμών είναι αισιόδοξα.

«Δυνατό» ξεκίνημα για Αγιά και Τύρναβο

Καλή παραγωγή ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηρίζει τη μηλοκαλλιέργεια της Αγιάς φέτος. Η συγκομιδή ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τα Gala, που έκαναν καλό ποδαρικό και απορροφήθηκαν γρήγορα από την αγορά, η οποία ήταν άδεια από στοκ.

Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 3 και 5 τόνων/στρέμμα και οι τιμές ξεκίνησαν από τα 60 λεπτά στις πρώτες κοπές, για να διαμορφωθούν μέχρι τα 40 λεπτά, περίπου 10 λεπτά υψηλότερα από πέρσι, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, σύμφωνα με τον οποίο η ποικιλία κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στις νέες φυτεύσεις. Αντίστοιχα καλή παραγωγή και εμπορική συμπεριφορά επιδεικνύουν και τα Granny Smith, που συγκομίζονται με καλές παραγωγές για την κατανάλωση από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με τις τιμές να ξεκινούν στα 40-45 λεπτά το κιλό.

Αυτές τις μέρες συγκομίζονται τα κόκκινα μήλα, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο της καλλιέργειας. Παραγωγικά η χρονιά είναι καλή, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Ζέικος, ενώ οι βροχοπτώσεις του Ιουλίου ευνόησαν τα Gala, που ήταν πιο κοντά στην ωρίμανση, οι ξηροθερμικές συνθήκες του Αυγούστου δεν βοήθησαν τις κόκκινες ποικιλίες να πάρουν ικανοποιητικό χρώμα.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησε και η αποθήκευση για την εμπορία του επόμενου διαστήματος, με στόχο να επιτευχθούν και καλύτερες τιμές, καθώς προς το παρόν δεν είναι ικανοποιητικές. Ο ίδιος κάνει λόγο για 6-10 λεπτά χαμηλότερα από πέρσι στον παραγωγό, γεγονός το οποίο αποδίδει στην οψίμιση της σεζόν κατά 10-12 ημέρες, με αποτέλεσμα να συμπέσουν ουσιαστικά με τα ορεινά. «Χάθηκε η διαδοχή και έτσι, ενώ άλλες χρονιές τελειώνουμε εμείς με κάποιες σημαντικές ποσότητες και ακολουθούν τα ορεινά, τώρα βρεθήκαμε μαζί στην αγορά και ασκείται πίεση στις τιμές αυτό το πρώτο διάστημα της εμπορίας. Όταν φύγει ο πρώτος όγκος των μήλων, θα αξιολογήσουμε πώς εξελίσσεται η χρονιά», εξήγησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Αντίστοιχη ικανοποίηση για την έναρξη της σεζόν εκφράζει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τύρναβος Φρούιτ, Βαγγέλης Χαλούλης. «Τα Gala πήγαν πολύ καλά, τόσο εμπορικά όσο και παραγωγικά, με τα περισσότερα να εξάγονται σε Ιράκ και Αίγυπτο και την τιμή παραγωγού στα 50 λεπτά», ανέφερε.

Με καλή ποιότητα συνεχίζεται η συγκομιδή με τα κόκκινα, για τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί τα χαρακτηριστικά της εμπορίας. «Σε αυτό το στάδιο, που βοηθάει ο καιρός και δεν έχουμε ακόμα βροχές, είναι καλό να γίνει η αποθήκευση, για τη διαχείριση από εδώ και πέρα», κατέληξε.

Διαβάστε αύριο στο ypaithros.gr τις εξελίξεις ανά περιφέρεια για το μήλο