Το μηλόξυδο από το «Νησί» που βάζει τέλος στη σπατάλη τροφίμων

Τα πρώτα τους βήματα στη μεταποίηση και ειδικότερα στην παραγωγή σπιτικού μηλόξυδου και σάλτσας ντομάτας κάνουν δύο νεαρά αδέλφια, στο Νησί Έδεσσας. Η Μαρία και ο Γιώργος Δόνγκας, νέοι αγρότες αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την πολυετή οικογενειακή παρακαταθήκη πάνω στην καλλιέργεια φρούτων και να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα, αξιοποιώντας τα μήλα και τις ντομάτες, που είχαν ατέλειες στην εμφάνιση, με στόχο να τα μεταποιήσουν και να τα εμπορευτούν.

«Όλα ξεκίνησαν όταν τελείωσα τη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στη Φλώρινα. Εργάστηκα για κάποιο διάστημα σε ξένες επιχειρήσεις, αλλά επέστρεψα στην οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία καλλιεργούμε και συσκευάζουμε φρέσκα και γευστικά φρούτα», λέει η Μαρία.

Την απόφαση για τη μεταποιητική δραστηριότητα, που ανέπτυξαν με τον αδελφό της, την πήρε επειδή κάποια μήλα, με τα οποία κάνουν το μηλόξυδο, έχουν ένα μικρό σημαδάκι ή κάποιο ελάττωμα, που εμποδίζει την πρόσβαση στην αγορά και στον καταναλωτή.

«Είναι μεγάλες οι ποσότητες που δεν πάνε στην αγορά για πούλημα, καθότι έχουν κάποιο αισθητικό και όχι ποιοτικό ζήτημα. Στην κυριολεξία αυτά τα μήλα κατέληγαν είτε ως τροφή σε ζώα, είτε σε φίλους και γνωστούς στο χωριό. Έπρεπε όμως να σταματήσει να είναι οικονομικά ασύμφορο, άχρηστο ή να πετιέται και να γίνει πλέον εμπορεύσιμο. Στη δε σάλτσα ντομάτας κατέληξα επειδή την πρώτη χρονιά που καλλιέργησα, όλη η παραγωγή καταστράφηκε από χαλάζι», αναφέρει η 27χρονη Μαρία.

Κάπως έτσι μπήκαν στη διαδικασία για να δημιουργήσουν μια μεταποιητική οικοτεχνία. Μετά από σεμινάρια και συνεχείς δοκιμές και προσπάθειες κατάφεραν ένα ξεχωριστό, όπως λέει, αποτέλεσμα τόσο στον τομέα της μεταποίησης του μήλου, όσο και στη μεταποίηση της ντομάτας, όλα με την ονομασία «Νησί».

«Στην όλη προσπάθεια μας στήριξαν οι γονείς μας και έτσι αγοράσαμε μηχανήματα για να μεταποιούμε τα προϊόντα μας, να έχουμε τη δική μας ετικέτα και να κάνουμε τις κινήσεις μας στην αγορά. Όμως, έχουμε δουλειά ακόμη. Αν δούμε ότι υπάρχει ανταπόκριση, επειδή έχουμε και καλλιέργεια ροδάκινων, θα δούμε μήπως κάνουμε και κομπόστα, δηλαδή να επεκτείνουμε τους κωδικούς μας», καταλήγει η νεαρή επιχειρηματίας και αγρότισσα.

Η παραγωγή μηλόξυδου φτάνει περίπου στους 7 τόνους, ενώ το προϊόν, που είναι χωρίς συντηρητικά και απαλλαγμένο από γλουτένη, διατίθεται, προς το παρόν, στις γύρω περιοχές.